Sari direct la conținut

​VIDEO Cum justifica primarul Oprescu parcarea de la Universitate in conditiile in care in apropiere exista o alta parcare aproape goala: "Va avea un tarif mai mic"

HotNews.ro
Parcarea de la Universitate, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Parcarea de la Universitate, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Parcarea subterana din Piata Universitatii va fi gata si data in exploatare in luna mai 2012, a declarat, joi, primarul general Sorin Oprescu, in timpul unei vizite pe santier. Intrebat cum se justifica constructia unei parcari de 420 de locuri la o suta de metri de o alta parcare subterana, cu aproape 1.000 de locuri, care niciodata nu se umple, Oprescu a raspuns: „Aceasta parcare se justifica pentru simplul motiv ca parcarea pe care ati vazut-o in apropiere, de 150 de ani, de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, era goala din cauza pretului. Aici va fi un pret de parcare modic, in mod sigur masinile vor parca aici… „

  • Vezi mai jos cat zice Sorin Oprescu ca va fi tariful pe ora de parcare si imagini din parcarea programata sa fie deschisa peste 6 luni

Potrivit datelor furnizate de Primaria Capitalei, in acest moment sunt finalizati peretii mulati ai parcarii subterane (exteriori) si pilonii, a fost deja turnata placa pentru nivelul subteran 1, iar pana la sfarsitul saptamanii viitoare va fi turnata si placa aferenta nivelului 2.

„Deja s-a ajuns la minus unu, se lucreaza la minus 2, iar dedesubt se lucreaza la minus 3, nivelul pe care se armeaza tot si se toarna coloanele pentru a se putea aseza ultimul plafon. Dupa perioada de maturare a betonului se vor aduce statuile inapoi si se va amenaja piateta conform concursului castigat”, a explicat Oprescu, amintind ca se va lucra in interiorul santierului si pe perioada iernii.

Sorin Oprescu: „Parcarea asta se justifica prin tariful foarte mic. Va costa 0,38 euro pe ora”

Intrebat cum se justifica parcarea de 420 de locuri avand in vedere ca la nici mai putin de 100 de metri, in apropiere de hotelul Intercontinetal, se afla o parcare ce sta mai degraba goala, Oprescu a mentionat tariful mai redus pentru o ora de parcare.

„Aceasta parcare se justifica pentru simplul motiv ca parcarea pe care ati vazut-o in apropiere, de 150 de ani, de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, era goala din cauza pretului. Aici va fi un pret de parcare modic, in mod sigur masinile vor parca aici… Mai mult decat atat, este una dintre intrarile in centrul istoric si cei care vor veni sa viziteze centrul istoric vor parca aici pana cand va fi gata parcarea din strada Franceza”, a explicat Oprescu.

„In felul acesta, nordul si sudul Centrului istoric sunt asigurate cu parcari, pentru ca circulatia in aceasta zona va fi pietonala, cu exceptia orelor diminetii cand se va face aprovizionarea”, a mai spus edilul.

„Pretul pentru o parcare va fi de 0,38 euro in medie (n.r. – 1,65 RON)”, a mai precizat Oprescu.

Oprescu: „Celora care nu vor folosi parcarea si vor parca ilegal, le vom bloca masinile”

Intrebat ce se va intampla cu cei care nu vor folosi parcarea subterana si vor parca ilegal in zona, primarul general a raspuns:

„Conform principiului: <>. Altceva ce sa fac? Nu e neaparat sa aplicam amenzi mai mari. Masina se poate bloca si alta data n-o sa mai faca”, a spus Oprescu.

Primarul general a mai precizat ca pretul acestei lucrari se ridica la aproximativ 12 milioane de euro, fiind construita in parteneriat public privat.

Parcarea de la Universitate este structurata pe trei niveluri si va avea o capacitate de 420 de locuri pentru autoturisme si 21 de locuri pentru motociclete.

Suprafata terenului pe care se construieste parcarea este de 8.507 metri patrati iar suprafata desfasurata pe trei niveluri subterane este de peste 14.000 metri patrati.

Lucrarile la parcare au fost tinute pe loc 6 luni de catre arheologi

Desi s-a vorbit despre o astfel de parcare inca din 2005, lucrarile au inceput abia in 2010, in luna septembrie a anului trecut mutandu-se cele patru statui din Piata Universitatii in Parcul Izvor.

Apoi, lucrarile au fost blocate timp de mai multe luni, intre noiembrie 2010 si iunie 2011, de catre arheologii bucuresteni dupa ce, pe locul viitoarei parcari, s-au gasit mai multe cladiri vechi, precum si un vechi cimitir cu oseminte.

Pentru construirea parcarii, ruinele ansamblului Sf Sava au fost demolate la inceputul lunii mai. Mai multe ONG-uri sustin ca demolarea ruinelor s-a facut ilegal. Citeste aici ce acuza ONG-urile.

Abia in iunie 2011 au fost demarate, propriu-zis, lucrarile de constructie, organizarea de santier, devierea retelelor si inceperea executarii sapaturilor necesare pentru pereti.

In urmatoarea perioada, in ianuarie 2012, potrivit primariei generale, va fi finalizat ultimul nivel al parcarii si se vor incepe lucrarile la tunelul de acces din strada Toma Caragiu.

Potrivit administratiei locale, parcarea va fi data in exploatare in totalitate in mai 2012, tot atunci fiind programata si finalizarea lucrarilor de amenajare a Pietii Universitatii, deasupra parcarii.

La nici o suta de metri, o parcare de 1.000 de locuri si tarif de 2,5 lei/ora, dar putin folosita de soferi

Parcarea de la Universitate este situata foarte aproape de o alta parcare subterana, parcarea de la Intercontinetal, cu 980 de locuri. Reprezentantii Intercontinental Parking au precizat pentru HotNews.ro ca parcarea dispune de 980 de locuri, din care 200 sunt destinate parcarii cu ora, restul fiind valabile doar pe abonament.

Costul de parcare pentru o ora este de 2,5 Ron, iar pentru 24 de ore tariful este de 25 de lei. Pentru cine vrea un abonament lunar, costul este de aproximativ 100 de euro, suma ce include si TVA.

Despre gradul de ocupare a locurilor din parcare, reprezentantii Intercontinental Parking nu au vrut sa dea detalii, insa in septembrie, ziarul Adevarul, citand reprezentantii companiei, scria ca „gradul de ocupare este de aproximativ 70%, scazand chiar la doar 50% in perioada verii.”

Sursa citata mai mentiona si cazul Parkingului supraetajat din spatele magazinului Unirea care are o capacitate de 950 de locuri si are un grad de ocupare scazut. „In medie, parcarea este ocupata in proportie de 30%, dar, de Sarbatori, depasim 75%. Ar fi loc si pentru alte parcari in zona centrului, daca bucurestenii s-ar obisnui sa nu-si mai lase masina in locurile nepermise, doar sa nu scoata niciun ban din buzunar, chiar cu riscul de a primi amenzi usturatoare”, declara Cristian Dinu, director la parcarea de la magazinul Unirii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro