VIDEO ARHIVA Fostul lider chinez Jiang Zemin, despre bombardarea Ambasadei Chinei la Belgrad, in 1999: In cladire se adaposteau ofiteri sarbi de informatii
Fostul presedinte chinez Jiang Zemin a recunoscut in cartea sa de memorii ca ofiteri din serviciile sarbe de inormatii militare se ascundeau in cladirea Ambasadei Chinei la Belgrad, cand avioanele NATO au bombardat-o, in mai 1999, transmite New York Post. Potrivit informatiilor, trei cetateni chinezi si 14 sarbi au murit in urma raidului efectuat de aparatele americane.
In cartea sa, nepublicata inca, Jiang sustine ca a cedat rugamintilor personale ale presedintelui Slobodan Milosevici, care i-a cerut sa adaposteasca „personaje cheie din serviciile de informatii militare”.
Dezvaluirile facute de Jiang au aparut in Qiansao, o revista de limba chineza din Hong Kong.
La inceputul campaniei aeriene a NATO, cladirea Ministerului iugolav al Apararii, cea a serviciilor secrete si cartierul general al politiei au fost distruse. Milosevici i-a cerut atunci lui Jiang sa permita departamentelor cheie din serviciul de informatii militare sa se adaposteasca in subsolul Ambasadei Chinei pentru a continua sa functioneze.
In cartea sa, Jiang sustine ca a regretat ca le-a permis sarbilor sa se adaposteasca in misiunea diplomatica a Chinei, afirmand ca decizia a fost „o greseala politica serioasa”.
Cartea afirma ca Guvernul de la Beijing, desi extrem de furios, a trebuit sa reduca tonul protestelor oficiale, dupa ce americanii le-au prezentat dovezi ale comunicatiilor electronice realizate de sarbi din cladirea ambasadei. Dupa atac, Statele Unite si-au prezentat scuzele oficiale, dand vina pe „hartile gresite ale CIA”. Executivul chinez nu a acceptat explicatiile americane, iar in China au avut loc atunci proteste anti-occidentale.
In urma intelegerii diplomatice facute, Statele Unite au salvat „onoarea” Chinei cerandu-si scuze pentru „greseala” facuta si nedezvaluind prezenta ofiterilor sarbi in ambasada, in timp ce chinezii au permis ca manifestatiile anti-americane sa se domoleasca treptat, fara producerea unor violente grave.
Jiang e de parere ca raidul asupra cladirii Ambasadei Chinei a distrus relatia sa cu Bill Clinton.
Liderul chinez a incercat, prin decizia sa, sa castige in competitia cu Rusia, care refuzase sa-l ajute pe Milosevici sa-si protejeze ofiterii de informatii. Potrivit revistei Qiansao, chinezii trimiteau deja rezerve secrete de rachete sol-aer spre Iugoslavia, prin Libia.
Pe masura ce bombardamentele NATO se intensificau, Ministerul chinez de Externe l-a intrebat pe Jiang daca isi poate retrage personalul de la misiunea diplomatica din Belgrad, insa presedintele le-a cerut sa ramana, in semn de solidaritate cu Milosevici. China, care se confrunta cu separatistii in Tibet si Xinjiang, a decis sa ramana alaturi de regimul de la Belgrad, ce lupta cu albanezii din Kosovo.
In plus, China pare sa fi ramas alaturi de Guvernul de la Belgrad si pentru ca agentii lui Milosevici au oferit puterii asiatice bucati dintr-un aparat american invizibil F-117 Nightwhawk, doborat de armata sarba. China a efectuat recent un zbor test cu primul sau aparat invizibil J-20, despre care expertii sustin ca este copiat dupa aparatul SUA prabusit.
Chestionat in legatura cu dezvaluirile revistei din Hong Kong, un purtator de cuvant al NATO a facut referiri la o declaratie a lui Jamie Shea, fost oficial al Aliantei Nord-Atlantice, care a spus in momentul incidentului ca regreta pierderea de vieti omenesti si distrugerile provocate ambasadei: „Vreau sa reamintesc poporului iugoslav ca alegem cu grija tintele, care sunt legate direct de aparatul politic si de conducere al presedintelui Milosevici”.
Vezi mai jos un material AP despre bombardarea Ambasadei Chinei la Belgrad: