Sari direct la conținut

Victor Negrescu despre soluția Air Schengen pentru România: Cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă, deși nu erau necesare

HotNews.ro
Eurodeputatul Victor Negrescu, Foto: David Leonard Bularca / HotNews
Eurodeputatul Victor Negrescu, Foto: David Leonard Bularca / HotNews

Europarlamentarul Victor Negrescu afirmă că șansele de aderare a României în spațiul Schengen pe cale aeriană reprezintă o „victorie importantă de etapă”, iar „cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă, deși nu erau necesare în cazul României”.

Europarlamentarul subliniază că „după aproape 13 ani de așteptare, în sfârșit se produce o schimbare pe care mulți o considerau imposibilă după dezastrul înregistrat acum un an”. El a adăugat că este convins că România respectă complet standardele Schengen.

„Cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă deși nu erau necesare în cazul României. Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp și că partenerii noștri bulgari, cu care suntem în continuare cuplați în acest demers, sunt pregătiți și pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure și respectă complet standardele Schengen”.

Potrivit acestuia, după votul care ar urma să aibă loc curând în parlamentul olandez privind ridicarea veto-ului pentru Bulgaria, urmează următoarele etape de negociere şi finalizare a textului deciziei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

Care sunt cerințele impuse de Viena pentru ca România să adere la Air Schengen

Viena pune însă trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

  • „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”, sunt cele trei condiții puse de Viena, a transmis Ministerul austriac de Interne, la solicitarea postului Digi24.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”, se mai arată în răspunsul dat de instituția condusă de Gerhard Karner.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro