VIDEO Danemarca, acuzată că e „doar pe hârtie” în spațiul Schengen / O filmare a unui jurnalist german arată cozi uriașe la intrarea în țară
Un jurnalist german acuză guvernul Danemarcei că respectă statutul de țară membră a spațiului Schenghen doar pe hârtie, publicând o înregistrare care arată cozi uriașe la intrarea în țară din cauza controalelor vamale.
„Notați cum am putut intra legal în Germania fără controale vamale. Pe partea cealaltă este un blocaj rutier de un kilometru din cauza verificărilor ilegale al TUTUROR celor care intră în țară (înregistrare video făcută de soția mea”, afirmă jurnalistul Julian Röpcke pe pagina sa de Twitter.
Auch gestern galt: #Schengen gilt in Dänemark\uD83C\uDDE9\uD83C\uDDF0 nur auf dem Papier.
Man beachte, wie wir legal ohne Grenzkontrolle nach Deutschland\uD83C\uDDE9\uD83C\uDDEA einreisen konnten. Auf der anderen Seite ein Kilometer langer Stau wegen illegaler Kontrollen ALLER Einreisender.
(Video von meiner Frau gemacht) pic.twitter.com/CrswAzXKUz— Julian Röpcke\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@JulianRoepcke) July 25, 2022
El afirmă ulterior că „din moment ce primesc comentarii ‘amuzante’ aici: puteți vedea din postările mele din ultimii câțiva ani că acesta este un fenomen continuu de care m-am lovit din nou și din nou când am mers să îmi vizitez familia. Nu are nimic de-a face cu o ‘suspendare temporară’ a Schengen”.
Jurnalistul german precizează de asemenea că nu este un eurosceptic dar că guverne daneze succesive au găsit numeroase motive „pentru această încălcare constantă a legii”.
El arată că motivele actuale invocate pentru controalele vamale din Danemarca sunt terorismul, infracționalitatea și războiul din Ucraina.
Terror, Kriminalität und der Krieg in der Ukraine sind – aktuell – die offiziellen Gründe für die Grenzkontrollen.
Seit 2016 denken sich viele dänische Regierungen viele Gründe für diesen konstanten Rechtsbruch aus. pic.twitter.com/xoMmnoakuO— Julian Röpcke\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@JulianRoepcke) July 25, 2022
Guvernul social-democrat condus de premierul Mette Frederiksen a generat controverse la sfârșitul lunii aprilie când a anunțat că analizează posibilitatea trimiterii solicitanților de azil ajunși în țară în Rwanda, urmând exemplul prim-ministrului britanic Boris Johnson.
Danemarca, o țară cunoscută în ultimele decenii pentru politicile sale prietenoase față de imigrație, și-a înăsprit puternic politicile în ceea ce privește migranții și solicitanții de azil în ultimii ani, admițând că a eșuat în integrarea acestora.