Sari direct la conținut

Victor Ponta, despre proiectul Rosia Montana: Eu nu-l voi vota, am propriile mele convingeri, dar am datoria ca prim-ministru sa nu stau cu el in sertar

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la Digi24, ca Guvernul va trimite proiectul privind exploatarea aurului de la Rosia Montana in Parlament, care va decide daca se face sau nu. El a spus ca nu le va cere parlamentarilor PSD sa „voteze disciplinat” in favoarea proiectului si nici el personal nu-l va vota, pentru ca are „propriile convingeri”, dar ca este datoria sa ca prim-ministru „sa nu stea cu proiectul in sertar, cum au stat atatea guverne, ci sa-l puna pe masa”.

Ponta espre proiectul Rosia Montana:

  • Dupa toate negocierile, s-au schimbat garantiile de mediu, s-a schimbat participatia statului roman, s-a schimbat nivelul de redevente. Insa eu nu vreau aici sa spun ca e bine sau e rau, ci ca de 13 ani tinem un proiect fara sa spuna Guvernul „alba” sau „neagra”. Mai mult, cei de acolo ne dau in judecata si probabil ca vor si castiga despagubiri.
  • Motiv pentru care Guvernul va trimite proiectul de lege in Parlament, care va decide daca se face sau nu se face. Si atunci discutia e inchisa.
  • (Parlamentul ar putea decide altceva decat se decide in Guvern?) Da, pentru ca este o problema atat de dezbatuta. Eu, de exemplu, nu le voi cere membrilor PSD „votati disciplinat”. Eu nu voi vota pentru acel proiect, am propriile mele convingeri si nu mi le-am schimbat. Insa cred ca am datoria ca prim-ministru sa nu stau cu proiectul in sertar, cum au stat atatea guverne, ci sa-l punem pe masa. Nu exista autoritate deasupra Parlamentului. Daca Parlamentul va decide sa-l respinga, s-a inchis problema.
  • Avizul de mediu va fi incorporat in proiectul de lege. Se va specifica situatia actuala, ceea ce a negociat Guvernul.
  • E o decizie mult prea importanta ca sa si-o asume un director, un ministru sau chiar un prim-ministru. Sunt anumite realitati care depasesc Guvernul, nu le poate decide numai el singur. Autoritatea suprema este Parlamentul, singurul loc in care se poate lua o decizie legitima.

Ponta espre gazele de sist:

  • (Acum un an erati impotriva. Ce s-a schimbat?) Ce s-a schimbat in toate tarile europene. La Consiliul European pe energie, cu doua-trei exceptii notabile, cam toate tarile s-au declarat neutre, daca nu in favoare. In favoare s-au declarat Romania, Polonia si Lituania, care vad in problema gazelor nu doar ce tine de ideea asigurarii unei energii ieftine, ci de a nu mai depinde de importurile din Rusia.
  • E important pentru noi sa avem energie ieftina si sa nu mai depindem de importurile din Rusia. Problema este ca tarifele sunt diferentiate. Fiecare tara are alt tarif la gazul din Rusia. Romania are obligatia sa faca cercetare in Marea Neagra. In faza de explorare nu se foloseste niciun fel de tehnologie de fracturare hidraulica. Lucrurile trebuie explicate, discutate, dar la un moment dat trebuie luata o decizie.

PDL i-a cerut joi premierului Victor Ponta sa explice public de ce si-a schimbat atitudinea in ceea ce priveste exploatarea rezervelor de aur de la Rosia Montana si a trecut proiectul pe lista obiectivelor prioritare ale Guvernului.

Proiectul de la Rosia Montana a fost inclus in Planul National de Investitii si Locuri de Munca, lansat pe 11 iulie de Guvern. Investitia este prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”, unde „beneficiul statului sa ajunga la 78% din ceea ce genereaza acest proiect”.

Negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in luna septembrie. Lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens, a declarat atunci premierul Victor Ponta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro