Sari direct la conținut

VIDEO Daniel Morar: La CSM am hotarat ca trebuie respectata o procedura de selectie. Nu ne intereseaza intelegerile intre actorii politici/ Mi se pare absolut inadmisibil sa fie propus la DNA un om care nu a lucrat in DNA, fie el si dna Kovesi

HotNews.ro
Daniel Morar la RTV, Foto: Captura RomaniaTV
Daniel Morar la RTV, Foto: Captura RomaniaTV

„Mie mi se pare absolut inadmisibil ca niciunul din numele vehiculate (pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie) sa nu provina de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil sa fie propus la DNA la nivel de zvon un om care nu a lucrat in DNA”, a declarat marti seara procurorul general interimar Daniel Morar la Romania TV. Intrebat daca se refera si la fostul procuror general, Laura Codruta Kovesi, al carei nume a fost vehiculat pentru DNA, Daniel Morar a declarat: „vorbesc in concret de dna Kovesi sau cine o fi „.

Fostul sef al DNA a precizat ca in sedinta de marti a CSM s-a aprobat o hotarare in care sunt stabilite anumite standarde de evaluare a celor care candideaza pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA si pentru sefia DIICOT.

„Acolo s-a stabilit foarte clar ca pentru functie de procuror-sef al DNA trebuie sa ai experienta si expertiza in materia investigarii marii coruptii, pentru functie de procuror-sef al DIICOT trebuie sa ai expertiza si experienta in combaterea crimei organizate iar pentru functie de procuror general sa ai expertiza la diverse niveluri manageriale. Ca lucrurile sa fie clare, nu putem lua oameni dintr-o parte sa ii punem la DNA, de la DIICOT la DNA, de la DNA la DIICOT si oricum vrem. Sunt institutii specializate si isi pot furniza singure aceste institutii liderii lor”, a declarat Daniel Morar.

„Ca urmare a discutiilor cu Comisia Europeana (CE) s-a agreat, pentru a evita orice surprize, pentru a evita intelegeri oculte intre actorii politici, ca aceasta procedura sa fie una de selectie reala, una transparenta in care procurorii doritori sa isi depuna aplicatiile, sa se duca in procedura, sa ii vada lumea si apoi sa exista o justificare, sa nu ii dam dreptul ministrului Justitiei sa propuna pe cine vrea el”, a mai declarat Morar subliniind ca „nu ne intereseaza intelegerile intre actorii politici, daca CSM-ul are un rol in aceasat procedura a inteles astazi sa si-l exercite”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/7160b30dfe18ce7df1e0dabac11f1cbd/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Declaratii Daniel Morar:

Daniel Morar, despre intalnirea de marti dintre CSM si premierul Victor Ponta in calitate de ministru al Justitiei: Am fost intrebati in ce masura agreem o solutie pentru a ajunge la ocuparea acestor functii atat de discutate la varful Parchetului General, DNA si DIICOT.

La Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) am hotarat ca trebuie respectata o procedura, ca trebuie sa avem o procedura de selectie de genul celei pe care a urmat-o fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, si care s-a soldat cu respingerea propunerilor pe care le-a facut. Dar asta nu inseamna ca procedura nu trebuie luata de la capat, ca nu trebuie data o sansa procurorilor bine pregatiti si care vor sa se inscrie intr-o asemenea competitie de a merge in aceasta procedura.

Nu ne intereseaza intelegerile intre actorii politici, daca CSM-ul are un rol in aceasat procedura a inteles astazi sa si-l exercite.

Am fost consecventi cu ceea ce s-a intamplat si in urma cu doua luni, am spus ca trebuie sa aiba o procedura publica de selectie si transparenta. Acelasi lucru i l-am spus si astazi premierului Ponta.

Sorina Matei: Procedura anterioara de selectie a esuat pentru ca nu s-a finalizat cu numiri.

Daniel Morar: Da, nu a dus la numire pentru ca au fost niste persoane care nu aveau capacitatile de a ocupa acele functii, dar nu inseamna ca nu trebuie sa reluam procedura.

Legea romaneasca spuna ca Ministrul Justitiei propune, CSM da un aviz consultativ iar presedintele numeste. Nimic nu impiedica ministrul de Justitie sa faca o procedura de selectie a celor pe care urmeaza sa ii propuna. Ca urmare a discutiilor cu Comisia Europeana (CE) s-a agreat, pentru a evita orice surprize, pentru a evita intelegeri oculte intre actorii politici, ca aceasta procedura sa fie una de selectie reala, una transparenta in care procurorii doritori sa isi depuna aplicatiile, sa se duca in procedura, sa ii vada lumea si apoi sa exista o justificare, sa nu ii dam dreptul ministrului Justitiei sa propuna pe cine vrea el.

Sorina Matei: Aceasta este legea.

Daniel Morar: Da, este legea, nimic nu il impiedica pe ministrul Justitiei sa faca aceasta propunere fara sa faca aceasta selectie. Noi i-am spus insa de la CSM ca s-a agreat acest mod de selectie cu CE si ca fostul ministru de Justitie l-a agreat. Mai mult decat atat, fostul ministru de Justitie s-a aratat de acord sa reia aceasta procedura, s-au stabilit niste standarde, a fost o corespondenta intre Ministerul Justitiei (MJ) cu CE in care CE a spus: „solicitam ca aceasta procedura de selectie pe care o realizati dvs. doamna ministru sa fie una transparenta, corecta si riguroasa pentru a permite cat mai multor procurori cu o inalta calificare sa se inscrie in vederea ocuparii acestor posturi”.

Acestea sunt cerintele CE, acestea sunt si cerintele CSM. Sigur ca ministrul Justitiei poate sa nu tina cont de ceea ce spunem noi si de ce spune CE.

Ce i-am spus noi e ca, indiferent daca dansul tine cont sau nu de asta, noi in fata CSM-ului avem o procedura stabilita prin hotarare a CSM care spune ca acest aviz se da intr-un termen maxim de 60 de zile. Ce presupune? Presupune ca acei oameni propusi de ministrul Justiteii vor fi intervievati de CSM, vor fi evaluati si ca nu vom face acest lucru de pe o zi pe alta.

Sorina Matei: I-ati explicat acest lucru presedintelui? In acordul de colaborare institutionala intre presedinte si premier se vorbeste cine este decidentul final. Presedintele nu a agreat si a spus public ca nu agreaza aceasta procedura pentru ca este pe langa lege.

Daniel Morar: CSM are dreptul sa nu fie de acord cu presedintele si sa nu fie de acord cu ministrul Justitiei. Astazi la CSM nu a venit presedintele ci premierul Victor Ponta care este ministru interimar.

I-am spus premierului exigentele CSM si faptul ca, este foarte important, am aprobat anumite standarde de evaluare a celor care candideaza pentru aceste functii in care am spus care este profilul celui care vrea sa fie procuror sef DNA, are este profilul celui care vrea sa fie procuror sef al DIICOT si care este profilul viitorului procuror general. Aceste standarde s-au aprobat printr-o hotarare a CSM astazi. Daca dansii tin sau nu cont de asta e problema dansilor, noi o sa tinem cont in cadrul procedurii de acordare a avizului.

Inainte de intalnirea cu premierul a fost o intalnire obisnuita de sectie de procurori in care s-au rezolvat punctele de pe ordinea de zi, iar unul din punctele solutionate a fost tocmai aprobarea acestor standarde de evaluare a candidatilor pentru cele trei functii sau mai multe functii in sistemul Ministerului Public.

Acolo s-a stabilit foarte clar ca pentru functia de procuror-sef al DNA trebuie sa ai experienta si expertiza in materia investigarii marii coruptii, pentru functia de procuror-sef al DIICOT trebuie sa ai expertiza si experienta in combaterea crimei organizate iar pentru functia de procuror general sa ai expertiza la diverse niveluri manageriale. Ca lucrurile sa fie clare, nu putem lua oameni dintr-o parte sa ii punem la DNA, de la DIICOT la DNA, de la DNA la DIICOT si oricum vrem. Sunt institutii specializate si isi pot furniza singure, aceste institutii, liderii lor.

In opinia mea si a CSM, exact asta am aprobat, sunt institutii specializate, specializarea inseamna o aplecare deosebita a procurorilor pe anumite componente investigative si nu e normal sa facem experimente.

Sorina Matei: S-a vorbit depsre un meci al orgoliilor acolo si de o razbunare. Dumneavoastra nu ati fost de acord cu unele propuneri pe care ar fi urmat sa le faca Victor Ponta iar doamna Haineala ar fi dorit sefia DNA. Asta se vehiculeaza, ca v-ati aliat cu dna Haineala in acest demers pentru a bloca aceasta intelegere pentru ca nu v-au convenit toate numele care au parut in presa.

Daniel Morar: Decizia in CSM a fost luata in unanimitate, de 6 procurori. Nu a existat in CSM doar dna Haineala si dl Morar.

In al doilea rand nu ar trebui sa comentam zvonuri. Dna Haineala este presedinta CSM si nu vad de ce ar vrea altceva. Eu, in acest moment, nu am o miza persoanala si ar trebui sa imi fie indiferent cine e sef la DNA, la PG, la DIICOT, dar nu imi e indiferent mai ales cine e sef la DNA. Am condus aceasta institutie timp de 7 ani jumatate, stiu ce au facut acei procurori si, daca tot vorbim de numele vehiculate, mie mi se pare absolut inadmisibil ca niciunul din numele vehiculate sa nu provina de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil sa fie propus la DNA la nivel de zvon un om care nu a lucrat in DNA.

Sorina Matei: Vorbiti de dna Kovesi.

Daniel Morar:Vorbesc in concret de dna Kovesi sau cine o fi, pentru ca daca DNA a performat in acesti ani acest lucru se datoreaza doar procurorilor DNA si nu altcuiva. E normal ca in fruntea DNA sa fie un om din DNA. Ce mesaj le transmitem procurorilor din DNA?

E descurajant si e un mesaj foarte clar. Nu aveti ce cauta la varful Ministerului Public.

Una din cerintele CE – ca am acceptat un mecanism, nu eu sau dumneavoastra ci statul roman – a fost ca cel care urmeaza sa fie sef DNA sa aiba expertiza si performanta in anticoruptie, sa aiba un CV in anticoruptie. Dna Kovesi nu are asa ceva. A fost procuror general al Romaniei, nu a avut atributii in activitatea investigativa. Eu nu spun ca nu poate sa ocupe aceasta functie. Orice om care a implinit 10 ani vechime in Ministerul Public poate sa ocupe aceasta functie. Ideea e ca noi trebuie sa ii alegem pe cei care au facut performanta in anticoruptie pentru DNA, care au facut performanta in combaterea crimei organizata la DIICOT, iar la Parchetul General de oriunde.

Alte declaratii facute de Daniel Morar:

  • Nu am o miza personala, in acest moment sunt numit judecator la CCR.
  • intrebat daca l-ar fi acceptat pe Tiberiu Nitu – Referitor la Tiberiu Nitu mi-am exprimat parerea atunci cand am votat cu „nu” la interviul in care a fost propus pentru functia de procuror general. Ce performanta a facut dl Nitu de doua luni ca sa fie propus din nou? A primit votul masiv al CSM, votul negativ.
  • rugat sa dea nume de oameni care ar fi potriviti sa conduca DNA: Am mai spus, ii consider indreptatiti sa conduca DNA pe cei care au fost sefii de sectii in acesti ani, pe Lucian Papici si pe Doru Tulus, pe unii sefi ai serviciilor teritoriale, Calin Nistor care acum conduce cu delegatie Ministerul Public, pe dna Elena Botezan, pe dna Mariana Alexandru, sunt oameni care in acesti ani au lucrat dosare grele, s-au dus cu ele in instante si care au obtinut condamnari, oameni care s-au validat profesional, acesti oameni merita sa fie procurori sefi ai DNA si nu altii. Si altii din DNA, precum dl procuror Viorel Cerbu.
  • In prima procedura a fost aproape o lipsa generala de incredere din partea sistemului judiciar ca va fi una „fair”, insa vorbim de o a doua procedura, care a fost initiata de dna Pivniceru. Dna Pivniceru, inainte de a declansa a doua procedura, a facut un lucru bun, a cerut aproape tuturor sefilor din Ministerul Public sa propuna un numar de oameni,  3-4, pe care ei ii vad buni pentru ocuparea acestor functii.
  • Dna Pivniceru s-a intalnit apoi cu circa 35 de procurori din Romania, propusi intr-un fel sau altul de noi, procurorii, ca sa ii convinga sa se inscrie intr-o procedura. Prin urmare, aceasta procedura trebuie sa continue.
  • Noi cerem sa se respecte o procedura si sa fie transparenta daca avem oameni (la sefia institutiilor amintite – n.red.) care sa nu fie ai nimanui.
  • Incercam sa determinam oamenii sa se inscrie in procedura.
  • Dna Pivniceru a facut 3 intalniri regionale cu procurorii sa le spuna sa se inscrie in procedura, a fost insotita de membrii CSM. Cum puteam noi sa le spunem astazi ca nu e mai e cazul sa se inscrie?
  • Nu e de dorit un procuror general care sa nu influenteze procurorii, vorbesc de influentare in bine.
  • E normal ca ministrul Justitiei sa ii selecteze pe procurori dupa o procedura transparenta.
  • Avem delegarea etc. Nu cred ca activitatea Ministerului Public se desfasoara la parametri minimi pentru ca nu avem procuroroi numiti. Se functioneaza in aceeasi parametri.
  • Nu cred ca ministrul Justitiei poate sa vina si sa aleaga intamplator niste oameni.
  • E o sansa in plus. E o competitie la care se vor prezenta mai multi oameni, va fi de unde sa aleaga.
  • Standardele acestea le-am stabilit ca urmare a intalnirii cu dansa (Mona Pivniceru – n.red.), le-a trimis si le-am aprobat astazi in CSM.
  • Din vara anului trecut toate scrisorile CE au facut referire la necesitatea transparentei acestei proceduri.
  • CSM nu e nici punctul initial si nici cel final al acestei proceduri, suntem la mijloc.
  • In fata CSM, procedura va fi una transparenta si nu o sa acceptam altceva. Nu o sa ne schimbam punctul de vedere pe care l-am avut la precedenta propunere.
  • Mona Pivniceru si Victor Ponta au spus ca nu va mai fi Daniel Morar la… presedintele nu a spus asta. Presedintele numeste si in functie de ce i se propune.
  • intrebat daca DNA nu este organizat ca o sectie in cadrul Parchetului General: DNA este o directie, o structura in cadrul Parchetului General.
  • intrebat de ce Kovesi nu ar fi potrivita pentru DNA: Nu e problema mea sa cenzurez intentia dnei Kovesi de a candida. Mie mi se pare normal ca seful DNA sa fie unul dintre procurorii anticoruptie care in acesti ani au facut dosare mari.
  • Am pornit de la ce a cerut CE , ca seful DNA sa aiba „integritate, expertiza si performanta in activitatea anticorutie”. Asta spune CE, asta am decis noi astazi la CSM.
  • S-au stabilit niste standarde de min. Justitiei care au fost trimise la CSM, noi astazi am aprobat asta prin hotarare. Nu se spune ca nu poate candida, se spuna ca acesta este unul dintre criterii.
  • Eu am dreptul ca procuror si ca membru CSM sa am o opinie, nu are decat ministrul justitiei sa propuna pe cine vrea.
  • Ministrul Justitiei si presedintele pot sa ignore acele criterii. 
  • Am spus ca ma simt in continuare procuror si ca as fi vrut sa continui aici. Cred ca o sa imi placa la CCR si o sa am lucruri de facut acolo.
  • Daca as fi avut posibilitatea sa continui in structurile Ministerului public as fi facut-o, dar nu am.
  • Consider ca cel mai potrivit la sefia DNA e un procuror din DNA. Nu am nimic impotriva dnei Kovesi.
  • despre ancheta privind referendumul: Nu pe mine nu trebuie sa fie suparati, ci pe cei care au facut fraude la referendum.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro