VIDEO Cainii vagabonzi / ONG-uri: Eutanasierea este o afacere profitabila pentru unii. Daca ii sterilizam si ii returnam in comunitate, in 3-4 ani curatam strazile
Eutanasierea cainilor comunitari este „o modalitate facila si aproape imposibil de controlat in ceea ce priveste deturnarea fondurilor publice„, iar legea trecuta de Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor este de fapt un pretext de afacere si nu o solutie pentru eliminarea cainilor comunitari, sustin Organizatiile pentru protectia animalelor. Singura solutie viabila lansata de ONG-uri: Maidanezii ar trebui sterilizati, cei blanzi returnati in comunitate, iar cei agresivi plasati in adaposturi speciale. „Intr-un an de zile cel putin in Bucuresti se pot steriliza toti cainii, din momentul ala in 3-4 ani nu vom avea caini pe strada„, sustin ONG-urile
- Vezi in video ce spun reprezentantii ONG-urilor despre masura de sterilizare si de reintroducere in comunitate a cainilor fara stapan
Organizatiile pentru protectia animalelor, Vier Pfoten, GIA si FNPA au sustinut, joi, intr-o conferinta de presa, ca decizia Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibrului Ecologic din cadrul Camerei Deputatilor de a lasa gestionarea cainilor fara stapan la latitudinea consiliilor locale care vor putea alege si eutanasierea patrupedelor, lasa, de fapt, loc unor posibile deturnari a banilor publici de catre anumite firme si tradeaza faptul ca deputatii „nu doresc in fapt sa rezolve problema cainilor de pe strada, preferand perpetuarea situatiei actuale”.
„Eutanasia in masa este o modalitate facila si aproape imposibil de controlat in ceea ce priveste deturnarea fondurilor publice. Este evident ca toate fondurile sustrase in urma declaratiilor false – cantitati de hrana, produse farmaceutice, incinerarea cadavrelor – ajung in buzunarele autoritatilor si persoanelor implicate. O firma care traieste si face profit din afacerea cu eutanasierea, ce interes are ca aceasta problema sa fie rezolvata? Zero. Ei si-ar reduce profiturile si s-ar desfiinta„, au declarat reprezentantii ONG-urilor.
„Exista o lupta acerba pentru relegalizarea eutanasiei, dar ea nu rezolva situatia, ci perpetueaza mentinerea constanta a populatiei canine in strada. Profitorii sunt toti, incepand de la hingeri, profitorii sentimentali. Care iau o plata saptamanala sau lunara pe post de taxa de protectie. Un alt exemplu de afacere, varful icebergului, este ce face firma Protan. Dupa ce mor cainii ei ajung materie prima si costul de incinerare este de 15-20 de euro pe caine. Se fac si aranjamente intre Protan si Administratorul adapostului. Un catel de 10 kg poate fi trecut usor ca unul de 50 kg si astfel se castiga bani multi. Eutanasia inseamna ca toti cei implicati castiga„, a declarat Carmen Arsene de la Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA).
Cum explica ONG-urile masura de sterilizare si returnare in comunitate a cainilor vagabonzi
Intrebare HotNews.ro: Am inteles ca eutanasierea cainilor comunitari poate fi o afacere profitabila cu bani publici pentru unele persoane, dar de ce credeti ca un program asemanator de sterilizare, pe care dumneavoastra il propuneti, nu poate fi la fel de profitabil?
Raspuns din partea reprezentantilor ONG: Este o problema interesanta pe care o puneti dumneavoastra. Am avut exemple foarte clare in care, prin sterilizare, s-a redus numarul cainilor de pe strada. In Oradea, de exemplu, de la 7.000 de caini, acum s-a ajuns la aproximativ 600. Sigur ca escroci sunt peste tot. Numai ca, pana acum, noi am constatat ca in afacerea asta sunt mult mai multi escroci acolo unde sunt mai multi bani.
Raspuns 2: Cred ca va referiti la potentialul de furt care ar putea interveni si in cazul sterilizarii. Fireste, daca proiectul este gestionat la fel ca acum, mi se pare normal sa se intample. Dar in toate cazurile de acum de succes si toate cazurile in care autoritatile au apelat la sterilizare s-a facut cu ONG-urile. Si interesul nostru este sa dovedim ca aceasta solutie este cea corecta. Interesul nostru este sa raportam numerele corecte. Am nevoie ca data viitoare cand este o problema de protectia a animalelor, sa am credibilitate si sa pot spune ca eu stiu ce fac.
HotNews.ro: Sa inteleg ca dumneavoastra spuneti ca succesul unui astfel de proiect ar depinde foarte mult daca ONG-urile ar lucra cu autoritatile locale?
Rapsuns: In momentul de fata autoritatile romane sunt compromise. Sunt foarte putine localitati din Romania unde nu exista spaima hingherilor. Un primar are nevoie de un ONG care sa asigure credibilitatea si buna intentie. ONG-ul mai are si alte indatoriri. Noi informam cetatenii, le spunem ce facem, suntem transparenti.
HotNews.ro: In cat timp dispare de pe strada un caine sterilizat si returnat in comunitate?
Raspuns: Perioada medie de viata e de 6-7 ani. Valoarea asta se duce pe la 3-4-5 ani. Daca de maine incolo incepem sa sterilizam, iar intr-un an de zile cel putin in Bucuresti se pot steriliza toti cainii, din momentul ala in 3-4 ani nu vom avea caini pe strada.
HotNews.ro: Ce garantie poate da cineva ca acei caini reintorsi in comunitate nu vor deveni agresivi si nu vor musca sau agresa oameni?
Raspuns: Nu exista o garantie ca acel caine nu va musca, dar exista o garantie ca acel caine nu are nevoie sa se apare. Primul motiv pentru care un caine sau orice fiinta devine agresiv este sa-si apere propria existenta sau puii. Daca o catea nu are pui, nu are ce apara. Daca un caine nu este obisnuit sa fie agresat, nu are de ce musca. Foarte multi caini de pe strada care accidental musca sunt caini care au fost agresati de oameni si care s-au obisnuit sa raspunda la o potentiala agresivitate.
HotNews.ro: Si cainii care nu sunt agresati si alearga dupa biciclisti prin oras?
Raspuns: Cainele alearga dupa biciclete prin oras alearga de cand sunt biciclete pe lume.
E adevarat ca unii caini alearga dupa biciclete. Cainele este pe planeta asta de vreo 4 milioane de ani. Acest instinct de vanatoare nu poate sa dispara in cateva sute de ani. Tot ce se misca repede, fie ca e o bicicleta, patine cu rotile, fie ca e o pisica ei trebuie sa-l urmareasca. Sunt niste caini si asta este distractia lor, sa alerge dupa unele masini 20 de metri…
HotNews.ro: Dar asta nu e un argument pe care il puteti da unui om care vrea sa mearga cu bicicleta…
Raspuns: Bineinteles ca nu poate sa-l accepte. Dar, exista o varianta, ma mai sperii de cainii astia inca 2-3 ani sau ma vor alerga pana cand sunt batran si nu pot sa mai merg cu bicicleta.
HotNews.ro:Problema este ca multor oameni le e greu sa accepte ca dupa ce vor fi sterilizati acei caini vor fi returnati in strada. In primele doua luni, in Bucuresti, au fost muscati de caini 1.500 de oameni. Cum pot accepta acei oameni ca inca 2-3 ani ei trebuie sa mai dea de acei caini pe strada?
Raspuns: Cainele are trei motive de a deveni agresiv. Cand e agresat, al doilea este cateaua cu pui si al treilea este in cazul masculilor in perioada catelelor in calduri. Prin sterilizare, teoretic, acest instinct de agresivitate a masculilor in calduri dispare in sase luni. Apoi dispare si problema catelelor cu pui. Singura problema care mai ramane este interactiunea omului cu acei caini. Daca eu ies afara cu un bat, iar cainii si-au luat multe bete pe spinare, nu neaparat de la mine, ci de la altii, deja devin irascibili cand ma vad cu batul in mana.
HotNews.ro: Deci, sa inteleg, aceasta problema nu se rezolva daca se reintorc cateii in strada. Ce vina are un om ca altcineva a lovit un caine si catelul sare sa-l muste pe el?
Raspuns: Absolut nicio vina.
HotNews.ro: De ce trebuie inca doi-trei ani ca acesti caini sa nu mai fie pe strada?
Raspuns: Ca sa nu fie 20-30 de ani.
HotNews.ro: Lasand la o partea aspectul muscaturilor, totusi, multi bucuresteni se plang de cainii comunitari ca reprezinta o sursa de mizerie, excremente si de par, de exemplul in locurile de joaca pentru copii. Aceasta problema cum poate fi rezolvata?
Raspuns 1: De la cainii cu stapan, de exemplu.
Raspuns 2: Plimbati-va pe strazile Vienei si uitati-va pe unde calcati. Vina nu este a cainelui fara stapan, ci a noastra, a detinatorilor de animale care nu curata spatiile de joaca dupa ce isi plimba cainele. Este vorba de educatie. In majoritate pentru excrementele din locurile de joaca vorbim de cainele cu stapan. Cainii fara stapan se tem de oameni si nu va fi atat de nebun sa se expuna cand isi face nevoile si este vulnerabil intr-un spatiu aglomerat. In spatiile aglomerate cu locuri de joaca isi fac nevoile cainii cu stapan.
HotNews.ro: Pe multa lume nu intereseaza daca patrupedele sunt eutanasiate sau sterilizate, ci doresc sa nu le mai vada pe strada. Nu se poate gasi o solutie prin care acesti caini sa nu fie returnati pe strada?
Raspuns: Dumneavoastra realizati ce inseamna 40.000 de caini stransi in adaposturi? Lasand la o parte ce costuri insemana asta, hrana, intretinere, ingrijitori. Este o utopie si daca s-ar realiza ca intr-un vis frumos, alea sunt lagare de exterminare. Responsabilitatea ne obliga sa acceptam ca ei trebuie intorsi pe strada.
HotNews.ro: De cat timp estimati ca este nevoie ca o campanie de sterilizare se poate fi eficienta?
Raspuns: Am propus in proiectul de lege pe care l-am sustinut ca in primul an efectiv de munca sterilizarile cainilor cu detinator sa fie subventionate cu o suma fix, mica, 60 de lei, pentru a nu fi abuzuri si sa se ceara sume exorbitante. Ne dorim ca in primul an sa sterilizam toti cainii cu detinatori din Romania. Si in momentul cand toti acesti caini sunt sterilizati, sa incepem sa sterilizam si cainii de pe strazi. Dupa primul an, numarul de caini de pe strazi va incepe sa scada. Rezultatele se vor simti bine dupa 3 ani de zile. Dupa 4 ani, noi credem, problema va fi in mare rezolvata.
ONG-uri: Eutanasierea cainilor fara stapani – o metoda ineficienta si costisitoare
Referitor la masura eutanasierii cainilor fara stapan, ONG-urile spun ca aceasta nu poate fi una eficienta: „Actiunea de prindere a cainilor se desfasoara intr-un ritm lent si anevoios. Iubitorii de animale se impotrivesc si isi ascund cainii cand se organizeaza prinderi, hingherii sunt mituiti sau agresati de catre locuitorii din zona. Rata de prindere, fara sprijinul populatiei, este mult mai mica fata de rata de inmultire a cainilor ramasi. Cainii ramasi, inclusiv puii au rata de supravietuire mai mare intrucat sursa de hrana si adapost este mai bogata„.
„Daca poti sa torturezi si sa ucizi un animal, cu siguranta vei face rau primului om care ti-a facut tie un rau. Promovand uciderea ca modalitate de rezolvare a unei probleme, promovam faptul ca poporul nostru devine ucigas in mod relaxat. Daca asta este societatea in care vrem sa traim, situatia este destul de trista„, a spus Delia Parvu de la asociatia GIA.
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca metoda eutanasierii cainilor a fost un „esec total” in Capitala si ca in perioada 2001-2007, pentru aceasta metoda, s-a folosit un buget de 9 milioane de euro.
„Rezulta ca pentru eutanasia unui caine s-au cheltuit peste 60 euro in timp ce o sterilizare costa 20 euro. Rata inmultirii si supravietuirii creste o data cu rata omorarii. Practic, prin metoda omorarii, nu se poate elimina mai mult de 50% din efectivul de caini dintr-o anumita arie, atata timp cat numarul lor a depasit un prag critic. Metoda sterilizarii masive si rapide, “in covor”, micsoreaza drastic rata de inmultire in timp ce procentul deceselor din cauze normale ramane constant„, sustin ONG-urile.
ONG-urile au mai anuntat ca atat ele cat „si cetatenii nu mai doresc caini pe strada” si propun, ca unica solutie viabila „sterilizarea si returnarea cainilor agreati de comunitate in acelasi loc in care au fost capturati” argumentand ca „acesti caini nu se mai pot inmulti, in schimb ei vor proteja teritoriul de instalarea de noi caini fertili”.
„Cainii vor trece prin fata unui expert etolog care poate sa spuna daca un catel este agresiv patologic, nu cum se prevede acum in lege ca un medic veterinar sa stabileasca acest lucru. Un veterinar nu poate decat sa insanatoseasca un catel, nu sa spuna daca e agresiv sau nu. Cainii blanzi vor fi returnati in locurile de unde au fost ridicati, iar cei agresivi vor ramane in adaposturi speciale„, a declarat Kuki Barbulescu de la Asociatia Vier Pfoten.
Deputatii din Comisia de Administratie au avizat favorabil, marti 5 aprilie, legea ce prevede eutanasierea cainilor fara stapan, cu 16 voturi „pentru” si 6 „impotriva” (cele impotriva fiind voturile opozitiei). Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi, insa decizia finala apartine Consiliilor locale. Proiectul de lege merge acum in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.