Sari direct la conținut

VIDEO Colinde ale compozitorilor romani din sec. XVIII-XIX. Episodul 8 – Martian Negrea / Muzicologul care a publicat primele zece piese in caracter romanesc extrase din Codex Caioni

HotNews.ro
Martian Negrea (compozitor), Foto: brightcecilia.com
Martian Negrea (compozitor), Foto: brightcecilia.com

Creator al celebrelor melodii Alunelul si Melc, melc codobelc, Martian Negrea (1893-1973) este si autorul studiului „Un compozitor roman ardelean din secolul al XVII-lea: Ioan Caioni” (1941). A fost decorat cu Ordinul Muncii, clasa I (1963). Codex Caioni este o culegere de piese muzicale la care au contribuit doi invatati transilvani ai secolului al XVII-lea. Cel mai cunoscut este calugarul franciscan umanist, constructor de orgi si organist Ioan Caianu (Johannes Caioni, Kajoni Janos).

  • Asculta mai jos colindul Ia’n te scoala gazda buna, in interpretarea Corului Sound.

Citeste si:

Martian Negrea (1893-1973) – compozitor roman si muzicolog

S-a nascut in Vorumloc, astazi Valea Viilor (judetul Sibiu). Si-a inceput studiile muzicale la Sibiu (1910-1914), continuandu-le la Viena (1918-1921). La Viena a luat contact cu marea traditie muzicala germana, dar si cu tendintele postromantice ale vremii, care i-au influentat din plin limbajul armonic.

Intors in tara, Martian Negrea a ocupat in cursul anilor mai multe posturi de profesor la Conservatorul din Cluj, unde a predat teoria formelor muzicale si a instrumentelor, contrapunct, muzica de camera (1921-1941) si Bucuresti (1941-1963).

Dintre lucrari sale:

  • Martie si Ghetarul, piesa pentru flaut inspirata de un poem de Lucian Blaga
  • Piesa „Ghetarul de la Scarisoara” pentru clarinet si pian
  • 3 miniaturi pentru pian, pentru copii: Melc, melc codobelc; Dans romanesc; Valeanca [1920 – 1945]
  • 3 schite romanesti pentru pian: Cintec de leagan; Nocturna; Din munti [1920 – 1945]
  • Impresii de la tara, op. 6, suita pentru pian: Preludiu; A fost odata; Fusul; Jocul ielelor; Sara-n poarta; Alunelul (1921)
  • Marin Pescarul, op. 12, 1933 (cu libretul inspirat din nuvela Pacat boieresc de Mihail Sadoveanu)

Distinctii:

  • decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1963)

Detalii despre Martian Negrea gasiti aici.

Despre Codex Caioni

Prima publicare a zece piese in caracter romanesc extrase din Codex Caioni a fost facuta de compozitorul Martian Negrea in studiul „Un compozitor roman ardelean din secolul al XVII-lea: Ioan Caioni” (1941).

Codex Caioni (lat. „codicele lui Caioni”, cunoscuta si prin grafia maghiara a numelui, Codex Kajoni) este o culegere de piese muzicale la care au contribuit doi invatati transilvani ai secolului al XVII-lea. Cel mai cunoscut este calugarul franciscan umanist, constructor de orgi si organist Ioan Caianu (cunoscut si ca Johannes Caioni, Kajoni Janos).

Culegerea, ajunsa la noi printr-un exemplar unicat, a fost dezgropata din zidul unei manastiri in 1988, unde fusese probabil ascunsa in primii ani ai regimului socialist in tara pentru a fi salvata de la distrugere. Nu era insa prima data cand codicele era adus la lumina de la data scrierii sale. In perioada interbelica s-au intocmit chiar cateva transcriptii ale unor piese continute in el. (Aceste prime incercari sunt imprecise din pricina dificultatilor ridicate de slaba liziblitate a manuscrisului, adaugit si „corectat” – adesea in mod eronat – de catre mai multi copisti). Detalii aici.

Corul Sound – Ia’n te scoala gazda buna (compozitor: Martian Negrea)

Melodie cantata de Corul Sound cu ocazia concertului „Colinde vechi si noi”, desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului „Mica Saptamana de Muzica Veche”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro