VIDEO Au fost publicate cele mai detaliate imagini ale creierului uman realizate pana in prezent
Cercetatorii americani au publicat marti imaginile cele mai detaliate ale creierului uman in cadrul unui proiect international de cercetare care urmareste intelegerea modului in care structurile cerebrale determina personalitatea si talentul, scrie AFP.
Acest proiect, denumit „Human Connectome„, are o durata de cinci ani si la el participa 10 centre de cercetare din Statele Unite si din Europa. El isi propune sa colecteze o vasta cantitate de date de la 1.200 de adulti, care vor putea fi accesate liber de cercetatori din intreaga lume.
Primele imagini si date publicate marti provin de la 68 de adulti sanatosi, care s-au oferit voluntari. Pe langa numeroasele imagini ale creierului lor, proiectul furnizeaza informatii legate de trasaturile acestora de personalitate si capacitatile intelectuale.
„Publicand imediat aceste date unice si continuand sa publice regulat informatii in fiecare trimestru, Human Connectome Project permite comunitatii stiintifice sa inceapa fara sa mai astepte explorarea legaturilor dintre circuitele creierului si comportamentele individuale”, afirma David Van Essen, profesor la facultatea de medicina a Universitatii Washington din St Louis (Missouri).
Potrivit acestuia, studiul „va avea un impact major asupra intelegerii functionarii creierului la adultii sanatosi si va constitui baza pentru viitoare proiecte de studiu care vor examina schimbarile in circuitele cerebrale care sunt la originea unei mari varietati de boli mintale”.
Aceste prime date ofera informatii legate de conexiunile creierului la fiecare dintre cei 68 de voluntari folosind doua tehnici distincte de RMN (Imagistica prin rezonanta magnetica).
Prima permite descoperirea complexitatii circuitelor in structura materiei cenusii care contine neuronii si trateaza informatiile provenite de la organele senzoriale sau din alte regiuni ale creierului.
A doua metoda dezvaluie circuitele anatomice care traverseaza materia alba unde se afla fibrele nervoase mielinizate.
Subiectii au fost supusi si unui RMN in timp ce executau o varietate de sarcini, furnizand astfel date legate activarea creierului.
Proiectul este finantat de Institutele nationale americane de sanatate (NIH).