Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Lucian Romascanu (Cancan Media): Online-ul nu mai este o optiune, ci o necesitate pentru ziare

HotNews.ro

Online-ul nu mai este o optiune, ci o necesitate pentru ziarele romanesti, a spus Lucian Romascanu, general manager Cancan Media la intalnirea cu cititorii HotNews de miercuri, 8 aprilie. La nivel de posibilitati tehnologice pe online, presa romaneasca sta chiar mai bine, intr-un sens, decat la capitolul tipar, unde rotativele de ultima generatie au aparut doar pentru reviste.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in Studioul HotNews.ro

Descarca interviul in format MP3

Romaşcanu despre planurile cu Cancan

Problema care se pune, cu privire la viitor, este nu atat trecerea presei scrise pe online, cat versiunile complementare, crede Romascanu: „Cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.”

Dupa discutia cu cititorii, in interviul cu Iulian Comanescu, Lucian Romascanu a mai spus ca grupul pe care il conduce, Cancan Media, e inca in perioada de investitii (nu face profit) si scenariul pentru 2009, avand in vedere si criza, este asemanator. Referitor la titlurile cotidiene care s-ar putea inchide, acestea sunt cam 10 la suta din cele existente (unu sau doua ziare).

Romaşcanu confirmă estimarea de 20% în minus cu privire la piaţa de publicitate şi spune că 10% din titlurile cotidiene se vor închide în 2009

Fragmente din intalnirea online

  • Cum arată cititorii de tabloid faţă de cei de quality: „Folosesc de obicei o comparatie cand mi se adreseaza intrebarea asta: nu am stiinta ca producatorii instrumentelor de scris Montblanc sa fi actionat vreodata impotriva Bic. Este o piata pentru fiecare, fiecare livreaza conform nevoilor cumparatorilor. Si, pentru a merge pana la capat cu comparatia, exista multi posesori de Montblanc ce scriu cu Bic-ul destul de des… Putem sa-i caracterizam in fel si chip pe cei care le citesc, dar am fi nedrepti.”
  • Ringier ca rampă de lansare pentru jurnalişti şi manageri: „Libertatea si Ringier in general au reprezentat si reprezinta o rampa de lansare pentru multi manageri si jurnalisti. In ceea ce priveste managerii, toti editorii de presa de acum au in structurile de conducere oameni ce au trecut la un moment dat prin Ringier, si as enumera numai cativa: in afara de Razvan Corneteanu si echipa de la Adevarul unde Razvan Ionescu este o alta recenta achizitie de marca, vorbim de oameni ca Andreea Rosca si Aurelian Amuraritei, Cosmina Noaghea si Cristina Ghelesel, Lucian Ionita si Teo Manolache, Emil Dumitru si multi altii, sper sa nu se supere cei pe care i-am omis. Deci, varianta castigatoare este Ringier – rampa de lansare. Sigur, orice organizatie are lucruri criticabile, in mare parte pe criterii subiective, dar Ringier a fost si ramane un grup de presa OK.”
  • Mass media, rolul educativ şi rolul de divertisment: „Frumusetea presei vine tocmai din acest dublu rol: – este o afacere si trebuie sa functioneze dupa regulile afacerilor, este un factor de educatie si trebuie sa isi asume responsabil acest rol
  • Tabloidul este la fel de cultural ca orice alt produs de presa, atata timp cat isi asuma si isi exercita rolul sau educativ. Am spus mai sus ca ziarele de bulevard livreaza un anume tip de continut cerut apriori si nu printr-o nevoie creata artificial. Deci tabloidele au piata lor bine definita. Insa, pe langa ce indeobste este caracterizat drept continut „tabloid”, puteti gasi in ziarele de acest tip mai multe informatii despre premiere teatrale si cinematografice, carti samd decat v-ati astepta in absenta lecturii lor.”
  • Cancan la nivelul anului trecut: „Cancan vinde in tara cca 65% din total in tara. Publimedia a vandut spatiul publicitar al Cancan pana la 31.12.2008 cand acest parteneriat s-a incheiat; alta relatie este aceea in care Cancan este client de servicii tipografice al Coprint, tipografia grupului Mediapro [sSte-ul este vândut în continuare de Media Pro Interactive.]. Suntem destul de departe de Libertatea (e totusi firesc…) dar suntem la bataie cu Click!. Speram ca in 2009 sa fim pe podium ca si cota de piata, lucru recomandat de cifrele de vanzari si audienta extrem de bune.”
  • Online-ul nu mai este o opţiune, ci o necesitate: „Daca intrebarea Dvs. se refera la cum vor arata ziarele in urma impactului tehnologic, v-as raspunde asa: ziarele, de fapt continutul lor, ajunge la public fie tiparit fie online. Din punctul de vedere al tiparului, exista rotative de ultima generatie ce ofera o calitate de exceptie produsului tiparit. Nu avem inca in Romania asa ceva pentru ziare (pentru reviste exista), dar investitii majore vor fi inaugurate in curand. Pe langa calitatea tiparului, va exista si posibilitatea de lipire, insert automat, inseriere la viteze mari etc. ce vor da noi posibilitati marketingului si vanzarilor de publicitate. Dpdv online suntem destul de avansati, site-urile integrand tot ce se poate integra cand se livreaza informatia (text, voce, poze, film). In ceea ce priveste mutarea pe online cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.”
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Lucian Romascanu a fost pana de curand directorul diviziei Bulevard din Ringier, calitate in care a condus printre altele „Libertatea”. Dintre marile grupuri de media din Romania, a mai lucrat la Media Pro.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro