Sari direct la conținut

​​​VIDEO Ce investiții încep primăriile de sector în 2022? Daniel Băluță anunță începerea lucrărilor la pasajul de la intersecția Șos. Măgurele cu Metalurgiei / Ce se întâmplă cu extinderea magistralei M2 de metrou

HotNews.ro
Randare Parc Metalurgiei, Foto: Primaria Sector 4
Randare Parc Metalurgiei, Foto: Primaria Sector 4

În 2022, Primăria Sectorului 4 începe mai multe proiecte mari de infrastructură: Pasajul rutier suprateran de la intersecția bd. Turnu Măgurele cu Metalurgiei, amenajarea parcului Tudor Arghezi și lucrările la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției, modernizarea bulevardelor Gheorghe Șincai și Olteniței, a declarat primarul Daniel Băluță într-un interviu acordat HotNews.ro. Tot anul acesta, pe final, vor începe și lucrările de construire pentru noua maternitate Bucur. Tot până la finalul anului, primarul speră să scoată în licitație extinderea magistralei M2 de metrou până în comuna Berceni.

În 2022, Primăria Sectorului 4 va începe lucrările la Pasajul rutier suprateran de la intersecția bd. Turnu Măgurele cu Metalurgiei, amenajarea parcului Tudor Arghezi și lucrările la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției, început de Primăria Capitalei și abandonat în urmă cu peste 10 ani.

”Anul acesta începem pasajul suprateran de la intersecția bd. Turnu Măgurele cu bd. Alexandru Obregia și Metalurgiei. Deja am început relocarea utilităților, sperăm să începem forarea pentru pilonii acestui pasaj undeva la începutul primăverii, astfel încât în maxim 2 ani să finalizăm această investiție. De asemenea, începem lucrarea la pasajul subteran pietonal de la Eroii Revoluției. Un alt obiectiv extrem de așteptat este Parcul Tudor Arghezi, estimăm că la începutul primăverii începem și acest obiectiv. Valoarea pasajului este undeva la 18 milioane euro, finanțarea o vom obține cel mai probabil din programul Anghel Saligny. Parcul Tudor Arghezi are o valoare de circa 8-10 milioane de euro, bani obținuți prin credit de la Banca de Investiții a Comisiei Europene”, a declarat primarul Daniel Băluță.

Randare Parcul Tudor Arghezi

Tot anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a bd Gheorghe Șincai și Șoseaua Olteniței.

”Avem proiect și avem și finanțare pentru reabilitarea Șoselei Olteniței pentru că este singura care ne-a rămas, din cele pe care le avem în administrare, nereabilitată. Bulevardul Gheorghe Șincai și el va intra în proces de reabilitare. Acestea sunt investițiile în materie de infrastructură pe care le demarăm pe parcursul acestui an. Lucrările la Șoseaua Olteniței costă circa 15 milioane de euro, 5 milioane de euro la bd. Gheorghe Șincai”, a mai explicat Băluță.

Un alt proiect major este construirea unei noi clădiri pentru maternitatea Bucur în curtea spitalului Sf. Ioan și mutarea acesteia aici. Proiectul este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, iar lucrările ar putea începe în acest an.

”Vestea bună este că împreună cu Consiliul Județean Ilfov și împreună cu spitalul Sf. Ioan am decis să mutăm maternitatea Bucur din actuala locație și să construim o maternitate nouă în curtea Spitalului Sf. Ioan. Deja a fost contractat studiul de fezabilitate, se lucrează la el. Estimăm că la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor vom putea începe în mod efectiv lucrările de construcție la acest obiectiv atât de necesar pentru oamenii care trăiesc în zona de Sud a Bucureștiului, în Popești Leordeni, Berceni, Vidra, toți cei care fac parte din comunitatea noastră, fiindcă toate facilitățile din Sectorul 4 sunt folosite și de aceștia”, a mai spus edilul.

În 2022 vor începe și lucrările de reabilitare pentru mai multe școli din Sector, un patinoar olimpic, și la canalul colector Cheile Turzii.

”Liceul Mihai Eminescu a primit finanțare prin Compania Națională de Investiții și avem același tip de așteptări și pentru Liceul Gheorghe Șincai. Și aici, ca și la Mihai Eminescu, investițiile sunt extrem de ridicate. Avem un patinoar pe care dorim să-l facem pentru unitățile școlare din Sectorul 4, este în licitație, valoarea maximă estimată este de 10 milioane de euro, o să vedem care va fi prețul după finalizarea licitației. (..) Nu în ultimul rând, datorită colaborării pe care o am cu domnul primar general, vom stabili inclusiv coordonatele prin care vom demara lucrările la ceea ce înseamnă caseta de ape pluviale de la Cheile Turzii, o investiție foarte importantă pentru sudul Bucureștiului și județul Ilfov”, a mai explicat Daniel Băluță.

În rest, continuă lucrările la obiectivele de investiții începute anii trecuți.

”Continuă lucrările la investiția comună cu Compania Națională de Investiții – Spitalul de Stomatologie și Amfiteatrul pentru Universitatea de Medicină și Stomatologie ”Carol Davila” – la stația comună de pompieri și ambulanță, cea din strada Perșani, la stația de metrou ”Tudor Arghezi”, la noua Piață Timpuri Noi, fosta piață Norilor. Continuăm lucrările la drumul care va face legătura între Șoseaua Giurgiului și Șoseaua Berceni prin Drumul Bercenarului, strada Pogoanelor, strada Poștalionului, reprezentând o alternativă a circulației extrem de aglomerate prin Șos. Luică și Turnu Măgurele. Grație PNDL II vom continua investițiile la nivelul școlilor din Sectorul 4 în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu. Avem un număr de 14 unități școlare asupra cărora vom interveni”, a declarat primarul Daniel Băluță.

Ce obiective de investiții se finalizează în 2022?

Primarul spune că în principal cele începute anii trecuți.

”În 2022 vom avea finalizată construcția spitalului de stomatologie, fără partea de dotare, vom avea finalizată stația de pompieri și cu o abatere de două-trei luni, sper ca Piața Norilor să fie finalizată. De asemenea, dăm în folosință noul drum, iar un tronson important din Șoseaua Olteniței va fi finalizat întrucât timpul efectiv pentru reabilitarea acestei artere de 6 km este de 2 ani tocmai pentru a nu încurca circulația. La sfârșitul acestui an vom avea cu certitudine picioarele podului și probabil și tablierul pus pentru investiția de pe bd. Metalurgiei”, a explicat Băluță.

Obiective pe termen lung

În 2023 ar putea începe lucrările la România Parc, un parc tematic amenajat pe spațiul verde dintre Palatul Copiilor, Parcul Lumea Copiilor și Sala Polivalentă.

”România parc este o investiție pe care mizăm să o începem în cursul anului următor. Este finalizată procedura de licitație. Mizăm să obținem finanțare prin PNRR, este un obiectiv care se pretează atât din punct de vedere al calității aerului cât și a atractivității turistice, pentru că Sectorul 4 din păcate nu a avut până în acest moment atât de multe landmarks și este important să creăm pentru oameni/copii cât mai multe puncte de atracție”, a mai spus Băluță.

Anul acesta instituția lucrează și la elaborarea studiilor pentru extinderea liniei de metrou până în Berceni, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și Metrorex.

”Colaborarea cu Consiliul Județean Ilfov nu s-a oprit aici și estimăm că tot împreună vom ieși în procedură de licitație la sfârșitul anului, cu extinderea magistralei M2 de metrou până în comuna Berceni. Se lucrează la studiile de prefezabilitate și fezabilitate. Undeva în luna aprilie vom avea finalizat studiul de prefezabilitate și vom putea veni pentru toți cetățenii cu datele pe care le așteptăm atât de mult. Cel mai probabil vom avea 3 stații de metrou, vom avea o premieră pentru că vom achiziționa inclusiv garnituri de metrou, tocmai pentru a menține timpii de așteptare corespunzători și pentru a veni în sprijinul Metrorex, un partener extraordinar, și Ministerul Transporturilor, de asemenea un partener extraordinar. Aceasta este o investiție pe termen lung, fiindcă durează mult până se va finaliza, însă miza centrală pe care o avem este obținerea finanțării din POIM”, a mai spus Băluță.

Primăria lucrează și la studiul de fezabilitate pentru construirea unei stații de sortare a deșeurilor.

”La sfârșitul primăverii vom avea finalizat studiul de fezabilitate pentru o stație de sortare și sistemul de colectare existent la nivelul Sectorului 4. Valoarea estimată este de 150 milioane de euro. Am reușit să asigurăm toate condițiile necesare astfel încât să putem realiza o stație de sortare și vreau să-mi exprim disponibilitatea de a colabora cu absolut toți colegii primari pentru a identifica o soluție ca lângă stația sau stațiile de sortare pe care și aceștia le vor construi în orice parte a Bucureștiului sau în afara lui să putem face împreună inclusiv o stație de tratare a deșeurilor”, a mai declarat Daniel Băluță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro