Sari direct la conținut

VIDEO Avionul alimentat cu hidrogen, viitorul zborurilor nepoluante? Baterie electrică vs Hidrogen

HotNews.ro
ZeroAvia, Foto: youtube.com
ZeroAvia, Foto: youtube.com

Luna trecută, un avion cu șase locuri de culoare bleumarin a decolat pe aeroportul Cranfield din Anglia. De obicei, un zbor de 15 minute și 20 de mile nu ar fi demn de remarcat – dar acesta a fost primul zbor din lume cu pilă de combustibil cu hidrogen pentru un avion de dimensiuni comerciale, scrie CNN.

Grupul propulsor al avionului – mecanismul care acționează avionul, inclusiv rezervoarele de combustibil și motorul – a fost construit de ZeroAvia, o companie din SUA și Marea Britanie care dezvoltă motoare cu hidrogen. Folosind hidrogen lichid pentru alimentarea pilelor de combustibil, tehnologia elimină emisiile de carbon în timpul zborului.

Un zbor convențional produce astăzi jumătate doar din CO2 generat de zboruri în 1990. Cu toate acestea, datorită creșterii record a traficului, determinată de creșterea numărului de pasageri și a volumului comerțului, industria aeronautică creează mai multe emisii ca niciodată – reprezentând 2% din emisiile globale de carbon provocate de om. Acest procent urmează să crească, spune Bobby Sethi, lector senior în aviație la Universitatea Cranfield: alte industrii, precum transportul rutier, „se decarbonizează într-un ritm mai rapid”, spune el, în timp ce aviația rămâne în urmă.

Unele companii promovează soluții ecologice, în încercarea de a ajunge din urmă. Avionul hibrid-electric cu 70 de locuri al Electric Aviation Group își propune să reducă emisiile de CO2 cu 75% și se așteaptă să intre în funcțiune în 2028, în timp ce Airbus a anunțat recent că își propune să fabrice trei avioane cu hidrogen, cu o capacitate de până la 200 de pasageri, până în 2035.

Dar există o așteptare lungă până când aceste modele vin pe piață și aviația are nevoie de o soluție acum, spune fondatorul și CEO-ul ZeroAvia, Val Miftakhov.

Cu finanțare de la organisme susținute de guvernul britanic, inclusiv Aerospace Technology Institute și Innovate UK, ZeroAvia dorește să completeze decalajul pe măsură ce se dezvoltă tehnologia aviației și să ofere o soluție durabilă pentru zborurile scurte și medii.

Miftakhov, care a pilotat zborul de testare ZeroAvia, spune că tehnologia companiei este concepută pentru a fi adaptată la aeronavele existente. El susține că ZeroAvia va avea avioane comerciale cu hidrogen care vor zbura în doar trei ani.

Baterie electrică vs Hidrogen

În timp ce lumina reflectoarelor s-a concentrat asupra aviației electrice în ultimul deceniu, limitările tehnologiei actuale a bateriilor limitează extinderea acesteia. În prezent, bateriile cu litiu-ion oferă de aproximativ 48 de ori mai puțină energie decât kerosenul, spune Sethi.

Aceasta înseamnă că extinderea este o problemă pentru aviația electrică. Cel mai mare avion electric care a zburat până în prezent este eCaravanul cu 9 locuri. Are o autonomie de numai 100 de mile.

Sethi subliniază că în avioanele mai mari, ca un Boeing 747, bateria ar depăși cu mult greutatea maximă la decolare a avionului. „Nu este posibil decât dacă tehnologia bateriilor se îmbunătățește semnificativ, motiv pentru care hidrogenul este o opțiune mai viabilă pentru alimentarea avioanelor în viitor”, spune el. (CNN)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro