VIDEO BAC 2012 Peste 200.000 de elevi s-au inscris la examenele orale ale Bacalaureatului, cu 10.000 mai putin decat anul trecut
Bacalaureatul 2012, sesiunea iunie-iulie, incepe luni la ora 12:00 cu examenul oral la Limba romana. Ministerul Educatiei anunta ca pentru sustinerea tuturor probelor orale s-au inscris peste 200.000 de elevi. Anul trecut, la prima proba a Bacalaureatului s-au inscris peste 210.000 elevi. O parte dintre inspectoratele scolare au anuntat ca anul acesta s-au inscris la BAC mai putini elevi decat se asteptau, pentru ca unii absolventi au considerat ca nu sunt suficient de bine pregatiti.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 incepe luni, 11 iunie, ora 12:00, cu examenul oral de limba si literatura romana (proba A) ce se va desfasura in intervalul 11 – 13 iunie. In perioada 13 – 15 iunie va avea loc examenul oral in limba materna (proba B) – croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana. Evaluarea competentelor digitale (proba D) se va desfasura in perioada 15-18 iunie, iar proba orala intr-o limba de circulatie internationala (proba C) intre 25 si 27 iunie.
Pentru sustinerea acestor probe orale, care vor avea loc in liceele de provenienta ale candidatilor, s-au inscris peste 200.000 de elevi, informeaza Ministerul Educatiei.
Cum se vor desfasura examenele
Subiectele pentru proba orala de limba romana si cea de limba materna cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa, pe baza documentului de identitate.
Ca procedura de desfasurare, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, alte 10 – 15 minute.
Absolventii de liceu care au participat si au fost respinsi la sesiunile de bacalaureat organizate in anii 2010 si 2011 pot solicita recunoasterea probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si a probelor scrise sustinute in aceste sesiuni, potrivit Ministerului Educatiei. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: mediu, avansat si experimentat.
Probele scrise ale examenului national de bacalaureat incep luni, 2 iulie, cu proba de limba si literatura romana.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/5aefcf54657a8730962801c2eaba8feb/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Promovabilitatea de la BAC in ultimii 8 ani – sesiunea iunie-iulie
- BAC 2011: 45,72%
- BAC 2010: 69,30%
- BAC 2009: 81,47%
- BAC 2008: 78,26%
- BAC 2007: 82,08%
- BAC 2006: 80,48%
- BAC 2005: 84,66%
- BAC 2004: 84,61%
Calendarul examenului de Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie
11-13 iunie 2012Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
13-15 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
18-22 iunieEvaluarea competentelor digitale – proba D
25-27 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
25 iunie proba de intelegere a unui text audiat, urmata de proba scrisa
26-27 iunie proba orala
2 iulieLimba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
3 iulieLimba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
4 iulieProba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa (examen de Istorie pentru absolventii de la profilurile umanist, artistic, pedagogic, educatie fizica si sport, teologic, si examen de Matematica pentru absolventii de la profilurile real, servicii, resurse naturale si protectia mediului, tehnic, pedagogic si militar)
6 iulieProba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic)
8 iulieAfisarea rezultatelor
9 iulieDepunerea contestatiilor (orele 08:00 ¬ 12:00)
10-12 iulieRezolvarea contestatiilor
13 iulieAfisarea rezultatelor finale
Ordinul de ministru privind organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat 2012 precizeaza ca, „la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice„.
Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat ca toate centrele de examinare in care se desfasoara probele Bacalaureatului vor fi supravegheate cu camere video. De altfel si ordinul de organizare a BAC-ului prevede ca anul acesta „comisiile de bacalaureat judetene/ a municipiului Bucuresti vor asigura dotarea cu camere de supraveghere video functionale a salilor de clasa din centrele de examen, in care se desfasoara probele examenului de bacalaureat”.
Metodologia de organizare si desfasurare a Bacalaureatului 2012
Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a Bacalaureatului 2012, absolventii de liceu au dreptul sa sustina examenele de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Ministerul Educatiei a stabilit pentru anul acesta o taxa de 230 de lei pentru candidatii din promotii anterioare, care au sustinut de cel putin doua ori examenul de bacalaureat si care se prezinta la toate probele examenului de bacalaureat 2012. Cei care nu sustin toate probele examenului de bacalaureat achita suma de 39 lei/proba, potrivit unei note a Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Accesul absolventilor de liceu in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 – 8:30. Absolventii care au asupra lor materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) vor primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
La examenul oral de Limba straina, absolventii sustin o proba scrisa de 120 de minute, o proba orala de 10-15 minute si o proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.
Nivelul de competenta lingvistica este inscris in diploma de Bacalaureat, dupa cum urmeaza:
- A1 (nivel introductiv sau de descoperire)
- A2 (nivel intermediar sau de supravietuire)
- B1 (nivel-prag sau independent)
- B2 (avansat sau independent)
Proba de evaluare a competentelor digitale se desfasoara in laboratoarele de informatica din scoli. Nivelul de competenta digitala este stabilit dupa cum urmeaza:
- utilizator incepator
- utilizator de nivel mediu
- utilizator avansat
- utilizator experimentat
La examenele scrise, timpul destinat rezolvatii subiectelor este de trei ore.
Bucuresti: Aproximativ 24.000 de absolventi de liceu s-au inscris la BAC 2012
In Capitala s-au inscris in prima sesiune a Bacalaureatului 23.087 de absolventi de liceu, transmite Agerpres. Promovabilitatea in Bucuresti la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de aproximativ 42,02% inainte de contestatii, iar dupa contestatii a crescut cu 1,77%, ajungand la 43,79%.
Timis si Hunedoara: Candidati mai putini la Bacalaureat decat se asteptau inspectoratele
Numarul candidatilor care vor sustine examenul de bacalaureat in sesiunea actuala in judetul Timis este mai mic decat cel estimat, scrie Agerpres. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean preconizau ca peste 8.800 de tineri vor participa la examen, dar s-au inscris doar 6.400 absolventi de clasa a XII-a.
Din totalul celor inscrisi, 5.500 sunt absolventi din promotia anului curent, iar restul de 900 sunt tineri care nu au promovat anul trecut. Numarul celor care au picat Bacalaureatul anul trecut in Timis este de peste 2.400 de liceeni.
In Hunedoara, peste 5.100 de absolventi de liceu s-au inscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, dintre care mai mult de 1.000 sunt elevi care nu au reusit sa treaca acest test in cursul anilor trecuti. Fata de estimarile initiale ale Inspectoratului Scolar Hunedoara, numarul celor care se vor prezenta la Bacalaureat este mai mic cu 1.687 de absolventi, intre acestia fiind inclusi si cei 503 elevi care au fost exmatriculati din licee, in primul semestru al acestui an scolar, din cauza absentelor, potrivit Agerpres.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Hunedoara, prof. Livia Vlad, a declarat ca „diferenta fata de aprecierea initiala se constituie din absolventi care au considerat ca nu sunt suficient de bine pregatiti si din elevi care au fost exmatriculati din cauza absentelor”.
La simularea examenului de bacalaureat din acest an, promovabilitatea in Hunedoara a fost de 25,6%, iar profesorii diriginti de la clasele terminale au organizat sedinte de informare a parintilor si au facut propuneri pentru aprofundarea materiei.
Galati: O treime dintre potentialii candidati nu s-au inscris la Bacalaureat
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Nicoleta Cranganu, a anuntat ca doar 5.000 dintre cei aproape 8.000 de potentiali candidati s-au inscris pentru sustinerea examenului de bacalaureat, transmite Agerpres.
Potrivit acesteia, la bacalaureat ar fi trebuit sa se inscrie aproximativ 5.500 de elevi care termina liceul in 2012, dar si in jur de 2.300 de elevi care nu au luat examenul in 2011 si ar fi trebuit sa se reinscrie in acest an. In realitate, s-au inscris la examen 4.950 de elevi, dintre care 3.688 din seria curenta si 1.262 din seriile anterioare.
Citeste si: