Sari direct la conținut

Veste de la Washington: Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă / Investiția este estimată la 8 miliarde de euro / România va primi un mare pachet de finanțare

HotNews.ro
Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA
Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA

România va încheia un acord cu SUA referitor la investițiile privind centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat ambasadorul Adrian Zuckerman. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor.

Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro,în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.

Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică“, a declarat Adrian Zuckerman, potrivit Ambasadei SUA în România.

În partea a doua a zilei, Virgil Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat, a mai spus ambasadorul SUA.

Reamintim că Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, se află în aceste zile într-o vizită oficială foarte importantă în Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani.

Ministrul a declarat că prin această vizită va fi dezvoltat parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să fie puse bazele unei cooperări în acest domeniu.

“Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.

Reamintim că actualul Guvern intenționează să atragă inclusiv parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat în luna iulie pentru HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că “poate fi un consorțiu euro-atlantic”.

Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chineziide la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro