Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Daniel Constantin a explicat problemele agricultorilor romani cu subventiile: birocratia, sistemul informatic nou, lipsa personalului din APIA

HotNews.ro

Dupa o perioada agitata, marcata de controverse si nemultumiri, teme abordate constant de HotNews.ro in ultimii doi ani, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura anunta ca in 2008 peste un million de fermieri au primit peste un milliard de euro si mai mult, APIA va plati, incepand cu data de 16 octombrie 2009, un avans de 70% din fondurile pe 2009. Mai exista probleme cu aceste subventii pe care agricultorii romani trebuie sa le primeasca?

In emisiunea „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle, Daniel Constantin, director general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, a prezentat o parte dintre problemele pe care le au agricultorii romani. Daniel Constantin a precizat ca noutatea sistemului pe care il gestioneaza a dus la dificultati din partea agentiei si la nemultumiri din partea fermierilor, dar se incearca simplificarea birocratiei si reducerea penalitatilor de 14 milioane de euro cu inca 5 milioane de euro.

Asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din declaratiile din emisiune

Daniel Constantin, director general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura

  • Din pacate au fost mai multe lucruri care nu s-au intamplat asa cum trebuie. Sistemul pe care noi il gestionam, acesta de cereri de plata pe suprafata, este mai mult decat nou pentru Romania.
  • Au fost dificultati din partea agentiei si a celor care lucreaza in agentie si, pe de alta parte, fermierii s-au confruntat cu un sistem nou cu care nu erau obisnuiti si de aici nemultumirile acestora.
  • Penalitatile pentru campania 2007, in prima faza, au fost ceva mai mari, ele au fost diminuate la valoarea de 14 milioane 700 mii de euro.
  • Ultima intalnire decisiva va fi la Bruxelles, la sfarsitul lunii noiembrie, in care incercam sa explicam ca ordinele de plata care au fost transmise la trezorerie pe 30 iun 2008 si care s-au intors din cauza faptului ca nu au putut fi procesate sau din cauza faptului ca fermierul nu a declarat corect contul in care sa fie virati banii s-au intors in contul agentiei si s-au constituit in penalitati.
  • Noi incercam sa mai reducem penalitatile de 14 milioane de euro cu inca 5 milioane de euro.
  • Incercam sa simplificam birocratia pe care o reclama fermierii, fermierii nu erau obisnuiti cu acest sistem si nu sunt suficient informati.
  • Problema cea mai importanta a fost legata de gestionarea softului. S-au inregistrat progrese, iar pe viitor in Romania se va ajunge ca in alte state, ca toate aceste sisteme informatice sa fie interconectate.
  • Venind aceasta perioada de criza, am amanat momentul in care sa primim personal suplimentar pentru sfarsitul anului sau inceputul anului viitor.

Cristian Stefanescu, despre situatia subventiilor agricole in Germania

  • Germania primeste anual in jur de 7 miliarde de euro, partea leului, primul pilon revenind in mod oficial pentru asigurarea unui venit de baza pentru fermieri, deci subventia propriuzisa; 5 miliarde.
  • 1 miliard si jumatate sunt alocati pentru dezvoltarea regionala durabila: onorarea contributiilor fermierilor la imbunatatirea conditiilor de mediu si introducerea surselor alternative de energie.
  • In mod paradoxal, la impartirea celor 5 miliarde nu se tine neaparat cont de criterii ecologice sau de protectia animalelor.
  • Chiar si in Germania exista probleme de transparenta pe care la un moment dat chiar presa de aici nu s-a sfiit sa le numeasca tentative de orientare a fondurilor catre clientela politica, in special in Bavaria. Blocada autoritatilor de la Munchen a atras critici ale Uniunii Europene.
  • Din datele partial public accesibile, reiesea, la mijlocul acestui an, ca principalii beneficiari ai suportului financiar ai Uniunii Europene erau deseori mari concerne si nu neaparat fermieri.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmariaici.

Emisiunea „Bucuresti punkt Bonn” se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Ştirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro