Sari direct la conținut

VIDEO CNVM a sesizat Parchetul cu privire la falsuri in actele WBS Romania si a inchis firma. Sima, sanctionat cu amenda de 50.000 de lei si interdictie de a activa pe piata de capital timp de 5 ani

HotNews.ro

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sesizat Parchetul dupa ce a constatat existenta unor falsuri in acte la casa de brokeraj WBS Romania, condusa pana anul trecut de fostul sef al Sibex Cristian Sima, a retras autorizatia de functionare acordata firmei si a aplicat amenzi de 201.000 lei, se arata intr-o ordonanta emisa, joi, de CNVM, potrivit Mediafax. Totodata, Comisia l-a amendat pe Sima cu suma de 50.000 de lei si i-a interzis sa activeze pe piata de capital timp de cinci ani.

Comisia a aplicat masuri asemanatoare (amenda de 50.000 de lei si interdictia de activa pe piata de capital timp de cinci ani) pentru presedintele CA si directorul general al WBS Romania, Anca Bunea, si pentru reprezentantul Compartimentului de Control Intern Dan Vatamanu, se mai arata in document.

Sima a fost presedinte al Consiliului de Administratie si director general al WBS Romania in perioada iunie 2003 – aprilie 2011.

Comisia l-a amendat si pe alt reprezentant al Compartimentului de Control Intern, Brandusa Consuela Tanase, cu 10.000 de lei, si i-a interzis sa activeze pe piata de capital pentru trei ani.

De asemenea, WBS Romania a fost amendata cu aproape 41.000 de lei si i-a fost retrasa autorizatia de functionare.

Intr-una dintre ordonantele emise de Comisie, se arata ca in contabilitatea WBS Romania nu au fost evidentiate operatiuni bancare realizate prin intermediul conturilor bancare deschise de firma la o institutie de credit din strainatate.

Potrivit CNVM, in contabilitatea WBS Romania nu au fost evidentiate operatiuni bancare realizate prin intermediul conturilor bancare deschise de firma la o institutie de credit din strainatate. „Totodata, au fost identificate situatii in care documentele furnizate cu ocazia controlului tematic prezentau informatii diferite fata de aceleasi documente transmise la sediul CNVM prin raporturile periodice.”

Comisia arata ca in contabilitatea WBS Romania neinregistrarea unor operatiuni derulate prin conturile bancare a determinat raportarea unor solduri incorecte privind disponibilitatile societatii si implicit efectuarea de catre societate a unor raportari lunare, semestriale si anuale catre CNVM care nu prezentau imaginea fidela si corecta a situatiei financiare a societatii.

„Prin raportarea unor situatii care nu reprezentau fidel starea societatii si implicit denaturau raportarile privind adecvarea capitalului la riscuri societatea nu a implementat corespunzator politicile privind evaluarea riscurilor suportate, incalcand prevederile art. 24 alin. (1) si prevederile sectiunii 8 Capitolul III din Titlul II, Partea I din OUG nr. 99/2006”, se arata in ordonanta privind WBS Romania.

Comisia mai arata ca specimenele de semnatura declarate si valide la momentul controlului, in relatia cu institutiile de credit la care societatea avea deschise conturi, erau diferite de cele aprobate prin hotararea Consiliului de Administratie al WBS Romania din data de 2 aprilie 2012.

Din ordonanta citata mai reiese ca a fost identificata o situatie cand firma nu a restituit, la solicitarea clientului, fondurile apartinand acestuia, precum si ca WBS Romania a pastrat disponibilitati proprii in conturile destinate pastrarii fondurilor clientilor.

Totodata, in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de sanctionare, WBS Romania are obligatia de a convoca AGA in vederea lichidarii societatii sau modificarii obiectului de activitate al acesteia si, dupa caz, de a elimina din denumirea societatii sintagma „societate de servicii de investitii financiare”.

Comisia a dispus si ca toate evidentele si inregistrarile referitoare la serviciile si activitatile de investitii desfasurate sa fie pastrate de WBS Romania pentru minim 5 ani.

Controlul CNVM la WBS Romania a inceput la 11 octombrie, dupa plecarea lui Cristian Sima din Romania. Sima a declarat la 12 octombrie, intr-o emisiune TV, ca se afla in Reykjavik (Islanda) si ca a plecat din Romania de frica, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor prin firma WBS Holding, prin care tranzactiona pe pietele externe.

Precizare:

Cristian Sima a fost asociat minoritar la firma MediaBit Software SRL in perioada iulie 2006 – septembrie 2012, firma ce opereaza si platforma online HotNews.ro. Initial Cristian Sima a avut o participare de 10% din partile sociale, participare diminuata in anul 2010 la 9% in urma unuei majorari de capital. Cristian Sima a fost investitor financiar in firma, fara niciun rol in activitatea de zi cu zi a platformei HotNews.ro. In prezent, Cristian Sima nu mai este asociat in firma, prin vanzarea partilor sale sociale catre Razvan Corneteanu in septembrie a.c.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/bfc4ebb337c999720641c1b1505f6f60/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro