VIDEO Bucureștiul are o comoară, dar vrea să o distrugă: Un spațiu verde de mărimea Parcului Herăstrău este lăsat în paragină și ar putea fi betonat
Puțină lume știe că Bucureștiul mai are un spațiu verde, de mărimea Parcului Herăstrău, care aparține statului, însă este lăsat în pargină de ani de zile. Este vorba despre zona imensă dintre bd. Timișoara, Valea Largă și strada Prelungirea Ghencea, unde în perioada comunistă au fost sere și pepiniere, iar vegetația a crescut nestingherită, fiind arbori de câțiva metri înălțime, de la pomi fructiferi, la nuci și frasini.
Acum terenul se află la Agenția Domeniilor Statului și aici ar urma să fie puși în posesie pe Legea 10, foștii proprietari pentru care nu s-a găsit teren unde aveau.
VIDEOREPORTAJ HotNews.ro: Spațiul verde de mărimea Parcului Herăstrău, lăsat în paragină și în pericol de a fi betonat
O „pădure” de 130 ha cu nuci, ulmi, salcâmi și pomi fructiferi
Peisagista Luciana Zeca și-a făcut lucrarea de licență pe acest spațiu verde. Din măsurătorile făcute, acesta are o suprafață de circa 130 de hectare, cam cât are și Parcul Herăstrău.
„În 2016, când am făcut lucrarea de licență și am studiat vegetația de acolo, pe terenul fostelor sere Militari se aflau următoarele specii: corcoduș, cenușer sau falsul oțetar, nuc, gladița, plop negru, salcâm, ulm, multe alte specii erbacee și arbustive”, a explicat Luciana Zeca.
Spațiul verde a devenit casă și pentru mai multe specii de animale.
Ioana Tudora, Conferenţiar la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Horticultură, și membru în Comisia Tehnică de Urbanism de la Primăria Capitalei spune că arborii de aici au fost plantați acum 50 de ani și după închiderea serelor au crescut nestingheriți.
„Acolo se află arbori, sunt fazani, este un ecosistem. Au apărut și specii invazive și lăstăriș, ca orice loc neîngrijit, dar există arbori care au fost plantați acum 50 de ani în pepinieră, nu i-a mai luat nimeni pentru că s-a închis pepiniera, și au crescut. E pădure, ca Pădurea Băneasa”, a explicat Ioana Tudora.
Defrișarea zonei ar însemna un dezastru ecologic
Aceasta spune că acest spațiu verde este unul din plămânii orașului, iar pierderea lui ar însemna un dezastru ecologic.
- „Acest spațiu verde, din punct de vedere ecologic, are un impact major în oraș. Sigur, nu are acces public, dar din punct de vedere ecologic acel spațiu de 140 de hectare, cu arbori, există. Este cât Herăstrăul de mare.
- Tu în momentul în care tai acei arbori, tai a doua suprafață plantată ca dimensiuni, după Herăstrău, din interiorul orașului.
- Avem probleme cu poluarea, dar vrem să tăiem unul din plămâni. Impactul ecologic va fi dezastruos pe zona de Vest, cu atât mai mult cu cât vara vânturile sunt din zona aia și mai curăță un pic aerul din acest oraș.
- Eu cred că trebuie să discutăm despre păstrarea unei valori a unui oraș care deja are probleme majore cu poluarea”, a explicat Ioana Tudora.
Aceasta spune că spațiul verde poate fi transferat de la Guvern la Primăria Sectorului 6 pentru amenajarea unui parc.
Luciana Zeca a explicat cât de important este fiecare arbore pentru oraș.
„Cuantificarea valorii pe care o aduc arborii se poate determina doar în urma unui studiu aprofundat, dar cu siguranță aceștia au un aport în creștea calității aerului. Frunzele arborilor rețin pulberile în suspensie și absord sunetul. Ca exemplu, un nuc de talie medie poate elimina într-un an, aprox. 0.5 kg de poluanți, ajută la salvarea energiei – cantitate estimată într-un an = 125 kWh – poate stoca 220 kg de carbon și aduce multe alte beneficii”, a explicat peisagista.
Primăria Sectorului 6 vrea să protejeze zona
Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că Primăria elaborează un Plan Urbanistic Zonal pe zona respectivă, iar acest spațiu verde va fi protejat, astfel că, și dacă va fi pus în posesie, acolo nu se va putea construi.
- „Acel loc este foarte sus pe agenda mea. Acum lucrăm la un PUZ pe zona aceea, PUZ-ul care va fi făcut va prevede acolo V1 – adică spațiu verde, unde nu se va putea construi. Deci rămâne așa, o pădure urbană, ori îl facem parc. Aceasta este viziunea autorității locale, a mea și a majorității din Consiliul Local al Sectorului 6.
- Cine va primi teren acolo, va primi degeaba, fiindcă nu va putea să construiască, ca să fie foarte clar.
- Acum așteptăm niște avize pentru acest PUZ și vom intra în a doua parte, în care vom lucra la regulament, până acum am lucrat la împărțirea funcțională a zonelor, la topografie, dar pe toate variantele, acolo rămâne V1. Asta este o primă măsură de protecție a acelei zone”, a explicat Ciprian Ciucu.
Primarul spune că oamenii din zonă au cerut în mai multe rânduri amenajarea unui parc acolo, iar Primăria a cerut deja transferul terenului.
- „Oamenii cer ca acolo să fie un parc. Noi nu putem face un parc pe un teren care nu ne aparține. Deja am trecut prin Consiliul Local o cerere către Primăria Capitalei, ca să facă demersuri mai departe la Guvern, ca ADS-ul să ne dea acest teren ca să amenajăm un parc.
- Există un proces în instanță, fiindcă și pe vechiul mandat acest teren a fost cerut de Consiliul Local Sector 6 și de Consiliul General, dar Prefectura, deci Guvernul a atacat Hotărârea Consiliului General în instanță. Trebuie văzut în ce stadiu este procesul, știu că este la recurs.
- Probabil de asta nu a fost pus proiectul din nou pe ordinea de zi a Consiliului General”, a explicat Ciucu.
Acesta spune că Primăria nu are nicio pârghie asupra Guvernului ca să transfere acest teren, dar că va discuta la nivel politic.
„Tot ce pot să fac, și o să fac în perioada următoare, este să duc niște discuții la nivel politic, dar tehnice, în care să explic cât de important este pentru Sectorul 6 existența unui parc aici. O să am discuții și sper ca Guvernul să mă sprijine ca măcar o porțiune din acel teren să ajungă la noi și să-l amenajăm ca parc. ADS nu mai are alt teren pe care să-l retrocedeze în afară de acesta. Aici fac toate împroprietăririle. Soluția ar fi să le dea bani oamenilor. Nu mai putem să punem numai interesul individual pe primul loc, trebuie pus și interesul public și viziunea autorității locale”, a spus Ciucu.
Luciana Zeca, peisagist, spune că Primăria ar economisi foarte mulți bani dacă ar amenaja aici un parc, deoarece vegetația deja există.
- „Dacă s-ar realiza acolo un parc și s-ar păstra arborii, este greu de dat un estimat financiar fără un studiu în spate, dar cu siguranță s-ar economisi extraordinar de mulți bani, nu mai zic că ar fi protejată biodiversitatea existentă.
- Și nu e vorba doar de bani, dar nu poți compara un arbore tânăr cu un arbore matur. Până când arborele tânăr va ajunge la maturitate este nevoie să treacă 5-10 ani, poate mai mult, depinde de specie.
- Dacă urmărim directivele Uniunii Europene și Strategia pentru Biodiversitate pentru 2030, care are ca direcție principală readucerea naturii în viețile noastre, aceasta vorbește despre protecția și refacerea naturii, despre conservarea biodiversității și încurajează investițiile în capitalul natural, deci să protejăm ceea ce avem”, a explicat Luciana Zeca.
Cetățenii din zonă doresc amenajarea unui parc acolo
Cetățenii din zonă luptă de peste 5 ani ca măcar o bucată din acest spațiu verde să fie amenajată ca parc.
- „Noi, cei care locuim în Prelungirea Ghencea, am aflat prin 2013-2015 că fostele sere Militari sunt încă în proprietatea statului. Credeam că au ajuns la privați, dar nu este așa.
- Sunt în administrarea Agenției Domeniilor Statului. Am tot corespondat cu ei. Am aflat la un moment dat că erau 98 de hectare la stat, între timp s-au mai retrocedat, dar tot este suficient pentru un parc, și am făcut tot felul de demersuri, petiții colective.
- Noi nu avem un parc în zonă, la vreo 20 de minute este parcul ANL Brâncuși, dar este mic, are circa 1 ha, și mai este Parcul Drumul Taberei, dar care se află la o jumătate de oră de mers pe jos de zona noastră. Deci este nevoie, mai ales ca aici se construiește foarte mult. Deci noi ne dorim un parc de minim 10 ha, cu locuri de joacă”, a declarat pentru HotNews.ro Delia Mihalache, de la Asocțiația Inițiativa Prelungirea Ghencea