Sari direct la conținut

VIDEO A fost lansata moneda aniversara Sergiu Celibidache

HotNews.ro
Sergiu Celibidache, Foto: sergiu-celibidache.ro
Sergiu Celibidache, Foto: sergiu-celibidache.ro

„Exista ceva etern in fiinta umana si cred ca Sergiu Celibidache era etern. Sa vedem ce se intampla daca incep sa cant ceva: poate ca el va reaparea. E o posibilitate”, a spus violonista Ida Haendel inaintea recitalului sustinut la mijlocul saptamanii, in incinta BNR, cu ocazia evenimentului de lansare a monedei numismatice comemorative care marcheaza centenarul Sergiu Celibidache.

  • Ascult-o pe violonista Ida Haendel (fosta eleva a lui Sergiu Celibidache), interpretand Ciacona in re minor BMV 1004, de Johann Sebastian Bach.
  • Citeste despre cele 500 de monede aniversare de argint Sergiu Celibidache si afla cat costa un exemplar.

Despre moneda aniversara Sergiu Celibidache

  • Aversul monedei aniversare Sergiu Celibdiache prezinta o compozitie sugerand arta dirijorala.
  • Stema Romaniei, valoarea nominala „10 LEI”, anul de emisiune „2012” si inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”.
  • Reversul prezinta portretul dirijorului Sergiu Celibidache, anii intre care a trait „1912-1996” si inscriptia in arc de cerc „SERGIU CELIBIDACHE”.
  • Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sunt insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
  • Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
  • Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucati.
  • Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 345,00 lei/bucata.
  • Monedele din argint dedicate aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui Sergiu Celibidache au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
  • Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Evenimentul de lansare a monedei numismatice comemorative (care marcheaza centenarul Sergiu Celibidache) a avut loc miercuri, in incinta Bancii Nationale Romane. In cadrul evenimentului, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a oferit prima moneda aniversara fiului Maestrului, Serge Ioan Celibidache. La randul sau, acesta i-a daruit o moneda (cu chipul tatalui sau) celebrei violoniste Ida Haendel (fosta eleva a lui Ioan Celibidache). Actiunea a facut parte din Festivalul „Sergiu Celibidache 100”.

In cadrul evenimentului au vorbit Serge Ioan Celibidache si Ida Haendel:

Serge Ioan Celibidache (fiul lui Sergiu Celibidache): „Cu acest suvenir al tatalui meu doresc sa salut aceasta zi, cand Romania il primeste inapoi, cu onoare si mandrie. Nu ar exista un alt ambasador al Romaniei, mai mandru decat tatal meu! Incepand de azi, umila mea dorinta este sa ii onorez memoria si tara sa, aratand lumii intregi ca avem genii de origine romana, care au cucerit mapamondul cu inima lor si de care, mai mult decat oricand, avem nevoie sa ii dam exemplu pentru natiunea noastra”.

Ida Haendel (fosta eleva a lui Sergiu Celibidache): „Prezenta mea in cadrul acestui festival nu se datoreaza decat unei forte pe care nu o putem cunoaste, dar care cu certitudine exista… forta divina”.

„Exista ceva etern in fiinta umana si cred ca Sergiu Celibidache era etern. Sa vedem ce se intampla daca incep sa cant ceva: poate ca el va reaparea. E o posibilitate. Ciaccona este, poate, cea mai mare capodopera a lui Bach. Este ceva etern in Ciacona, e ca inceputul, mijlocul unei vieti de om si sfarsitul ei”, a explicat Ida Haendel inainte de a interpreta celebra „Ciacona” in re minor BMV 1004, de Johann Sebastian Bach.

Luni, 14 mai, la Conservatorul din Bucuresti, Ida Haendel va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UNMB. Titlul ii va fi inmanat de catre Dan Dediu, rectorul universitatii. Ceremonia va avea loc in sala George Enescu, incepand cu ora 15:00.

Ida Haendel sustine, in aceste aceste zile, un masterclass de vioara la sala Dinu Lipatti de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, pana pe data de 14 mai 2012.

Vezi programul masterclass-ului pentru zile urmatoare.

Despre Ida Haendel

Supranumita „Marea Doamna a Viorii”, Ida Haendel s-a nascut pe 15 decembrie 1928, in Polonia, si a inceput sa cante la vioara la numai trei ani si jumatate, cand pur si simplu a luat o vioara care ii apartinea tatalui ei si a interpretat perfect, nota cu nota, un cantec pe care mama ei il fredona in camera alaturata. Impresionat de talentul fiicei sale, tatal Idei, un pictor potretist, s-a mutat cu familia sa din Chelm (Estul Poloniei) intr-o garsoniera in Varsovia, pentru a-i permite Idei sa studieze la Conservatorul din Varsovia cu cel mai renumit profesor violonist la tarii, Michalowicz.

La numai 7 ani era deja finalista in prestigioasa competitive Wieniawski si, in 1933, dupa un recital al Concertului pentru Vioara al lui Beethoven, tanara Ida a castigat medalia de aur a Conservatorului, precum si primul Premiu Huberman. Banii proveniti din acest premiu i-au permis sa studieze in strainatate, iar la putin timp dupa aceea, familia ei s-a mutat in Marea Britanie. Acolo a studiat cu unul din cei mai celebri violonisti si profesori din lume, Carl Flesh.

In 1937, Ida Haendel si-a facut debutul londonez la Queen’s Hall, cu dirijorul Sir Henry Wood. A sustinut de asemenea numeroase concerte in acea perioada pentru trupele armatei britanice. Dupa razboi, ea si-a continuat studiile cu violonistul, compozitorul si pianistul George Enescu.

„Am fost captivata de Enescu, cred ca a fost unul din marile genii ale lumii”, spune ea. „L-am admirat pentru modul divin de interpretare la vioara, la pian si pentru ca a fost un compozitor de geniu”, continua artista.

Ida spune ca recitalurile lui Enescu erau unele din cele mai inspirate pe care le-a auzit vreodata. In cea mai recenta inregistrare a sa, Haendel intepreteaza sonata lui Enescu impreuna cu pianistul Vladimir Ashkenasy ¬ un omagiu adus astfel marelui sau profesor.

Dupa razboi, cariera Idei Haendel a inflorit si piesele ei de referinta au devenit concertele lui Britten, Walton, Elgar si Sibelius. Compozitorul Jean Sibelius a auzit-o la un moment dat la radio interpretand concertul sau pentru vioara si i-a trimis un bilet de felicitari, laudandu-i munca. Aceasta piesa a devenit opera sa definitorie. In 1982, Societatea Sibelius i-a decernat Idei Haendel Medalia Sibelius, ca recunoastere pentru interpretarile ei distinse si memorabile ale Concertului pentru Vioara. Acesta este numai unul din multele premii si recunoasteri pe care violonista le-a primit in timpul vietii.

Ida Haendel traieste in Miami, Florida, si este reprezentata de Patrons of Exceptional Artists. Intr-un dialog cu un student de masterclass despre interpretarea sonatei pentru vioara a lui Cesar Franck, Ida Haendel observa :

„Daruiesti totul mult prea repede, dar de multe ori mai putin inseamna mai mult. Este vorba de control si ceea ce urmeaza. Totul este o strategie, ca o pregatire generala pentru razboi”. (sursa biografie: comunicat)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro