Sari direct la conținut

VIDEO Cu proiectul Ara, telefonul mobil modular, Google vrea sa reinventeze smartphone-ul

HotNews.ro

Asamblarea unui smartphone, piesa cu piesa, ca un joc Lego, pentru a avea un telefon personalizat si durabil: acesta este proiectul pilot Ara cu care Google vrea sa isi prinda pe picior gresit marii sai concurenti precum Apple, scrie AFP.

Gigantul american spera sa creeze o adevarata industrie in jurul acestui nou model, care va oferi, spune Google, un acces mai facil la internet pentru locuitorii din tarile emergente.

Acest smartphone, aflat inca in stadiul de prototip, este prezentat la Congresul mondial de telefonie mobila de la Barcelona.

Principiul sau este simplu: este format dintr-o structura de baza pe care se pot grefa diferite module – ecran, baterie, aparat foto, senzori, 3G, wifi etc. Google prevede deocamdata trei dimensiuni pentru aparat.

O societate americana asociata proiectului, Yezz, se afla la Barcelona pentru a prezenta proiectul. Avantajele – nu mai este nevoie sa iti schimbi telefonul cand o piesa s-a spart ori cand un nou model mai performant este lansat pe piata. Este suficienta schimbarea modulelor in discutie.

Modelul expus la Barcelona are un ecran de inalta definitie, baterie, conexiune pentru incarcator, aparat foto, conexiune 4G etc, sub forma de cipuri si alte elemente de diferite dimensiuni.

„Versiunea finala nu va avea acest aspect si aceasta greutate”, a precizat Marion Chaparro, reprezentantul Yezz in Europa.

Google promite o durata de cinci sau sase ani pentru scheletul telefonului sau, fata de o medie de doi ani, in prezent, in Europa.

Mai multe start-up-uri lucreaza la proiecte similare, dar niciunul de aceasta amploare.

Intarirea dominatiei Android

Ambitia Google este imensa. Acest proiect „ar putea redesena peisajul telefoniei mobile”, spunea in ianuarie directorul de proiect Paul Eremenko.

Proiectul se adreseaza unei piete potentiale de „un miliard de utilizatori de smartphone in prezent si de cinci miliarde in viitor”, majoritatea in tarile emergente, adauga Paul Eremenko.

Ideea ar putea seduce amatorii de tehnologie, dar nu este sigur ca va prinde la marele public, crede Ben Wood, analist la CCS Insight din Marea Britanie. Tendinta la telefoane este sa fie din ce in ce mai subtiri, cu ecrane mari, iar un model modular ar putea fi „mai voluminos, cu un design nu foarte elegant”.

Directorul de proiect recunoaste si el ca mai sunt multe de facut. Consumatorii aspira la o mare personalizare a produselor dar au dificultati cand li se ofera prea multe alegeri, explica el, in ianuarie.

Google a renuntat astfel pentru moment sa produca module cu imprimante 3D.

„Google nu incearca sa castige direct bani cu Ara, incearca doar sa isi introduca smartphone-urile in tarile cu putere mica de cumparare si sa uneasca ecosistemul in jurul Android”, sistemul sau de operare deja dominant in sector, crede Jerome Colin, expert in chestiuni telecoms la cabinetul de analiza Roland Berger.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro