Victor Negrescu despre acordul de la Bruxelles, privind fondurile europene: Practic, România nu a existat în aceste negocieri
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu susține că România pierde prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european. Negrescu spune că față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea ce conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România.
„Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene”, scrie Negrescu pe pagina sa de socializare.
Europarlamentarul PSD mai spune că „oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru România dar nu au făcut parte din echipa de negociere, ținută la secret. Nici măcar oamenii din Reprezentanța Permanentă sau experții din țară pregătiți pentru Președinția Consiliului UE, care știu bugetul european, nu au fost implicați’.
Negrescu enumeră ce trebuia să primească România și nu a obținut echipa de negociere:
- minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare) din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi)
- creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România
- regula N+3 aplicată planului de relansare
- mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes
- să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen
- alocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeană
- un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România
- un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare
- fără resurse proprii care să coste prea mult România
De asemenea Negrescu contabilizează ce au obținut alte state comparatic cu România:
- Olanda, Austria, Suedia și Danemarca au obținut scăderea granturilor
- Alocări preferențiale suplimentare pentru anumite țări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 de milioane pentru Germania, 300M de milioane pentru Slovenia, 200M pentru Belgia, 100M pentru Cipru și 100M pentru Finlanda
- 5 țări au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)
- Ungaria a obținut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept
- Spania și Italia au obținut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni
- Germania a obținut consensul la primul Consiliu din președinția sa (asta înseamnă o Președinție la Consiliul UE de succes)
- Macron a arătat că este un lider care livrează și negociază dur
- Polonia și Cehia au obținut un posibil acces la Fondul de Tranziție Ecologic fără să își asume angajamentul privind zero emisii în 2050
- Olanda a obținut creșterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%. Putem profita și noi dacă vom învăța să le colectăm.
După negocieri maraton la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au ajuns luni seara la un acord privind masivul plan de stimulare a economiilor blocului comunitar. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene.