Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată acum cel mai mare viaduct de autostradă care se construiește în prezent în România. Va fi gata anul acesta

HotNews.ro
Viaductul de la Talmacel de pe Autostrada A1 Sibiu - Boita, Foto: Captura YouTube
Viaductul de la Talmacel de pe Autostrada A1 Sibiu - Boita, Foto: Captura YouTube

Cel mai mare viaduct de autostradă care se construiește în prezent în România se află pe tronsonul Sibiu – Boița, practic prima bucată din autostrada A1 Sibiu – Pitești, un tronson care are toate șansele să fie gata anul acesta.

Viaductul de la Tălmăcel este cel mai înalt viaduct aflat în construcție în prezent pe orice șantier de autostradă sau drum expres din România. Vorbim de un pod de circa 650 metri lungime și care ajunge la o înălțime de circa 30 de metri, cam cât un bloc de 10 etaje.

Podul este unul casetat, are 8 deschideri și a fost construit în consolă. În momentul de față e aproape complet realizat cu un singur modul care mai trebuie finalizat și unit la capete cu restul construcției.

Viaductul Tălmăcel este cel mai înalt pod aflat în construcție în prezent, însă nu este și cel mai înalt per total de pe rețeaua românească de autostrăzi. Recordul pentru cel mai înalt viaduct de autostradă din țară este și va fi deținut în continuare de viaductul Aciliu de pe autostrada Sibiu – Orăștie, un pod lung de 1.100 de metri și înalt de circa 80 de metri.

Primul tronson al autostrăzii Sibiu – Pitești care va fi deschis circulației

Lucrările la acest sector – Sibiu – Boița (13,17km) au fost contractate în 2019 cu firma Porr pentru circa 127 de milioane de euro și au început efectiv în aprilie 2020 (ordinul de începere a venit în 30 martie), după ce a trecut perioada de proiectare. Termenul de execuție este de 3 ani, însă deschiderea circulației ar putea veni chiar de anul acesta.

Recent și Asociația Pro Infrastructura spunea că „avem șanse maxime să circulăm până la final de an”, asta deși termenul contractual este martie 2023.

Avansul fizic al lucrărilor, potrivit datelor CNAIR centralizate de CESTRIN, era în luna iulie circa 74%.

VIDEO – Cum arăta întreg lotul A1 Sibiu – Boița la mijlocul lunii iulie:

A1 Sibiu – Boița – 13,17 km

Constructor: Porr Construct

Valoare: 613 mil lei (cca 127 mil euro)

Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)

Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)

Termen finalizare: martie 2023

Săpătură: >1.800.000 m³,

Mixtură asfaltică: >181.000 tone,

Beton: >88.000 m³

Armătură: >12.000 tone,

Foraje: > 15.000 m,

Grinzi prefabricate: 393 bucăți,

Poduri și pasaje: 27 bucăți,

Podețe: 27 bucăți,

Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime,

Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime,

Două spații de servicii,

Un centru de întreținere și coordonare,

Două noduri rutiere.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Pe A1 Sibiu – Pitești se lucrează în prezent pe Secțiunea 1 prezentată mai sus (13,17km de la Sibiu la Boița constructor Porr) și pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi).

Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni licitația s-a finalizat cu semnarea contractului pe 15 noiembrie 2021 cu austriecii de la PORR. Acolo autostrada se află în etapa de proiectare.

Pe Secțiunea 3 în luna mai a fost selectat câștigătorul – o asociere de constructori din Italia și România care au câștigat practic cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Acum, pe 11 iulie CNAIR a solicitat Asocierii WEBUILD SPA – TRANCRAD SRL documentele necesare semnării contractului de proiectare și executie a secțiunii 3.

Pe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia.

VEZI ȘI:

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro