VIDEO Cimitirele și monumentele dedicate eroilor din războaiele mondiale – pilon al reconcilierii europene. Cazul Alsaciei și Lorenei
În Europa civilizată, care depune în continuare eforturi să-și păstreze unitatea ce i-a asigurat în bună măsură pacea în ultimii zeci de ani, cimitirele și monumentele ridicate în memoria eroilor din marile războaie ale secolului trecut sunt puncte centrale în manifestările de reconciliere istorică.
- În contextul evenimentelor de la Valea Uzului, HotNews.ro vă prezintă pilda oferită de regiunea Alsaciei, unde astfel de manifestări ale împăcării s-au înmulțit în ultimii ani, pe măsură ce Franța și Germania au marcat 100 de ani de la marile bătălii ale primului război mondial
Alsacia și Lorena, regiuni multă vreme disputate de francezi și germani, au fost scena unora dintre cele mai sângeroase lupte în prima conflagrație mondială. După 100 de ani, cimitirele și monumentele dedicate eroilor au fost, în ultimii cinci ani, destinația multor înalți oficiali francezi și germani.
- Nici nu mai vorbim despre cele internaționale, cu participarea altor națiuni, ce au marcat bătăliile din cel de-al doilea război mondial. Nici despre acorduri precum parteneriatul semnat la începutul anului de președintele Macron și cancelarul Merkel, la exact 56 de ani de la Tratatul de la Elysee, pentru întărirea prieteniei franco-germane clădite după a doua coflagrație mondială.
Alsacia și Lorena au fost scena unor lupte franco-germane soldate cu sute de mii de morți, în timpul primului război mondial. Lesne de înțeles că regiunea este împânzită, acum, de monumente ale eroilor și de cimitire de război unde, de foarte multe ori, au fost înmormântați soldați francezi și germani deopotrivă. O listă lungă a acestora – aici
Unul dintre cele mai recente evenimente organizate în amintirea acelor lupte și pentru întărirea relațiilor europene a fost inaugurarea unui nou monument, în noiembrie 2017, la cimitirul din Hartmannswillerkopf din Alsacia, cu participarea președinților Frank-Walter Steinmeier și Emannuel Macron.
- Locul a fost scena unor bătălii ce au durat peste un an și jumătate, în prima parte a primului război mondial, lupte fără niciun învingător.
- Hartmannswillerkopf a găzduit, în perioada interbelică, când încă nu se punea problema unei reconcilieri istorice, o necropolă construită de francezi. A trebuit să treacă 82 de ani, până când un lider francez a vizitat locul – Francois Hollande, în 2014, pentru marcarea a 100 de ani de la începutul primului război mondial, cu participarea omologului german Joachim Gauck. Detalii
Mai recent, președintele Macron, însoțit de mulți tineri, a participat în noiembrie anul trecut la o ceremonie solemnă la Cimitirul militar și Osuarul din Douaumont, de lângă Verdun, unde sunt îngropați mii de soldați francezi și germani.
Sângeroasa bătălie de la Verdun, unde numărul victimelor – soldați francezi și germani – se estimează că a depășit 700.000, cu o medie de 70.000 pe lună, este marcată în fel și chip – inclusiv printr-un spectacol-mamut, pe o scenă cu o suprafrață de două hectare, „Des Flammes… a la Lumiere”.
De altfel, Verdun a devenit unul dintre primele mari simboluri ale reconcilierii franco-germane. O clipă istorică a fost cea din 1984, când, în Verdun, președintele francez de atunci Francois Mitterrand și cancelarul Helmut Kohl s-au ținut mână de mână în timpul unei ceremoni în memoria victimelor din războiul din 1914-1918.
Au existat și incidente: în 2010, cineva a vandalizat aproape 100 de morminte ale unor soldați germani, într-un cimitir din Alsacia. Președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, dar și ministrul Apărării, Herve Morin, au condamnat imediat incidentul, spunând că e „revoltător și laș” și „o insultă pentru tot ceea ce am construit după războaiele europene”. Detalii