Victor Ponta: Nu cred ca ar trebui sa mai marim salariile la bugetari egal la toata lumea, sunt categorii carora nu trebuie sa le mai indexam nimic/ La noi e un pic fetisizata povestea asta cu cota unica
Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la Romania TV, ca salariile nu ar mai trebui indexate intr-o proportie egala pentru toti bugetarii, ci diferentiat, pe categorii de venituri si profesii, pentru a reduce decalajul dintre venituri. „Cred ca salarizarea in sanatate si in educatie este mult prea mica in raport cu toate celelalte institutii. Cu cat indexam la fel, cu atat marim decalajul”, a spus Ponta. El a mai mentionat ca supraimpozitarea ar fi fost o masura temporara, iar pe termen lung masura ideala ar fi o noua lege a salarizarii.
Declaratiile lui Victor Ponta:
- Despre inflatie va poate spune Banca Nationala. E un lucru pe care nu il stapaneste Guvernul.
- Suntem singura tara din Europa care a deficit deficitul bugetar si au crescut salarii si pensii.
- Am avut o incasare mai buna la buget dupa plecarea lui Blejnar, am avut un plus de 1 miliard de lei.
- Colegii din PNL au zis ca nu da bine sa supraimpozitam. Trebuie sa definim care e problema. Intre profesorul si medicul debutant care castiga 10 milioane si toti sefii si directorasi din diverse companii care castiga 180 de milioane este o diferenta enorma.
- Rezultatul la Hidroelectica e ca de la o mare pierdere s-a ajuns la profit. Solutia temporara ar fi supraimpozitarea, solutia permanenta ar fi o noua lege a salarizarii. A fost un dezastru legea lui Boc.
- E aproape imposibil sa spui ca munca unui medic e mai importanta decat munca unui profesor.
- Am un cal de bataie: acela al faptului ca Romania este tara unde orice vrei sa faci se spune ca nu se poate. Eu mi-am propus sa demonstrez ca nu este asa.
- Toate lucrurile pe care le-am facut pana acum le-am facut cu USL-ul, nu cu PSD-ul. Si in viitor tot asa va fi. Sunt decizii politice, unele mai usoare, altele mai dificile, pe care insa le luam impreuna.
- (Despre supraimpozitare, liberalii sustin ca exista riscul sa fie declarata neconstitutionala) Ei au preluat foarte ideologic ca liberalii sau cei de dreapta nu pun taxe. Oamenii de dreapta pun taxe, ca si Merkel e de dreapta si in Germania sunt taxe. Din pacate la noi e un pic fetisizata povestea asta cu cota unica. Eu am intrebat intotdeauna in gluma: dar daca faceam cota unica de 50% e buna cota unica? De fapt, problema nu este de cota unica, ci de de fiscalitate redusa. Problema este sa nu impovarezi si mai mult, in special zona privata, intr-o perioada de criza economica.
- (In campania electorala spuneati de cota regresiva, aici pare progresiva) Pentru ca n-o sa am niciodata posibilitatea sa scad la acel amarat cu salariul pana la 1.000 de lei pana la 8%, daca nu reusesc intr-un fel sau altul, in aceasta zona, sa reduc declalajele intre cei care castiga 200 de milioane si cei care castiga 10 milioane.
- In mod sigur ar fi o masura temporara si veniturile realizate, asta si discutasem in ianuarie cu cei de la FMI, sa fie colectate intr-un fond special pentru a compensa fie cresterile preturilor la energie la consumatorul vulnerabil, fie pentru a repara povestea aceea cu pensionarii militari. O sa discutam, am rezolvat 100 de lucruri, n-am rezolvat unul dintre ele…
- Subiectul nu este inchis si nu o sa-l inchidem, dar pot fi si alte solutii. Alta solutie ar fi intr-adevar o noua legislatie in domeniul bugetar, care sa includa si companiile de stat, sa nu mai fie aceasta diferenta intre cel mai mic si cel mai mare. Ministrii au de multe ori cel mai mic salariu din minister, e ridicol.
- (Masuri pentru privati) Sunt tot felul de sabloane de astea „Dom’le, nu face Guvernul pentru privati, ce se intampla, economia se distruge…”. Nu se distruge, dovada ca, dintre tarile europene, stam mai bine. Doi: nu am crescut niciun fel de fiscalitate, intr-o perioada in care in toata Europa se creste fiscalitatea. Mai mult, am reusit sa platim si platim in continuare toate proiectele europene, unde nu primim inca banii de la Comisia Europeana. Am dat drumul la bani, toti beneficiarii sunt privati.
- Nu, n-am avut bani la buget pentru masura asta, nici n-ai cum sa-i pui in buget din moment ce sunt prevazuti ca fonduri europene, ci i-am imprumutat din Trezorerie, urmand ca dupa aceea sa-i recuperam de la Comisia Europeana.
- Cardul Kogalniceanu, cel de spriin, am venit cu ajutorul de minimis pentru cei care creeaza locuri de munca. Stiti care-i problema, nu vorbim des despre lucrurile acestea pentru ca nici nu ne intreaba nimeni.
- In acelasi timp, pentru zona privata, Daimler e zona privata sau o fi de stat? Pai bun, daca am reusit, in urma negocierilor, sa vina si sa deschida o noua fabrica in Romania…
- Mai departe, OMV Petrom este privat sau de stat? Au investit si, in urma intregii politici pe care o avem cu ei, investesc impreuna cu Exxon 1 miliard de dolari. Rompetrol acum este privat, au mii de locuri de munca, platesc taxe la stat. Renault si Ford… Noi nu vorbim despre ele, de parca au venit din cer.
- Avand un sistem de fiscalitate foarte redus – cu exceptia Bulgariei, nu exista unul mai redus decat in Romania-, incercand prin politicile pe care le ducem ca, de la 1 ianurie, sa reducem contributiile de asigurari sociale, si astea sunt ajutoare pentru microinterprinderi – cardul Kogalniceanu, ajutorul de minimis, plata beneficiarilor din programele europene… Acuma, nu stiu ce sa fac, sa platesc salarii la privati? Cred ca e un pic cam mult daca imi cereti acest lucru, abia le platesc pe cele de la stat.
- Eu cred ca am aceleasi obligatii fata de companiile mari, dar si fata de cele mici. Avem masuri pentru microintreprinderi in practica.
- In ceea ce priveste reducerea TVA-ului, va fi in functie de cum stam cu incasarile la buget.
- Am competenta de a intreba ce se intampla cu cele 50 de plangeri penale pentru Hidroelectrica, la Posta Romana, la toate celelalte pe unde am gasit. Am inteles ca se lucreaza. Nu stiu cate s-au finalizat.
- Avem cel putin de la Corpul de Control al Primului-Ministru 40-50 de plangeri penale in curs de finalizare.
- Am castigat cam toate procesle cu baietii destepti. Toti se luptau cu baietii destepti si a trebuit sa venim noi ca sa rezolvam.
- De abia a trecut 1 ianuarie 2013. Ce o sa fie la 1 ianuarie 2014 nu stiu. Sper sa fie bine. Daca o sa avem crestere economica, daca agricultura ne scoate din necazul de anul trecut, daca deblocam si ultimele doua programe.
- (despre cresterea pensiilor) Nu a fost nicio discutie in Guvern despre ce o sa se intample in 2014. Doamna Campeanu e mai optimista. Nu ne putem angaja de acum.
- Anul acesta nu se vor mari salariile in sistemul public. Am spus asta din campanie, nu dupa ce am castigat.
- Eu nu sunt de parere ca ar trebui sa mai marim salarii la bugetari egal la toata lumea. Sunt bugetari carora nu mai trebuie sa le indexam nimic. Sa fie o indexare pe categorii de venituri si pe profesii. Va spun unde ar trebui sa fie indexari: in continuare cred ca salarizarea in educatie si sanatate este mult prea mica in raport cu toate celelalte institutii. Cu cat indexam la fel, de fapt marim decalajul, ca unuia care are 70 de milioane ii mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, ii mai dau…
- (Aici liberalii sunt de acord) Pai, de ce nu ar fi de acord?
- Desi avem si o lege a confiscarii extinsa exista niste decizii ale Curtii constituionale care au spus ca se confisca doar bunurile care contribuie la savarsirea infractiunii.
- Exista o procedura in ceea ce priveste expropierea.
- Avem masini furate, confiscate. Nu se poate face nimic cu ele. Este vorba de dreptul la proprietate.
- O sa explice si doamna Campeanu. Dansa a vorbit despre sfarsitul anului, vom calcula rata inflatiei ca sa stim cu cat sa indexam.
- Problema certurilor dintre mine si Crin Antonescu devine ridicola. Mi se pune de o mie de ori aceasta intrebare. Nu ne certam. Nu exista niciun motiv pentru care sa cred ca USL-ul se destrama. Suntem de 1 an de zile la guvernare. Ca nu ne intelegem cu supraimpozitarea, o sa mai existe lucruri in privinta carora nu o sa ne intelegem. Tot timpul am avut o diferenta ideologica, dar acest lucru nu ne-a impiedicat sa formam un guvern.
- Nu ne dezicem de povestea cu Antonescu la presedintie si prim-ministru de la PSD. Toata luma de la PSD a zis de functia de prim-ministru. Eu cred ca Crin e mult mai bun decat mine ca presedinte si eu sunt mai bun decat Crin ca prim-ministru.
- Eu ma ingrijorez, la modul serios, de capacitatea guvernului de a rezolva cele mai mari probleme: locurile de munca, sa nu se inchida fabrici, sa facem autostrazi.
- Exista pericole: ca se reinveteaza dl Basescu, ca apare nu stiu ce miscare.
- In acest moment nu am un competitor politic. Toata lumea vrea sa fie presedinte. Ceea ce e ok, ca eu nu candidez. Am uriasul avantaj de a ajunge la varsta la care nu cred ca daca la anul nu candidez la prezidentiale, este sfarsitul vietii. Nu pentru mine, si cu atat mai putin pentru PSD.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro