VIDEO De ce preferam alimentele sarate
Sistemul nostru gustativ joaca un rol central pentru supravietuire, ne ajuta sa alegem alimentele nutritive si bune pentru organism, dar si sa identificam si sa evitam alimentele toxice. Gustul fiecarui produs alimentar interactioneaza cu restul, precum si cu alti stimuli senzoriali pentru a forma arome ce ne ajuta sa percepem profilul general al diferitelor feluri de mancare.
De asemenea, aceste indicii senzoriale semnaleaza organele metabolice sa se pregateasca pentru a contribui la procesul digestiv. De-a lungul timpului preferintele noastre de gust au ajuns sa diferentieze cinci tipuri de baza ce ne dicteaza alegerile culinare: dulce, amar, acru, sarat si umami.
Cu toate acestea, in societatea moderna deciziile privind consumul de alimente trebuie tinute sub control, intrucat simtul gustului ne poate determina sa facem alegerile gresite. Astfel, daca alegem sa consumam numai alimentele pe care le percepem a fi cele mai gustoase, cel mai probabil ca acestea vor fi cele bogate in calorii, dar cu un continut scazut de nutrienti.
Un astfel de comportament alimentar repetat poate deveni foarte rapid cauza dezvoltarii bolilor, de la obezitate si pana la bolile de inima, precum si alte afectiuni asociate acestora ce prezinta un factor de risc pentru sanatatea organismului, scriesciencedirect.com.
In materialul video de mai jos, realizat de editorii canalului SciShow, vedem care este explicatia stiintifica pentru preferinta de gust ce ne determina sa consumam alimentele sarate.
Citeste si:
- Ce boli pot ascunde poftele alimentare?
- Pofta de sarat poate fi determinata de hipertensiune
- Un simptom neobisnuit: senzatia de gust dulce, cand nu ai mancat ceva dulce
- Efectul broccoli: de ce urasc unele persoane legumele
- Creierul are neuroni specializati pentru fiecare tip de gust