Sari direct la conținut

VIDEO CCR: Legea eutanasierii cainilor fara stapan este neconstitutionala

HotNews.ro
Maidanezi intr-un adapost pentru caini, Foto: Agerpres
Maidanezi intr-un adapost pentru caini, Foto: Agerpres

UPDATE Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia. Curtea a publicat pe site-ul sau comunicatul de presa prin care anunta decizia luata miercuri. „Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan sunt neconstitutionale”, se arata in comunicat. Acesta precizeaza ca „argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Anuntul privind neconstitutionalitatea legii a fost primit cu urale de membrii organizatiilor de protectie a animalelor care miercuri protesteaza la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curtii Constitutionale.

Iata articolul respins de CCR:

Articolul I. pct. 8

  • (1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform prevederilor anexelor nr. 4 si 5, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective.
  • (2) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a acestora.
  • (3) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice si persoane juridice, precum si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop, apartinand organizatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).
  • (4) Cainii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare/adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodata, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astfel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.

„Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate”, se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

In opinia deputatilor PSD si PNL, legea incalca si articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constitutie.

Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii.

„Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional”, potrivit sesizarii.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi „cipati”.

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeaza in actul normativ.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8a7bce281a667c47b6a98fcbf102d3da/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro