Sari direct la conținut

VIDEO Ambasadorul Israelului: Pentru o pace durabila, Hamas trebuie sa accepte trei conditii. Sunt sceptic/ Incercati sa va imaginati cum ar fi ca Bucurestiul sa fie atacat cu rachete

HotNews.ro
Ambasadorul Dan Ben-Eliezer, Foto: Ambasada Israelului
Ambasadorul Dan Ben-Eliezer, Foto: Ambasada Israelului

Ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, a declarat in emisiune „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV, ca pentru realizarea unei paci durabile intre Israel si Autoritatea Palestiniana este necesar ca Hamas sa accepte trei conditii si sa vina la masa negocierilor, potrivit Mediafax. Ambasadorul israelian s-a aratat sceptic cu privire la mentinerea pacii in regiune.

„Slava Domnului, avem un armistitiu! Dar, din pacate, cum am descoperit in trecut, armistitiile nu dureaza. Speram ca, poate, acesta, care a fost incheiat la initiativa presedintelui egiptean, Morsi, si e sustinut de guvernul american, speram ca va dura, ca va duce la o intelegere si ca populatia Israelului nu va suferi atacuri cu rachete. Acest fenomen, al atacurilor cu rachete din Fasia Gaza, de catre organizatii teroriste ca Hamasul si alte factiuni islamice, se intampla de ani buni, asa ca speram ca incetarea focului sa dureze”, a declarat ambasadorul Ben-Eliezer la ProTV.

Ambasadorul israelian a precizat ca si dupa armistitiul incheiat in aceasta saptamana erau lansate rachete, dar si-a exprimat speranta ca armistitiul si acordul vor dura, sustinand ca Israelul isi doreste o pace durabila cu Autoritatea Palestiniana.

„Dar, mai inainte de orice, tinem la siguranta noastra, iar asta este, de fapt, responsabilitatea guvernului nostru, sa se asigure ca populatia noastra va avea o viata normala, ca alte populatii din alte tari. Chiar si aici, in Romania… Populatia israelita s-a confruntat cu 1.300 de rachete. Incercati sa va imaginati ce s-ar intampla, daca orice tara, orice oras, orice capitala… Bucurestiul, de exemplu. Incercati sa va imaginati cum ar fi ca poporul roman sa fie atacat cu asemenea rachete, cazand ca la loterie, trimise de teroristi, care isi imbunatatesc capabilitatea. Asa ca, practic, populatia era sub asediu. Iar rachetele, unele chiar rachete cu raza lunga de actiune, au lovit Tel Avivul si zona Ierusalimului”, a adaugat ambasadorul.

Dan Ben-Eliezer a declarat ca scopul Israelului a fost de a opri atacul, de a descuraja organizatiile teroriste, Hamasul si alte factiuni, sa atace Israelul pe perioade lungi, dar si de a dezmembra organizatiile teroriste care erau in Fasia Gaza: „Sper ca a fost un succes, iar acum speram ca armistitiul va avea efect.” Ambasadorul a aratat ca nu este vorba despre un razboi obisnuit, ci despre „razboiul unui stat democratic contra teroristilor, niste teroristi care folosesc tactici foarte cinice”.

Oficialul israelian a mai sustinut ca Israelul a lansat atacuri precise contra teroristilor, a liderilor teroristi si a infrastructurilor teroriste. Intrebat daca atunci cand a raspuns atacurilor Israelul a avut posibilitatea sa evite victimele din randul civililor, Dan Ben-Eliezer a raspuns:

„Categoric. Incepusem sa spun ca acest razboi este asimetric. Israelul a incercat sa anunte prin fluturasi, prin apeluri telefonice, sa le spuna civililor nevinovati sa plece cat mai departe cu putinta de infrastructura terorista de unde se lansau rachete. Cred ca ar trebui sa puneti intrebarea asta, poate, ambasadorului palestinian: de ce, in acest razboi, organizatiile teroriste, Hamasul, islamicii care au legaturi cu Jihadul, cu Al Qaeda, de ce au lansat rachetele ascunsi in spatele populatiei? De ce au folosit civilii ca scut uman, lansand rachete din preajma spitalelor, de exemplu, spitalul Al-Shifa, din Gaza, din zone dens populate? De ce?”.

Alte declaratii ale ambasadorului israelian in Romania:

  • Pentru pace sunt necesare doua parti. Israelul e o tara iubitoare de pace. Ne-am straduit foarte mult sa cerem Autoritatii Palestiniene sa vina la masa negocierilor, sa discutam fata in fata, fara conditii prealabile despre chestiunile cele mai disputate, cum ar fi coloniile evreiesti, Ierusalimul, refugiatii, granitele. Sa propuna o solutie, o solutie permanenta, care sa mentina siguranta poporului israelian, a Israelului, in formula celor doua state, un stat evreiesc si unul palestinian coexistand in pace si in siguranta. Pana acum, palestinienii, desi au primit oferte generoase din partea fostului prim-ministru si a premierului actual, Netanyahu, de a se aseza la masa tratativelor… Pana acum, palestinienii au evitat asta si au incercat numai sa mute discutia in alte foruri, foruri indepartate, cum ar fi ONU.
  • (despre faptul ca Fasia Gaza ar fi izolata si s-ar afla sub controlul Israelului) Cred ca exista informatii distorsionate, pe care mi-ar placea sa le clarific. […] Granita dintre Israel si Gaza e deschisa. A fost deschisa chiar si in timpul atacurilor, dupa lansarea rachetelor. Vreau sa va mentionez doar un singur fapt. Stiti ca Israelul furnizeaza energie Fasiei Gaza, 125 MW, adica 80% din capacitatea Fasiei Gaza. Stiti de unde provine electricitatea? Din Askelon. Askelonul e unul dintre orasele din sudul Israelului care a fost lovit de rachetele lansate din Gaza. Si, in timpul acestui atac cu rachete, Israelul a continuat sa furnizeze electricitate. Israelul furnizeaza si apa: pe an, 5.000.000 de metri cubi pentru Gaza. Din ianuarie in octombrie, 40.500 de palestinieni au trecut granita si au venit in Israel pentru tratament medical. 99% dintre cererile palestinienilor au fost aprobate de guvernul israelit.
  • Deci, cred ca ideea ca Gaza e inchisa este un mit, iar realitatea nu e deloc asa.
  • (intrebat de unde isi ia Hamas armele) Hamasul si Hezbollahul sunt mandatarele Iranului.
  • Cum au ajuns acolo? Ajung pe mare, ajung pe uscat, ajung pe calea aerului… Pe uscat, prin Sudan si Eritreea, apoi sunt aduse ilegal in Sinai, iar din Sinai, in Gaza. Si, desigur, exista tuneluri prin care e adus armamentul pe ascuns. Deci vorbim despre contrabanda cu arme si, din acest motiv, Israelul incearca sa faca tot posibilul pentru a preveni contrabanda.
  • (despre sanctiunile contra Iranului) Premierul nostru si-a dorit sa arate lumii ca exista limite, dar Israelul face parte din comunitatea internationala, asa ca noi dam o sansa diplomatiei. Iar calea diplomatica trebuie exploatata la maximum, in stransa coordonare, in acest caz, cu guvernul american. Dar, desigur, cand ajungi la limita, cand calea diplomatica nu da rezultate, atunci, comunitatea internationala ar trebui sa ia in calcul alte optiuni.
  • Daca Iranul lanseaza o racheta, cred ca un raspuns e responsabilitatea comunitatii internationale, chiar a UE, nu doar Israelul trebuie sa se intrebe: Ce facem acum?
  • (intrebat daca Israelul a fost la originea atacului in care a fost ucis unul dintre liderii Miscarii Hamas provocand conflictul recent din Fasia Gaza) Asta e ca intrebarea cu oul si gaina. Asta n-a inceput acum, cand Israelul a atacat un lider terorist, pe unul dintre cei responsabili de agresiunile contra Israelului. Dupa cum am spus, Israelul a suferit agresiuni ani in sir. Ani la rand, populatia Israelului a indurat atacuri cu rachete. Iar viata cetatenilor Israelului… Ma intreb daca romanii ar intelege. Noi am reusit sa ne continuam viata in Israel, dar in conditii anormale. Ganditi-va numai la populatia din Sud. Copiii erau la scoala. Oamenii au avut doar 15-45 de secunde ca sa gaseasca un adapost, dupa ce s-a dat alerta. O fetita… Am auzit un interviu in care vorbea despre zgomot… Sunetul sirenei nu e clopotelul de la scoala.
  • Cand atacurile cu racheta s-au intensificat, guvernul israelian a decis ca e prea de tot si a pornit operatiunea militara, ucigandu-l pe acest lider terorist. Dar operatiunea sau razboiul, sau lansarea de rachete n-a fost doar din cauza uciderii lui. Acesta e un razboi continuu.
  • Cred ca, in acest razboi asimetric, diferenta este ca, slava Domnului, Israelul e o tara dezvoltata. Noi am reusit sa dezvoltam o tehnologie, si anume sistemul Domul de Fier, care a fost foarte eficienta in aceasta operatiune si a reusit sa intercepteze majoritatea rachetelor.
  • Incercati sa va imaginati, fara aceasta tehnologie, care ar fi fost efectul a 1.300 de rachete. Cred ca diferenta dintre cifre ar fi fost cu totul alta. Dar, repet, regret profund pierderile de ambele parti. Imi pare rau pentru cei raniti sau ucisi in aceste operatiuni. Dar cred ca, daca teroristii din Fasia Gaza nu s-ar fi ascuns in mijlocul civililor, cred ca statisticile ar fi fost diferite.
  • (despre conditiile pe care Hamas trebuie sa le accepte pentru mentinerea pacii) Prima conditie e sa nu atace Israelul, a doua conditie, sa recunoasca dreptul Israelului de a exista, iar a treia, sa recunoasca si sa accepte acordul anterior, incheiat intre Israel si Autoritatea Palestiniana. Pana acum, Hamas a refuzat sa accepte cele trei conditii si continua sa sustina credinta sa ca Israelul trebuie distrus, ca trebuie sters de pe harta! Ei refuza in mod absolut dreptul Israelului de a exista. Odata ce Hamas isi va schimba pozitia si va accepta aceste trei conditii, poate ca realitatea va fi alta. Asta, in primul rand! In al doilea rand, daca palestinienii, condusi de Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestiniene, daca ei vor raspunde favorabil cererii Israelului de a reveni la masa negocierilor, de a nu evita negocierile directe, poate ca si asta ne va da o sansa la o pace durabila intre noi si palestinieni.
  • Dupa toate revoltele care au avut loc in multe tari din Orientul Mijlociu, Fratia Musulmana si-a intarit pozitia, asa ca, acum, si Hamas se gandeste la legitimitatea sa in ochii comunitatii internationale. Poate ca asta ii va face sa se razgandeasca.
  • Vreau sa accentuez ca Iranul sustine terorismul, terorismul la nivel global. Terorismul iranian e pus in practica de brigada Al Quds, care este, de fapt, afiliata Garzii Revolutionare Iraniene, precum si de Hezbollah, cu care sunt aliati.
  • Nicio tara nu e imuna (la atacuri teroriste – n.red.).
  • Mai vreau sa spun ceva. Cred ca stiti ca un fundamentalist islamic a dat o declaratie… E un individ posibil implicat in incidentul din Burgas, pe nume Bakri, care a spus ca Romania e pamant islamic. Declaratia a fost condamnata de guvernul roman
  • (intrebat daca a primit vreodata informatii ca s-ar pregati atentate pe teritoriul Romaniei) Intrebarea aceasta trebuie s-o puneti autoritatilor romanesti care se ocupa cu asa ceva. Ele v-ar putea informa daca e cazul. Dar, asa cum spuneam, nicio tara nu-i la adapost. Eu ma simt in mare siguranta in Romania. Viata e foarte buna si frumoasa aici.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c2e2a98197a9ff27d031cdf499aac93f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro