Sari direct la conținut

Victor Ponta despre fondurile europene presuspendate: Daca Romania recunoaste ca a gresit si plateste corectiile financiare, Comisia Europeana poate debloca programele

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, in legatura cu fondurile europene pentru care s-a anuntat presuspendarea de catre Comisia Europeana, ca daca Guvernul roman va admite neregulile din programele derulate in perioada 2009-2011 si va plati corectii financiare, care sunt de la 5% pana la 25%, atunci Comisia Europeana ar putea lua decizia de a debloca programele respective. Potrivit premierului, in cazul POSDRU corectia financiara solicitata este in jur de 175 de milioane de euro, iar daca va fi acceptata, programul ar putea fi deblocat chiar de la 15 decembrie.

Declaratiile premierului Victor Ponta:

  • Noi am avut un „action plan” asumat de Guvernul Boc in noiembrie 2011, de cand dl Leonard Orban a devenit ministru (al Afacerilor Europene, n.r.). Iar acel „action plan” – adica ceea ce avem de facut, de indreptat pentru programele respective: proceduri de licitatie in special si marea problema a conflictului de interese – in cea mai mare parte, aceste lucruri s-au facut. Insa Comisia Europeana a spus asa: E-n regula, de acum incolo trebuie sa faceti bine, asa cum v-ati angajat, insa ramane problema banilor folositi inainte, pana in octombrie 2011.
  • Este vorba de perioada 2007 – 2011, de la momentul intrarii noastre in UE, dar primele proiecte care au venit spre decontare au fost in 2009. Marea problema e la decontari. La POSDRU s-au decontat salarii si consultanta care nu erau reale, la programul de crestere a competivitatii afaceri care nu se derulau in realitate.
  • In acest moment le-au suspendat si de jure, pentru ca stiti foarte bine ca, cel putin la POSDRU, din februarie nu se mai faceau plati, iar pentru celelalte din luna mai.
  • In masura in care Romania spune „Da, domnule, am gresit in 2009-2011, acceptam sa fim pedepsiti pentru asta, adica sa platim corectii financiare, care sunt de la 5% la 25%, in acel moment Comisia Europeana – iar la POSDRU acest lucru se poate intampla chiar de la 15 decembrie – spune „Romania a recunoscut ca a gresit, a platit acele corectii financiare, dam drumul din nou la program”.
  • Dar mai este o precizare extrem de importanta: In Consiliul European din 28 iunie s-a decis ca inclusiv acei bani pe care ii pierdem de la cele trei programe ca si corectii financiare raman in anvelopa Romaniei, adica in suma totala a fondurilor de coeziune, si pot fi folositi la alte programe unde n-am avut probleme.
  • La modul cel mai realist, nu, nu va fi timp sa absorbim 100% din fondurile structurale, cum de altfel n-o va face nimeni, corectii financiare au multe alte state europene. Ceea ce este important insa este faptul ca, acceptand aceste corectii, deblocam practic programele si ca, daca suntem performanti pe alte axe sau programe, acesti bani din corectii financiare putem sa le transferam acolo.
  • (Din ce bani de la buget vor fi platite corectiile?) Aici a fost mare sprijin pe care l-am cerut Comisiei Europene, pentru ca problema principala este ca aceste corectii arata venituri pe care bugetul nu le mai avea, in masura in care noi dam de la buget, ar creste deficitul bugetar. Si atunci, da, la modul cel mai serios, in 2013, cand apar aceste corectii ele trebuie trecute in bugetul mare si practic va trebui sa luam de alte capitole, sunt bani pierduti, pe care poti sa-i compensezi pe baza fondurilor suplimentare pe care le putem incasa din momentul in care aceste programe vor fi deblocate.
  • La POSDRU, pentru ca doar acolo s-a facut calculul, corectia financiara solicitata este in jur de 175 de milioane de euro; dar daca acceptam aceasta corectie putem avea incasari, pana la sfarsitul acestui an chiar, de 200 de milioane de euro. Depinde pana la urma daca luam rapid aceste decizii.
  • Mai spun o data un lucru insa: ce e vina noastra e vina noastra, dar pentru asta nu e a noastra; e vorba de 2009-2011.
  • Banii nu vor fi pierduti, se pierd acei bani unde se descopera in mod clar fraude sau neregularitati.
  • Ele sunt stopate de fapt de la inceputul anului, dar procedura europeana dureaza. Se fac noi proiecte, insa din luna mai nu am mai trimis la decontare, pentru ca ni s-a spus foarte clar: „Auditul facut la inceputul anului a aratat probleme, nu trimiteti pana nu se rezolva problemele alea vechi, ca trimiteti degeaba”. 
  • Pana la 1 ianuarie 2014 nu putem schimba structura autoritatilor de management, asa s-au facut ele, pentru ca daca le-am schimba ar insemna cel putin sase luni pentru reacreditarea lor. 
  • (Cine plateste?) deocamdata, dincolo de sesizarile facute de DLAF catre DNA, nu a fost condamnata nicio persoana. 
  • Dl Orban a facut atat cat a putut, pentru ca a fost adus in 2011, a venit intr-un stadiu extrem de avansat al bolii. Presuspendarea a fost facuta pentru fondurile de dinainte sa vina Orban. Nu pot sa dau vina pe Orban, cum nu pot sa dau vina nici pe Ungureanu. Nu este vina lui Ungureanu, ca nu era el prim-ministru in 2009-2010-2011. 
  • (Care e tinta de absortie pentru anul viitor?) Eu am ca target sa le deblochez, pentru ca ele sunt oprite de la inceputul anului, nu vreau sa fac o asemenea estimare.

Serviciile Comisiei Europene au informat joi dimineata autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE. Potrivit unui comunicat al CE, acest fapt survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor Transport, Regional si Cresterea competitivitatii economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro