Sari direct la conținut

​VIDEO Colinde ale compozitorilor romani din sec. XVIII-XIX. Episodul 1 – Dumitru D. Botez / Muzicianul interzis de comunisti pe motiv ca ar fi criticat un imn dedicat lui Stalin si nu s-ar fi adresat niciodata Tovarasului Ceausescu

HotNews.ro
Dumitru D. Botez (muzician), Foto: Wikipedia
Dumitru D. Botez (muzician), Foto: Wikipedia

Dirijor de cor inca de la varsta de 14 ani, avand ca preocupari principale viola si dirijatul, Dumitru D. Botez a fost si autorul mai multor sute de lucrari corale ce sunt incluse si astazi in repertoriile ansamblurilor din toata tara. Ca multi dintre artistii acelor vremuri, Dumitru D. Botez a avut probleme cu regimul. Pe vremea cand era dirijor al Corului Radio, pentru a nu se intalni cu un oaspete de seama din strainatate, fusese inchis intr-o camaruta din Radio. Ulterior fusese chiar demis, pentru vini inchipuite, fiindu-i interzis sa mai dirijeze. Cum justificau comunistii demiterea muzicianului: se extazia in fata compozitiilor de Brahms, lua in deradere cantecele de mase, criticase textul imnului pentru Stalin, nu se adresase Partidului si Tovarasului niciodata.

  • Citeste mai jos si o amintire a lui Dumitru D. Botez despre George Enescu
  • Asculta De cand Domnu’ s-a nascutu in interpretarea Corului Sound

Dumitru D. Botez (1904-1988)

S-a nascut la Roman, judetul Neamt. A absolvit doua facultati (Facultatea de Drept din Iasi si Conservatorul din Iasi).

O amintire din timpul studiilor, despre George Enescu (amintire transcrisa de sotia sa, doamna Cecilia Botez, in volumul nepublicat de amintiri):

„La Conservatorul din Iasi a venit, odata, si Enescu, si ne-a cantat la pian o reductie a Simfoniei a III-a de Beethoven, in versiunea lui, proprie. Dupa ce am ascultat cu totii concertul, Aspasia Burada, profesoara de pian la Conservator, s-a asezat in genunchi in fata lui si i-a sarutat mana, coplesita de emotie…!

O pasiune pentru viola si dirijat

In Bucuresti, Dumitru D. Botez a cantat o vreme in Orchestra Radio, la viola. Mai tarziu, avea sa afirme ca, probabil, unul dintre motivele pentru care ii placea foarte mult sa obtina o sonoritate catifelata a corului, se datora timbrului mangaietor al violei.

In anul 1945, Dumitru D. Botez a fost numit dirijor al Corului Radio. Avea sa conduca multi ani acest cor.

Cateva randuri din caietul de amintiri, cu subtitlul „Adevarata istorie a Corului Radio”:

„Duminica dimineata, la orele 10, eram prezent acolo si i-am vazut pe coristi, care nici nu ma cunosteau, intrand si urcandu-se in cafas. Cand, deodata, isi face aparitia un bariton, din corul Radio, se numea Ieremia Alexandrescu, care canta si el in corul lui Danga.

El s-a apropiat de mine, s-a inclinat cu respect si mi-a spus: Buna dimineata, Maestre. Era prima data cand cineva mi se adresase in felul acesta si am crezut ca o face in bataie de joc. „Buna dimineata! – i-am raspuns, dar de ce imi spui asa?” „Cum? Dumneavoastra nu stiti nimic?” – imi spune el. „Ce sa stiu? Nu stiu nimic!” „Dumneavoastra veti fi peste cateva zile dirijorul nostru, al Corului Radio!”

De la el am aflat cum s-au intamplat lucrurile. Am avut, in clipa aceea, o foarte puternica emotie. Corul a fost una din marile pasiuni ale vietii mele! Am cantat in cor de la varsta de 11 ani si multi ani dupa aceea… Corul radio era un cor mic la ora aceea, dar de un foarte frumos potential artistic. Timp de o luna, am muncit din rasputeri pentru a pune corul pe linia de plutire si pentru a inlatura unele deficiente…”

Probleme cu regimul comunist

Ca multi dintre artistii acelor vremuri, Dumitru D. Botez a avut probleme cu regimul. Spre exemplu, pentru a nu se intalni cu un oaspete de seama din strainatate, a fost inchis intr-o camaruta din Radio, pana cand oaspetele si-a incheiat vizita. Ulterior, pentru vini inchipuite, a fost dat afara din Radio si i s-a interzis sa mai dirijeze.

Cum justificau comunistii demiterea lui Dumitru D. Botez:

  • tatal sau a fost director de fabrica
  • si-a provocat colegii la intreceri
  • un astfel de om nu poate fi promovat la nesfarsit
  • el si Partidul merg pe drumuri ideologice deosebite
  • se extazia in fata compozitiilor de Brahms si lua in deradere cantecele de mase
  • oferea o interpretare mistica a anumitor lucrari
  • a criticat textul imnului pentru Stalin
  • a organizat coruri la nunti
  • nu s-a adresat Partidului si Tovarasului niciodata
  • a facut afirmatia conform careia corul este un templu al artei
  • are o atitudine smerita
  • a afirmat ca nu are nevoie de specialisti

„Eliminat” de catre Regim, fiindu-i interzis sa mai profeseze, beneficiaza de interventia mai multor discipoli ai sai si ajunge in fruntea corului Sindicatelor (CCS). Putin dupa aceea, ii este oferit un post de profesor la Conservatorul din Bucuresti, la catedra de dirijat.

Omul care a creat scoala romaneasca de dirijat coral

„Am auzit din mai multe parti spunandu-se despre mine ca as fi creat scoala romaneasca de dirijat coral. La acest lucru nu m-am gandit. Mai mult… cand am fost numit la Conservator, nici nu stiam ce trebuie sa fac mai intai. M-am bizuit doar pe experienta mea – dirijam cor de la varsta de 14 ani”, scrie Dumitru D. Botez in cartea sa de memorii, inca nepublicata.

Activitatea sa componostica a fost umbrita de marea sa pasiune pentru dirijatul coral. Totusi, Dumitru D. Botez este autorul mai multor sute de lucrari corale care sunt incluse si astazi in repertoriile corurilor din toata tara:

„Am inceput sa compun inca din Conservator, dar am scris din placere si nu pentru a deveni membru al Uniunii Compozitorilor. Preocuparile mele principale au fost vioara si dirijatul. Odata intrat in randurile compozitorilor, a trebuit sa scriu si am tot scris, mai mult piese corale, in jur de 200. Nu le-am numarat…”

O frumoasa poveste de dragoste

Sotia sa, doamna Cecilia Botez, a urmat cursurile Conservatorului bucurestean la sectia Pedagogie muzicala (intre 1947 si 1952), fiindu-i studenta. Au trecut, insa, 22 de ani pana cand s-au reintalnit.

In 1974, pe data de 6 aprilie, aveau sa fie amandoi prezenti la un eveniment social si asa incepea o frumoasa poveste de iubire.

Cu cateva ore inainte sa moara, Dumitru D. Botez, pe patul de spital, avea sa stranga mana sotiei sale si sa o intrebe: „Noi cand ne mai vedem?”

Mai multe despre Dimitru D. Botez gasiti aici.

Corul Sound – De cand Domnu’ s-a nascutu (compozitor: Dumitru D. Botez)

Cunoscuta si ca „De cand Domnul s-a nascut”, melodia a fost interpretata de Corul Sound luna aceasta, la Casa de Cultura a Studentilor, cu ocazia concertului „Colinde vechi si noi”, in cadrul festivalului „Mica Saptamana de Muzica Veche”.

De cand Domnu’ s-a nascutu (versuri)

De cand Domnul s-a nascutu

Si pamantul l-a facutu

Si cerul l-a ridicatu

In patru stalpi l-a razimatu

Vine-un card de porumbei

Cu glasuri de feciorei

Si-mi cantara, ‘mi colindara

Pe-acest om bun mi-I sculara

Scoala, om bun, de vezi tu

Pruncul cum se nascu

Mititel, infasetel

Curge mirul dupa el

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro