Victor Ponta: OUG pe audioviziual nu s-a publicat in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acesteia, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la CNA, informeaza Mediafax.
„Nu s-a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta pentru ca Ministerul Justitiei si Ministerul de Finante, in urma deciziei de ieri din Guvern de a scoate toate referirile la CNA, trebuie sa dea forma finala”, a spus Ponta, raspunzand unei intrebari in acest sens.
Ponta a precizat ca din OUG au fost scoase conditiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentand ca tot ce se doreste de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgenta.
Premierul a reiterat faptul ca OUG a operat modificari doar la partea de fiscalitate.
In ceea ce priveste prevederile referitoare la suspendarea deciziilor CNA, Ponta a precizat ca acolo era o problema de raliere de procedura la Legea audiovizualului in sensul in care pentru toate sanctiunile administrative sa se aplice regimul general, iar contestarea lor in instanta le suspenda.
Premierul a mai declarat ca nu a inteles de ce au protestat membrii CNA, in conditiile in care OUG nu modifica nimic referitor la aceasta institutie, el aratand ca probabil acestia „au citit pe surse” si „au protestat pe surse”.
„Nu am inteles de ce protestau membrii CNA. Recunosc sincer ca nu am reusit sa inteleg. Probabil ca au citit pe surse si au protestat pe surse pentru ca in discutia de ieri din sedinta de Guvern a fost foarte clar – nu este nimic atat de urgent de modificat la CNA”, a spus Ponta.
Referitor la acuzatiile aduse de ARD, privind totalitarimul mediatic si CNA anulat ca institutie, Ponta a precizat ca reprezentantii acestei aliante habar nu au, nevazand OUG.
„Ei habar nu au, nu au vazut Ordonanta. Ei sunt neseriosi, nici nu au vazut ce scrie. (…). Mai sunt cateva zile de campanie si toata lumea o sa exagereze cu totalitarismul. Nu am adoptat nimic cu CNA”, a spus Ponta.
Premierul s-a referit, ironic, la situatia in care membrii PDL din CNA sanctioneaza televizunile care il critica pe presedintele Traian Basescu, dar nu sanctioneaza televiziunea la care el este injurat, desi aceasta incalca toate prevederile Legii audiovizualului.
„Evident ca in momentul in care toti membrii PDL din CNA santioneaza televiziunile care il critica pe domnul presedinte Basescu, dar in schimb televiziunea unde se incalca Legea CNA in toate punctele, pentru ca in fiecare seara un candidat ma injura pe mine, nu pateste nimic niciodata, dar asa e in democratia – in democratie ei pe noi pot sa ne injure, invers nu se poate ca se sanctioneaza”, a spus Ponta.
Guvernul a modificat marti, prin Ordonanta de Urgenta, Legea audiovizualului. Documentul a fost adoptat fara sa fi fost dezbatut public.
O versiune anterioara a proiectului de ordonanta, care includea prevederi ce afectau profund independenta CNA, activitatea agentiilor de publicitate si a cablistilor, a starnit proteste vehemente ale acestora in ultimele saptamani, pana cand guvernul a declarat, pe 14 noiembrie, ca proiectul „nu mai este de actualitate”.
Potrivit noii versiuni a ordonantei, obtinuta de HotNews.ro, cele mai multe dintre prevederile versiunii care a circulat in prima parte a acestei luni raman intacte. Ies unele prevederi care, potrivit unor surse, ar fi fost „pricina de infringement de la Comisia Europeana”, precum cea care ar fi intarit controlul politic asupra CNA, prin posibilitatea ca membrii forului audiovizual sa fie demisi de catre Parlament prin respingerea rapoartelor anuale de activitate. Sunt pastrate masuri precum cele ce urmaresc:
- transparentizarea fata de televiziuni a fluxului de bani intre beneficiarii de reclama si agentii
- obligatii suplimentare, tehnice sau de alta natura, pentru cablisti, precum si amenzi de 1-3% din cifra de afaceri a acestora, aplicabile practic imediat
- aplicarea sanctiunilor CNA pentru televiziuni doar dupa solutionarea eventualelor contestatii in instanta
- masuri care exclud efectiv aplicabilitatea principiului „must carry” pentru sistemele DTH
- prevederea prin care posturile generaliste ies din randul „serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice” – in functie de care se calculeaza eventuale pozitii dominante de piata. Acestea servicii se limiteaza acum la „serviciile de programe de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate”.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat in conferinta de presa aceasta ordonanta, spunand ca initiatorul proiectului „a fost Ministerul Comunicatiilor, apoi a urmat tot traseul de avizare, inclusiv Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei”. Pe pagina unde MCSI supune dezbaterii publice proiectele pe care le initiaza, proiectul de ordonanta de urgenta nu figureaza.
Intrebat care sunt conditiile exceptionale care justifica o astfel de ordonanta, Andrei Zaharescu a reafirmat ce scrie in preambul, anume ca „se doreste eliminarea de practici netransparente si neconcurentiale”. Intrebat de ce nu a existat dezbatere publica, Zaharescu a spus: „Atata vreme cat Guvernul a hotarat ca intr-adevar este prioritar sa se elimine aceste practici neconcurentiale, nu vad care ar fi impedimentul sa se voteze astazi”.
Miercuri, intr-o conferinta de presa, cinci membri CNA – vicepresedintele Consiliului Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valeriu Deaca, Valentin Jucan – au sustinut ca noua ordonanta de urgenta ce modifica Legea Audiovizualului „amputeaza” atributiile CNA in plina campanie electorala, iar documentul „pe care scrie Intact” este contrar Constitutiei si directivelor europene. Ei s-au delimitat de pozitia mai blanda exprimata ieri de presedintele CNA, Rasvan Popescu, la adresa ordonantei si au spus ca-si rezerva dreptul de a sesiza Comisiile de Cultura din Parlament, Comisiei Europene si Parlamentului European in legatura cu decizia Guvernului.