Victor Ponta, primele declaratii dupa vacanta, la Romania Tv: Nu imi dau demisia. Pana in decembrie 2016 mai e putin
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, in primul interviu acordat dupa intoarcerea in tara, la Romania Tv, ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie. „Pana in decembrie 2016 mai e putin”, a spus premierul. Ponta a facut, in timpul emisiunii, si o demonstratie de sustenabilitate a proiectului de Cod Fiscal, explicand ca impactul bugetar se poate sustine din cresterea economica, colectari mai bune si dintr-un „sistem antifrauda care functioneaza din ce in ce mai bine”. De asemenea, primul ministru a sustinut ca vacanta sa pe cel mai mare vas de croaziera din lume, in care a fost surprins saptamana trecuta, este „putin mai ieftina decat la Mamaia”.
Premierul Victor Ponta a fost invitat, luni seara, la emisiunea „Editie speciala” moderata de Cristina Sincai, la Romania Tv, acesta fiind primul interviu al premierului dupa intoarcerea din vacanta. Ponta a ajuns, luni, la Guvern, dupa 12 zile de concediu de odihna, perioada in care l-a delegat pe vicepremierul Gabriel Oprea sa asigure permanenta postului de prim-ministru.
Seful Executivului a coborat din masina oficiala in jurul orei 11:00 si s-a deplasat – inclusiv a urcat scarile- fara sa mai foloseasca carje, asa cum a procedat pana la plecarea in concediu, dupa operatia la genunchi pe care a efectuat-o la Istanbul.
Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:
Intrebat daca isi da demisia de la Guvern: Nu. Pana in decembrie 2016 mai e putin.
Am avut o discutie cu partenerii de alianta inainte de a pleca in vacanta, lucrurile au fost foarte clare. Functia pe care o ocup nu am mostenit-o eu din familie, pe persoana fizica. Peste 5 milioane de oameni au votat cu USL, majoritatea parlamentara m-a sustinut in toata aceasta perioada.
In PSD in ultimii 5 ani si jumatate totul a fost foarte stabil si asa va fi in continuare.
Functia de prim-ministru e functia din care poti sa faci cel mai mult pentru oameni. Eu am un mandat. De Guvern depinde viata a 20 de milioane de oameni.
Toate declaratiile domnului Dragnea despre Guvern au fost stabilite impreuna cu mine. Am vorbit in fiecare zi.
Presiuni sa demisionez au fost din prima zi in care am fost prim-ministru.
Daca vreti strict sentimental, am tinut mai mult la functia de presedinte al PSD.
Poate era un lucru bun sa nu fiu prim ministru, nu se cheltuiau atatia bani cu supravegherea mea. O agentie privata din America m-a supravegheat. Un site din Romania a platit niste oameni care au stat dupa noi. E dreptul lor de a face acest lucru asa cum e dreptul meu sa merg in vacanta cu familia.
Unde am mers eu in vacanta e putin mai ieftin decat la Mamaia.
Pot sa ma duc in fata judecatorului, procurorul isi spune parerea lui, eu mi-o spun pe a mea. Am depus absolut toate documentele de expertiza. Eu nu sunt astia care nu isi platesc taxele, am platit absolut tot.
Intrebat in ce conditii ar demisiona: Daca nu mai am sprijinul coalitiei.
Liviu Dragnea a fost cinci ani de zile numarul 2 si este capabil sa conduca PSD in batalii politice.
Intrebat daca problemele cu justitia pot duce la plecarea lui din Guvern: Cand ma intrebati despre activitatea mea guvernamentala va raspund, cand ma cheama (procurorii – n.red.) ma duc. Judecatorii vor decide.
Despre Codul Fiscal: Cum stau lucrurile cu sustenabilitatea. Le-am explicat colegilor din Guvern si din Parlament si toata lumea a inteles acest lucru, de aceea au si votat. Am stabilit cu Dragnea si Oprea cine negociaza Codul Fiscal.
Sunt 3 masuri cu impact bugetar: TVA, taxa pe constructii speciale sau pe stalp cum vreti si impozitul pe dividende. Apropo, i-am intrebat pe liberali ce inseamna un punct de TVA si nu stia niciunul. Un punct de TVA este 1,8 miliarde lei, ori 5, egal 9 miliarde. Taxa pe constructii este un miliard de lei. Impozitul pe dividende este 1,3 miliarde. Acesta e impactul bugetar.
Eu nu ma bag la negocieri politice ca nu sunt sef de partid. Dar, daca-i ajuta cu ceva, sa revenim la 20% TVA, adica mai scadem 1,8 miliarde de lei (un punct de TVA ca impact bugetar). In rest, taxa pe constructii, ok, eu in continuare nu cred ca e un lucru rau. Iar impozitul pe dividende este o masura foarte liberala. Pentru mine linia rosie ca sa aiba sens tot ce am muncit pana acum este 20% TVA. Asa cred eu ca e bine.
Premierul a facut, in timpul emisiunii, o demonstratie de sustenabilitate a proiectului de Cod Fiscal, explicand ca impactul bugetar se poate sustine din cresterea economica, colectari mai bune si dintr-un „sistem antifrauda care functioneaza din ce in ce mai bine”.
Intrebat daca va trece principalele masuri ale Codului Fiscal prin Ordonante de urgenta: Nu vreti sa asteptam sa voteze Parlamentul? Astea cu daca, cu parca…
Domnul Iohannis ii dreseaza: ia votati asa, ia sariti in partea ailalta! Cu exceptia liberalilor, cred ca ceilalti care au votat Codul Fiscal nu se vor face de ras si il vor vota.
Domnul Isarescu a spus un lucru cu care nu pot sa il contrazic: ca va mai veni o criza mondiala. Dar nu cred ca va veni o noua criza mondiala pentru ca avem noi Cod Fiscal nou. Cred ca o noua criza ne-ar gasi mai bine pregatiti.
Discutia din ultimele saptamani cu Codul Fiscal e o chestie de politruci.
Despre alegerile locale de anul viitor: Sorin Oprescu, cel mai bun primar pe care il poate avea Bucurestiul.
Cred ca Guvernul Ungariei – si ambasadorul face jocul Guvernului – incearca foarte tare sa ne provoace. Eu ma bucur ca maghiarii vin sa cumpere alimente in Romania.
Intrebat daca mai candideaza la sefia PSD: Eu nu candidez. Nu anul acesta. Politica e o chestiune indelungata, nu stiu daca nu mai candidez niciodata.
Intrebat daca sustine pe cineva la conducerea PSD: Il sustin pe Liviu (Dragnea – n.red.) daca asa au decis colegii mei.
Despre o eventuala noua operatie la genunchi: Cred ca scap, ca am facut recuperare, sper sa scap de o noua interventie. Multumesc lui Dumnezeu ca suntem o familie care pe medie stam foarte bine. Eram obligat, daca aveam un sponsor, trebuia sa scriu in declaratia de avere. Nu mi-a sponsorizat nimeni nimic.
Pot sa le spun romanilor ca am fost intr-o prapastie economica si sociala, 2009, 2010, si acum suntem in directia buna pentru ca au muncit ei foarte mult.