Sari direct la conținut

VIDEO Cum pot fi luminate zeci de mii de case folosind PET-uri umplute cu apa

HotNews.ro
O solutie simpla poate aduce economii importante, Foto: A Liter of Light
O solutie simpla poate aduce economii importante, Foto: A Liter of Light

In primavara, un ONG din Filipine demara un proiect interesant prin care in zeci de mii de case de oameni nevoiasi din mahalale era adusa lumina prin intermediul unei sticle de un litru plina cu apa montata in acoperisul metalic. Sticla devine pe timpul zilei un „bec solar” echivalent cu un bec normal de 55 de watti, iar pana acum 25.000 de familii care nu isi permiteau sa plateasca facturi la electricitate au acum lumina in cocioabele intunecate macar pe timpul zilei.

Un ONG numit The Shelter si-a propus sa aplice pe scara larga o idee aparuta acum noua ani in Brazilia, dar adaptata apoi de cercetatorii MIT pentru a se potrivi nevoilor oamenilor saraci din mahalalele filipineze. In acesta tara unde aproape jumatate din populatie isi duce traiul cu mai putin de doi dolari/zi exista 12 milioane de familii care fie nu au electricitate in casa, fie au, dar le va fi taiata pentru ca nu au bani sa plateasca.

Organizatia The Shelter a inceput in iunie sa aplice o idee simpla, pentru unii chiar amuzanta, insa eficienta si mai ales ieftina. In acoperisurile de tabla ale maghernitelor din zonele sarace se face o gaura in care este introdusa o sticla de plastic de un litru umpluta cu apa. Sticla este fixata bine pe acoperis astfel incat sa nu cada, iar pe timpul zilei actioneaza ca un „bec solar”, aducand in incaperea intunecoasa lumina soarelui tropical.

Sticla fixata in tavan raspandeste in incaperea intunecoasa lumina solara si, spun cei de la The Shelter, ofera pe timpul zilei lumina cam ca un bec de 55 watti. Astfel, cei care nu au electricitate, sau cei care au, dar nu mai pot plati, au o alternativa care sa ii ajute macar pe timpul zilei cand in aceste case din suburbii erau folosite lumanari sau diverse dispozitive improvizate care nu de putin ori au dus la incendii.

Un aspect pozitiv tine si de faptul ca cei care au curent electric pot face economii macar pe timpul zilei cand nu vor mai trebui sa aprinda lumina si vor putea face intr-o luna economii de pana la zece dolari, suma importanta pentru o familie saraca.

Pana acum aceste sticle au fost puse in 25.000 de case, iar obiectivul este ca ele sa ajunga intr-un milion de gospodarii de oameni nevoiasi. Montarea unui PET costa un dolar, proiectul a inceput cu un singur om care a pregatit primele 1.000 de sticle, insa acum lucreaza 20 de persoane si numarul va creste.

In apa din sticla se pune putin inalbitor, astfel incat sa nu se formeze alge. ONG-ul care a gandit programul spune ca o sticla poate fi folosita timp de cinci ani. Pana acum s-au montat cam 3.000 de PET-uri/lunar, insa planul este ca proiectul sa fie dezvoltat si in alte tari, intr-un ritm accelerat.

Iata doua clipuri in care ideea este explicata:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro