VIDEO AUDIO Vlad Mixich si Laurentiu Diaconu-Colintineanu:"Jurnalismul narativ multimedia este viitorul si in media din Romania"
HotNews.ro
Jurnalistii Vlad Mixich si Laurentiu Diaconu-Colintineanu, autorii reportajului multimedia „Crima din telecomanda”, au discutat in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn – realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle, despre viciile si virtutile presei, referindu-se si la exemple pozitive de profesionalism. In viziunea lor, sansa unei noi generatii de jurnalisti este forma de jurnalism narativ multimedia.
Descarca fisierul audio in format MP3
Extrase din timpul emisiunii:
Vlad Mixich:
- Jurnalismul narativ multimedia – acela in care cuvantul, imaginea si sunetul isi dau mana pentru a construi o poveste puternica – este viitorul si se va impune in jurnalismul din Romania.
- Presa este o afacere si scopul ei principal este sa informeze corect.
- Cred ca este o capcana sa incepem sa vorbim despre morala in jurnalism.
- Principala sarcina a unei institutii media este aceea de a informa corect si de a pune adevarul pe masa.
- Daca acel adevar este moral sau imoral, daca el coincide sau nu cu dreptatea, aceasta este deja o discutie de competenta filozofilor, nu a jurnalistilor.
- Adevarul face rating, probleme apar atunci cand povestile mincinoase fac rating si de astfel de rateuri suntem de vina noi, jurnalistii.
- Nu e atat de greu pentru un profesionist sa faca o audienta satisfacatoare, mai greu este sa o faca folosindu-se de acele unelte corecte ale practicii jurnalistice.
- Unul dintre primele coduri de legi din istoria omenirii este Decalogul lui Moise. Desi acesta este scris intr-o multime de locuri, respectarea lui depinde de fiecare individ in parte. Este valabil si pentru orice cod de etica profesionala, oriunde ar fi el publicat. Cred ca solutia sta in autoreglementare si aceasta poate veni doar din interiorul breslei.
- Romania adevarata nu e de gasit in birouri, in ministere sau la conferintele de presa, ci acolo afara, pe teren.
Laurentiu Diaconu-Colintineanu:
- Dimensiunea morala a afacerilor din domeniul media poate fi rezumata astfel: trebuie sa faca bani, dar sa o faca corect.
- Problema nu este „la ce ma uit”, problema este ca informatia din acel produs sa fie corecta, indiferent de parerea mea despre acel continut.
- Prejudecata ” doar scandalul face audienta” mi se pare depasita si am demonstrat – chiar si cu acest material – ca se poate face audienta multumitoare cu un subiect cat se poate de serios si de corect tratat.
- Fiecare jurnalist, fiecare cameraman si fiecare fotograf trebuie sa isi asume in primul rand un cod etic personal.
- Am vazut mult prea multi fotografi cu obiectivul fixat pe chipul unei persoane decedate sau muribunde, astfel de imagini fiind mai apoi publicate.
- Astfel de imagini sunt difuzate pe micul ecran purtand indicatia „Socant!” sau „Imagini needitate”. Datorita bunului-simt si a dreptului la intimitate, o astfel de conduita este de neconceput in presa occidentala. E vorba despre ceva cat se poate de elementar, nu este nimic complicat.
Emisiunea „Bucuresti punkt Bonn” se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.