VIDEO Cum poti identifica stirile false – cinci sfaturi de la Parlamentul European
Deputatii europeni au discutat saptamana trecuta despre amenintarea in crestere a dezinformarii, in contextul in care aproape jumatate dintre europeni isi iau informatiile de pe retelele sociale, si au publicat un clip video cu cinci sfaturi pentru identificarea si combaterea informatiilor false online. Verificarea publicatiei si a finantatorilor acesteia, verificarea jurnalistului si a surselor folosite de acesta in articole, sunt cateva dintre sfaturile Parlamentului European.
Fake News RO_fin from European Parliament on Vimeo.
- Pasul 1: Verificati publicatia – Cunoasteti publicatia? De cine este finantata? Verificati rubrica ‘Despre’ a site-ului. daca limbajul este foarte dramatic, trebuie sa fiti suspicios. Verificati si ce spun alte surse, de incredere.
- Pasul 2: Verificati autorul – Exista cu adevarat aceasta persoana? Daca autorul este jurnalist, veti gasi informatii despre el efectuand o cautare online. daca autorul are un nume fals, atunci si restul risca sa fie fals.
- Pasul 3: Verificati sursele – Foloseste autorul surse de incredere? Expertii citati sunt specialisti autentici? Daca autorul foloseste surse anonime, informatia ar putea fi falsa.
- Pasul 4: Ganditi de doua ori inainte sa distribuiti – Cititi articolul integral inainte sa distribuiti – titlul ar putea fi atragator pentru a obtine click-uri. Daca informatia este adevarata, este acoperita si de presa traditionala. Comparati continuturile si trageti propriile concluzii.
- Pasul 5: Semnalizati informatiile false – Identificati trucurile utilizate de persoanele care difuzeaza informatii false (Nota: De exemplu, urmariti @EUvsDisinfo, @StopFakingNews sau @DFRLab). Semnalati continutul care vi se pare suspect si spuneti mai departe.
Internetul a creat noi oportunitati pentru presa, dar a si facilitat distributia de stiri false, care inseala cititorii, se arata in comunicatul Parlamentului European.
„Cand vorbim despre libertatea presei, trebuie sa ne uitam la internet. Este in acelasi timp o sursa de cunoastere si o sursa de ingrijorare. Aproape jumatate dintre europeni isi iau informatiile de pe retelele sociale. Acest lucru a facut ca informatiile false sa fie distribuite mult prea usor. Exista ingrijorari din ce in ce mai mari despre dezinformare si incitarea la ura, folosite pentru promovarea radicalizarii si a fundamentalismului, in special in randul tinerilor”, a declarat Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.