VIDEO De ce spune Victor Ponta ca Tel Drum este a lui Liviu Dragnea: Mi-a cerut sa trec lacul Belina la CJ Teleorman/ Am fost destui oameni invitati acolo fara sa stim ca era proprietatea Tel Drum/ Eu am asumat ca merg la o proprietate privata a domnului Dragnea
Fostul premier Victor Ponta afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca Liviu Dragnea i-a cerut – pe cand era vicepremer – sa treaca lacul Belina de la Apele Romane la Consiliul Judetean Teleorman, dar sustine ca a semnat hotararea de guvern fara sa stie ca lacul va ajunge in final la Tel Drum. Ponta mai spune ca Dragnea l-a invitat ulterior de mai multe ori pe lacul Belina, unde a fost la pescuit si fostul premier Sorin Grindeanu. „Eu am asumat ca merg la o proprietate privata a domnului Dragnea, daca stiam ca ma duc intr-un loc al Tel Drum nu m-as fi dus”, mai spune fostul premier.
- Ponta acuza serviciile de informatii si DNA ca ar fi stiut in toti acesti ani „totul despre Tel Drum” dar ca l-ar fi protejat pe Liviu Dragnea.
- Ponta declarase intr-un interviu publicat pe data de 5 septembrie de stiripesurse.ro ca „suntem foarte mulţi care ştim în mod direct” ca Tel Drum e a lui Dragnea, fara sa-si sustina insa afirmatiile. Ponta il mai acuza pe Dragnea ca s-ar fi certat cu fostul ministru al transporturilor, Dan Sova, reprosandu-i ca firma de asfaltari Tel Drum ar fi dezavantajata de Compania Nationala de Drumuri aflata in subordinea ministrului.
- HotNews.ro a dezvaluit in luna mai „Cum arata micul paradis la Dunare detinut de Teldrum, locul preferat al pescarului Dragnea. Aici s-a pozat cu premierul Grindeanu la prins stiuca”. Tel Drum a dat mai departe lacul Belina in concesiune unei firme controlate de fiul lui Liviu Dragnea, care a renuntat la cesiune in februarie 2017 astfel ca lacul s-a intors la Tel Drum. (Vezi aici toate detaliile)
Cele mai importante declaratii facute de Victor Ponta
- Pe masura ce domnul Tudose va trece de partea lui capacitatea de a da functii si in momentul in care va solutiona batalia de putere pentru banii de la Ministerul Dezvoltarii, ii va lua partidul (nr. lui Liviu Dragnea). Dar asta nu inseamna neaparat ca PSD-ul va merge intr-o directie mai buna.(…) Cred ca domnul Dragnea nu doar politic si-a dat jos propriul guvern, ceea ce e o oroare care va ramane in istorie, dar si personal, cand l-a schimbat pe domnul Grindeanu, care-i un om care-i mai soft, cu domnul Tudose, si-a cam semnat condamnarea.
- Mie mi se pare ca sa faci un referendum acum pe tema familiei traditionale este impotriva intereselor Romaniei. E o prostie. Nu e ceva, nu e o conspiratie, o soros-ista. Este, pur si simplu, o prostie.
- DT: Domnul Bogdan Diaconu, acum un an, ii adresa dlui Dragnea urmatoarea intrebare, care a ramas fara raspuns: „de cate ori a fost domnia sa in Rusia din 2010 pana in prezent si care a fost scopul vizitelor sale repetate acolo?” Stiti ceva de vizite pe care dl Dragnea sa le fi facut in Rusia din 2010 incoace si sa nu stim de ele?
VP: Da, stiu, dar e vorba de vizite cu caracter personal, nu politic, nu oficial, motiv pentru care n-am de ce sa vorbesc despre ele.
- Serviciile de informatii, si DNA, cunosc totul despre Tel Drum de foarte multi ani. Unde a fost protectia sau poate nu-i nimic ilegal, habar nu am. Dar de ce nimeni nu a facut nimic in acesti ani, e o intrebare la care eu nu am raspuns, nu stiu daca il aveti dvs. Dar e clar ca e o protectie, totusi.
- Domnul Dragnea mi-a cerut, a facut de altfel hartia pentru guvern, pentru trecerea acelui lac (nr. Belina) la Consiliul Judetean Teleorman.(…) M-am si enervat dupa aceea, si am vorbit si cu Sorin Grindeanu, si i-am zis, Sorin, tu stii unde te duci? Nici eu nu am stiut unde ma duc. Cum poate sa ne puna in situatia asta, sa mergem in locuri ale lui Tel Drum? DT: Adica ati fost si dvs pe lacul Belina? VP: Am fost destui oameni invitati acolo fara sa stim ca era proprietatea Tel Drum, am aflat de la dvs de la presa acest lucru. (…) Eu am asumat ca merg la o proprietate privata a domnului Dragnea, daca stiam ca ma duc intr-un loc al Tel Drum nu m-as fi dus.
- DT: Alt tip de interventii pentru Tel Drum in afara de acest episod?
VP: Am avut destule discutii pe tema CNADNR-ului (n.r. Compania Nationala de Drumuri), pe tema…daca nu ma insel, conflictul intre domnul Dragnea si domnul Sova a pornit de la CNADNR, dupa aceea sigur a degenerat pe alte chestiuni (…) faptul ca este dezavantajat Tel Drum-ul, chestiuni de genul asta.
- DT: Ce credeti dvs, coruptia ucide? VP: Cred ca prostia ucide mult mai mult in Romania, si minciuna si demagogia. Si pe locul patru, daca vreti, coruptia. Dar prostia, demagogia si minciuna vad ca sunt mai la putere. DT: Dar la Colectiv nu credeti ca a ucis coruptia, in final? VP: Nu, sincer nu.
Vezi aici varianta integrala a interviului cu Victor Ponta
Video realizat cu echipament Nikon.
DT: Discutam cu Victor Ponta, fost premier, fost lider PSD, astazi simplu deputat. Ati lansat, domnule Ponta, duminica, partidul PRO Romania, fondat de amicul dumneavoastra, domnul Daniel Constantin. Nu v-a mai urmat, insa, nimeni dintre fostii dumneavoastra colegi, nici macar dintre cei apropiati. Cum va explicati asta?
VP: Foarte simplu: nici n-am vorbit cu ei sa ma urmeze. Ca eu nu vreau sa fac un alt PSD. Daca voiam PSD, ramaneam la PSD.
DT: Pai nu, dar cei apropiati, cum de nu v-au urmat?
VP: Nu trebuie sa ma urmeze.
DT: De ce nu trebuie sa va urmeze?
VP: Pentru ca eu nu vreau sa, repet, sa fac un alt PSD. Cu Sorin Campeanu si cu Daniel Constantin am vrut sa facem un partid care, sigur, nu-si propune sa ia primul loc PSD-ului sau PNL-ului, daca va fi, ci isi propune sa urmeze si sa apere, in continuare, niste politici pe care le-am facut cand eram la guvern. Si aici ma refer, in special, la partea economica si la partea de guvernare. Un start-up party. Stiti, cand faci un start-up company, nu te apuci, primul lucru, sa te bati cu Apple si cu Facebook. Ci cauti o anumita parte din piata, care cred ca e nereprezentata. Va mai spun un lucru. PSD-ul, daca ramanea un partid…
DT: Exista parti din electorat nereprezentate?
VP: Da. Eu vorbesc dintre cei care pot sa si vina la vot, pentru ca, in mod sigur, exista o categorie de oameni care nu vin sau nu sunt interesati de politica. Eu ma refer la unii dintre cei care au votat PSD, deoarece eu am incercat, nu stiu in ce masura am reusit, dar am incercat, cel putin ca politici economice, sociale, sa duc PSD-ul spre centru. Eu nu cred in teoriile de stanga, vechi, pe care le vad acum la PSD: „statul e cel mai bun administrator”, n-am crezut niciodata chestia asta. M-am gandit ca, din ’89, cand a cazut Uniunea Sovietica, a cazut, in primul rand, pentru ca nu era cel mai bun administrator.
Ideea cu partea asta foarte conservatoare din PSD, „noi vorbim numai cu oameni care isi iau salariul in plic”, nu-i adevarat. Eu am incercat sa aduc, repet, nu stiu in ce masura am reusit, sa duc PSD-ul la centru. In ultimul an, cel putin dupa alegeri. Inainte de alegeri a mai fost un discurs, intr-un fel, dar dupa alegeri, PSD a devenit un partid asa, de foarte stanga veche, care nu prea mai exista in Europa, au cam disparut: Partidul Socialist francez, Socialistii din Polonia, s-au cam dus, cu niste accente pe care eu le mai gasesc pe undeva prin Venezuela, prin Brazilia, in perioada lui Lula. Deci ma gandesc la oameni care au votat PSD zicand ‘dom’le, PSD e un partid de centru-stanga, da, modern, progresist, blerist, asa, si care nu se mai regasesc.
Doi: daca am avea – si n-o spun doar din polemica politica – daca am vedea o opozitie liberala in adevaratul sens al cuvantului, sigur as avea mai putin loc. Dar probabil ati urmarit, cel putin dumneavoastra, nu cei care se uita la noi, dezbaterea economica din Parlament, de luni. A fost primul ministru al Romaniei, deci era locul in care sa spui „Domnule, noi, Opozitia, consideram ca dumneavoastra, Guvernul, faceti urmatoarele prostii: cu TVA splitat, cu cresterea contributiilor pentru contractele part-time, cu faptul ca veniti cu toate acele idei cu CAS-urile, care…” . N-a zis nimic PNL-ul.
Eu m-am dus, ca deputat neafiliat, dintr-un partid cu trei membri, si-am pus o intrebare, stiind despre ce intreb. L-am intrebat pe premier de ce nu a facut rectificare. Nu mi-a raspuns la intrebare. Dar cred ca la o zi dupa a iesit scandalul de la ministerul Apararii. Ca nu aveau bani de salarii. Deci sunt oameni care spun „Domnule, nu te-am votat, pe tine, Ponta, niciodata, ca esti de la PSD, dar, in mare parte, masurile economice pe care le-ai luat sunt masuri liberale”. Si mai sunt oameni, eu nu vreau sa… si le-am spus colegilor mei de-atunci din PSD: „Dom’le, ati luat un scor foarte mare in 2016, 40 si ceva la suta. Din cea mai mica participare la vot. Ganditi-va, va rog frumos, de ce nu au venit oamenii la vot. Oameni care veneau, in mod obisnuit. Cam acolo ne indreptam. Ca orice start-up, repet: ne indreptam catre oamenii nemultumiti de oferta clasica.
DT: Nu cumva faceti un partid cu trei membri, cum ati spus adineauri, pentru ca nu v-am mai oferit, Liviu Dragnea, nimic in PSD?
VP: Ba mi-a oferit.
DT: Ce v-a oferit?
VP: Diverse functii.
DT: De exemplu.
VP: Am avut discutii. Sa ma duc in Guvern, sa ma duc vicepresedinte la Camera si i-am spus „nu ma intereseaza aceste functii!”
DT: Cand ati avut aceste discutii?
VP: Pe ultima, in seara de dinaintea motiunii de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu, cand i-am spus foarte clar ca nu ma intereseaza nicio functie pe care el mi-o ofera – sigur, functia era in schimbul unui vot la motiune – si ca mi-as dori un singur lucru…
DT: Atunci era firesc sa-i spuneti asta, pentru ca incercati sa va luati partidul inapoi.
VP: Nu, nu incercam sa imi iau partidul inapoi, si nu mi-as fi luat partidul inapoi, pentru ca nu-mi doream si nu-mi doresc sa am niciun fel de functie in niciun partid politic. Nici macar in PRO Romania, pana nu-mi rezolv faimosul meu dosar din 2007-2008. Dar nu mi-am dorit functii, nu am cerut functii dupa ce am plecat. Am plecat eu dintr-o functie, nu m-a dat nimeni afara. Nici din functia de presedinte al PSD, nici din cea de prim-ministru. Am plecat eu. Insa recunosc ca ma intereseaza faptul ca anumite lucruri, repet, pe politica economica si sociala pe care am avut ocazia sa le implementez, se strica acum. Si asta ma deranjeaza, da. Din punctul de vedere al activitatii publice. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca, si stiu ca dumneavoastra tineti „records”, eu ma uit, atat cat am avut ocazia sa invat in diverse perioade si avand acces la diverse date: eu cred ca 2019 poate sa semene cu 2009 din punct de vedere economic, pentru Romania. Din pacate, seamana si din punct de vedere politic, in sensul in care avem alegeri prezidentiale si… tineti minte ca in 2009 ardea toata lumea de la Lehman Brothers si in Romania se spunea „nu e, domnule, nicio criza; nu vrem FMI, nu ne trebuie nimic”. Mie mi se pare, cumva, ca ne indreptam in directia aia si asta ma deranjeaza, ca vreau sa traiesc in Romania, copiii mei sunt in Romania, si asa mai departe.
- De ce PSD isi devoreaza liderii
DT: Revenind la ce de v-ati facut partid. V-ati facut partid pentru ca v-a exclus domnul Dragnea din PSD.
VP: Nu e clar daca m-a exclus.
DT: Nu mai aveati incotro. Nu mai aveati ce cauta acolo.
VP: Nu, nu e clar. Si povestea asta cu excluderea, vedeti, e facuta tot in stilul Dragnea. Stiti ca Dragnea nu are niciodata curaj sa loveasca in fata. Totdeauna, cumva pe la spate. A adoptat o decizie ca cei care nu voteaza la motiune vor fi exclusi. Pai am fost vreo optsprezece.
DT: Nu, ca cei care vor face parte din guvernul Grindeanu vor fi exclusi…
VP: …si care nu voteaza la motiune. Si am fost vreo… cel putin, din PSD, vreo zece care nu am votat.
DT: Da, dar dumneavoastra ati incalcat decizia partidului de a nu intra in Guvernul Grindeanu.
VP: Si bine-am facut!
DT: Pentru aia v-a exclus.
VP: Bine-am facut. Si vreau sa va mai spun un lucru. Din nou, on the record le puteti gasi. Eu am mai incalcat decizia partidului de multe ori. Si cand era Nastase presedinte, si cand era Geoana presedinte. Nu m-a dat nimeni afara, ca m-au acceptat, ca nu pot sa fiu un activist care aplauda orice-ar fi.
DT: In schimb, dumneavoastra, domnule Ponta, ati dat afara fosti lideri PSD exact cum…
VP: Pe Mircea Geoana, da. L-am dat afara, l-am primit, l-am…
DT: Cum ati fost dat afara, asa ati dat si dumneavoastra afara.
VP: Da. Eh, vedeti, ne vine randul la toti.
DT: Asta voiam sa spun. Ca PSD, daca ne uitam in istoria lui, asa a procedat: si-a devorat liderii.
VP: Dar nu doar PSD. Si alte partide.
DT: In special la PSD. Domnul Geoana l-a dat jos pe domnul Nastase si era, amintiti-va, in 2005, cat pe ce sa plece din PSD si sa-si faca alt partid.
VP: Perfect imi aduc aminte, da.
DT: Si nu si-a facut, stiti de ce? Va aduceti aminte?
VP: Imi aduc, dar e o istorie veche, da.
DT: Nu, dar e simplu: ca nu l-a urmat nimeni. Ca pe dumneavoastra azi.
VP: Ei, atunci, eu l-am facut.
DT: Deci, domnul Geoana l-a dat afara pe domnul Nastase. Cat pe ce sa plece, sa-si faca partid, dar nu l-a urmat nimeni, a ramas. Domnul Ponta, aici de fata, l-a dat afara pe domnul Geoana.
VP: Asa este.
DT: Stiti cum l-ati dat afara? Exact cum v-a dat domnul Dragnea pe dumneavoastra.
VP: Foarte bine.
DT: Stiti ce-ati spus atunci? L-ati executat scurt, fara explicatii, si-ati spus asa: „Uneori, e nevoie de decizii radicale.” Punct.
VP: Da. Da.
DT: Si-atunci care e problema ca ati fost dat afara la fel?
VP: Dar nu e nicio problema, eu nu m-am plans de chestia asta. M-ati vazut sa ma jeluiesc, sa ma duc sa ma rog, sa fac contestatii? Pur si simplu am zis „dom’le, eu gandesc lucrurile altfel, e dreptul meu sa le prezint altfel si sa ma bat pentru ele”. Nu e nicio suparare, e ca la un divort, stiti? Chiar nu m-am mai inteles cu Dragnea si cu echipa lui.
DT: Stiti ce-am vrut sa spun cu aceste exemple, ca sunt relevante. Modul in care au sfarsit liderii PSD… de ce credeti ca au sfarsit asa?
VP: Eu poate n-am sfarsit.
DT: Nu, liderii PSD in partid. De ce credeti ca au sfarsit asa?
VP: Nu, pana la urma si Crin Antonescu a fost gonit. Si Calin Popescu Tariceanu si… e o chestiune de cultura in Romania.
DT: La dumneavoastra toti au sfarsit asa. Aproape fara exceptii.
VP: E o chestie de cultura politica in Romania.
DT: Nu, nu, nu. Nu asta e explicatia.
VP: Dar care e explicatia? Dati-mi-o dumneavoastra.
DT: Cred ca PSD si-a devorat mereu liderii pentru ca, domnule Ponta, nu v-au unit niciodata, in interiorul partidului, valori. Cred ca doar dorinta de putere la unii, iar pe altii, baronii, liderii locali, dorinta de a pune mana pe resurse. Atat. Asta v-a unit.
VP: Atunci eu am rezolvat aceasta problema. Sigur, dezbaterea ideologica, din punctul dumneavoastra de vedere, poate continua, eu fac si sunt liber acum sa spun ceea ce cred ca e bine. N-am restrangeri de partid si e-n regula. Daca o sa gasesc trei oameni care sa ma asculte, sunt multumit.
DT: Am mai observat ceva, daca ne uitam in istoria partidului dumneavoastra.
VP: Sunteti un exeget al textelor…
DT: Stiti foarte bine ca da, de la domnul Nastase incoace.
VP: Stiu, dar uneori asta va dauneaza, ca sunteti prea patimas.
DT: De la domnul Nastase incoace, de la domnul Iliescu, am vazut asa: ca odata devorati liderii, n-au mai reusit sa revina. Asa raman. Devorati.
VP: Eu o sa fiu o exceptie, da.
DT: Intrebarea ar fi: de ce doriti sa reveniti pe scena politica?
VP: Nu revin. Sunt pe scena politica, nu am…
DT: Sa reveniti in prim-plan.
VP: Pentru ca, repet, eu am crezut in lucrurile pe care le-am facut, ca prim-ministru, pe zona economica, sociala. Cred si-acum in ele, cred ca sunt cele mai bune, si am o voce mai puternica decat au altii in a combate lucrurile rele. Daca era o super-opozitie care, uite, care azi se zbatea sa nu fie TVA splitat, nu mai aveam eu loc sa ma lupt pentru asta. Dar, universul nu suporta vidul, si daca nu e altcineva, da, pot sa ma lupt eu pentru aceste lucruri, pentru ca, totusi, reprezinta niste realizari, care tin de patru ani din viata mea politica si marca mea politica, si dincolo de dezbaterea ideologica, sunt destui oameni – nu toti, nu imi inchipui acest lucru – dar sunt destui oameni care spun „nu imi place de PSD, n-am votat niciodata PSD-ul, nu te-am votat niciodata pe tine, dar sunt masuri economice foarte corecte pe care le-ai luat si pe care nu le-a luat niciun guvern liberal, sau de dreapta, sau de orice altceva.”
DT: Bun. Dar ideologic, daca ar fi sa va definiti ideologic.
VP: Eu m-am definit ideologic.
DT: Nu, acum. Cu partidul nou. Cum o sa fie?
VP: Cu partidul nou, dar vedeti, aici… eu m-am definit, de fapt, ideologic in 2011, atunci cand am facut USL-ul, in sensul in care eu sunt un social-liberal. Asa cum cred in masuri si in necesitatea unor masuri si programe sociale, ca societatea sa nu fie o jungla, si impartasesc mare parte din valorile stangii moderne, din punct de vedere economic, sunt un liberal. De ce? Eu sunt convins ca daca economia nu merge, nu poti sa iei masuri sociale. Sunt convins ca metoda Teleorman, adica „sa impartim saracia intre noi” este o metoda gresita.
DT: Si cu Soros-ismul vad ca ati lasat-o balta. Dumneavoastra ati ridicat valul anti-soros-ist, dumneavoastra, Ghita, anti-multinationale.
VP: A fost o campanie anul trecut.
DT: Da, exact, o campanie dura.
VP: Buna. Eficienta. Ca si campaniile dumneavoastra, pana la urma.
DT: O mai tineti p-asta cu Soros, cu multinationale care jumulesc Romania, cu… mai mergeti pe linia asta?
VP: Nu, n-am folosit partea cu multinationalele, pentru ca cele mai multe investitii ale companiilor multinationale s-au facut in timpul mandatului meu si cu sprijinul meu direct.
DT: Si Soros mai conduce Romania, sau nu o mai conduce?
VP: Deocamdata vad ca e inamicul domnului Dragnea, asa incat nu mai e inamicul meu.
DT: Nu mai e inamicul dumneavoastra.
VP: Nu. Daca e inamicul lui Dragnea…
DT: Il lasati sa se bata cu Dragnea…
VP: Nu. Vedeti, ca si in cazul interviului cu dumneavoastra, uneori adversarii comuni intalnesc oameni care n-au fost inainte pe aceeasi parte.
- Cum ii va lua Tudose partidul lui Dragnea
DT: Dar revenind la lideri, la liderii PSD. Credeti ca premierul Tudose doreste, vrea, sa-i ia partidul domnului Dragnea, sau s-a resemnat?
VP: Nu. Cred ca i-l va lua.
DT: Cum?
VP: Natural, deja.
DT: Si pe ce va bazati cand spuneti ca credeti ca i-l va lua?
VP: Pe cunostintele mele destul de aprofundate, comparabile cu ale dumneavoastra, asupra sistemului care functioneaza in PSD. In acest moment, Liviu Dragnea detine un instrument extrem de important in PSD, si-anume Ministerul Dezvoltarii Regionale, cu doamna Sevil Shhaideh…
DT: Fondurile…
VP: Banii.
DT: …pentru baronii locali.
VP: Eu am discutat cu sute de primari, care imi spun „dom’le, nu ne place de Dragnea, ne e rusine, dar banii vin de la el”. Adica de la Dragnea vin, prin Sevil Shhaideh.
DT: Si ce alta parghie de putere mai are domnul Dragnea?
VP: Are capacitatea pe care inca Tudose i-o lasa – dar am vazut, in unele situatii, cum ar fi ANAF-ul, cum ar fi Casa Nationala, i-a mai contestat-o – capacitatea de a cumpara oameni cu functii. El da functii. La cei care-si doresc acest lucru. Eu sunt fericit ca mie mi-a luat o functie, nu mi-a dat, deci nu-i datorez domnului Dragnea nimic. Eram la Comisia de Afaceri Europene si m-a zburat de-acolo, un lucru pana la urma normal, ca e o functie politica. Capacitatea de a da functii. Pe masura ce domnul Tudose va trece de partea lui capacitatea de a da functii si in momentul in care va solutiona batalia de putere pentru banii de la Ministerul Dezvoltarii, ii va lua partidul. Dar asta nu inseamna neaparat ca PSD-ul va merge intr-o directie mai buna.
DT: Va reamintesc ca a incercat si domnul Grindeanu sa faca acelasi lucru…
VP: Eiii…
DT: … si n-a reusit sa ia parghiile astea de putere.
VP: Pai o sa va spun un lucru care tine, pana la urma, de chestiuni strict politice. Cred ca domnul Dragnea nu doar politic si-a dat jos propriul guvern, ceea ce e o oroare care va ramane in istorie, dar si personal, cand l-a schimbat pe domnul Grindeanu, care-i un om care-i mai soft, cu domnul Tudose, si-a cam semnat condamnarea. Dar asta nu ma face sa simt mai bine. Eu repet: pana la urma, bataliile politice intre lideri, asa cum le-ati descris si dumneavoastra, cred ca exista peste tot in lume, nu doar in Romania. Stati un pic. Stati sa termin si eu o idee. Problema este daca batalia asta politica o duci in opozitie, stiti, se sparg partide, se lupta oamenii. Cand esti la guvernare, daca Dragnea iese si spune „facem in dreapta cu economia” si Tudose iese si spune „o facem in stanga”, stiti ce se intampla: se rupe caruta. Asta e marea mea problema, asta este o explicatie pentru care am facut multe compromisuri cand eram la guvernare, ca sa pot directia economica sa mi-o tin. Dragnea tinea baronii, Gabi Oprea tinea politistii si eu puteam sa-mi vad de partea economica, si acesta e lucrul care ma deranjeaza acum, pentru ca eu vad, ca pe actualele politici economice si sociale, adica tot marim salariile si pensiile si tot scadem veniturile, rezultatul e unul singur: te dai cu capul in zid, ca Grecia.
DT: Mai e mult pana acolo, pentru ca…
VP: 2019 e maine.
DT: …deocamdata, premierul Tudose prezinta cifre de crestere economica.
VP: Nici asta. Recunosc ca eu nu inteleg. Nu inteleg, o spun din pozitia celui care a fost ministru si prim-ministru. Nu trebuie sa stii toate lucrurile, dar ai un mare avantaj, pe care dumneavoastra – Hotnews, eu – deputatul Ponta nu-l avem. Poti sa pui mana pe telefon si sa zici „intr-o ora, dati-mi o nota despre fondurile de pensii”. Daca ti se da nota de o pagina, nu poti sa vii sa spui ca Pilonul I este mai rentabil decat Pilonul II, pentru ca specialistul care ti-a scris iti spune „dom’le, vezi ca asta e o tampenie, nu poti sa le compari in rentabilitate”. La fel, eu am cifrele de la Ministerul de Finante, le am pe telefon, sunt publice, le aveti si dumneavoastra. Comparativ cu 2016, stiti ca era guvernul Ciolos, – care a facut un dezastru – , incasari cu un miliard mai putin, cheltuieli cu 16 miliarde mai mult. Am facut rectificari bugetare in viata mea, eu, cu pixul si cu ministrul de finante si cu ceilalti ministri. Nu poti sa te lupti cu cifrele. Poti sa le prezinti altfel, poti sa le ametesti, sa te bazezi ca oamenii nu stiu ce inseamna rectificare. De ce spune mereu ca e bine? E si asta un mod de comunicare, insa foarte-foarte periculos.
DT: Deci pana acolo mai e, pana la…
VP: Stiti, poate n-ati citit, ca sigur nu erati un amator de Adrian Paunescu, dar aia „Ultima noapte pe Atlantida”, si spunea cum apa le intra in gura si ei tot spuneau ca e seceta. Nu inteleg acest gen de comunicare. Nu, nu imi dau seama care este.
DT: Bun, deocamdata domnul Tudose pare sigur pe cifrele pe care le prezinta.
VP: Stiti pe ce e sigur domnul Tudose? Pe faptul ca Dragnea acum nu mai poate sa il schimbe cum l-a schimbat pe domnul Grindeanu.
DT: Ei, aici voiam sa va intreb, de ce nu poate sa-l schimbe. Nu are acelasi Parlament pe care-l controleaza domnul Dragnea, nu il poate demite prin motiune de cenzura la fel? Ce-l opreste?
VP: I-a umilit atat de tare pe parlamentari, stiti ca a zis ca-l dam jos pe Grindeanu ca e omul serviciilor. Si-acum Grindeanu nu mai e omul serviciilor. E din nou om bun, daca s-a impacat cu Dragnea. Si i-a pus intr-o situatie atat de cumplita, incat e greu sa-i puna a doua oara, iar Tudose este…
DT: Haideti, domnul Ponta, va cunoasteti bine partidul acela. Au vreo problema parlamentarii PSD cu asta, daca vine Dragnea si zice „Tudose vrea sa ia partidul, vreau sa-l schimb”, care-i problema?
VP: Pai care-i problema? Atunci motiunea au trecut-o cu voturile de la minoritati. N-au avut voturi doar de la PSD si ALDE, da? Au trecut-o cu voturile de la minoritati. Eu cred ca Tudose e mai eficient decat Sorin Grindeanu in a se proteja in Parlament si cred ca Liviu Dragnea nu poate sa-l dea jos.
DT: Si cam pe cand estimati ca i-ar lua partidul domnului Dragnea?
VP: Nu stiu. Si e mai putin important. Dintr-un interes pur egoist, asa, al PRO Romania, al partidului meu, cu cat sta mai mult domnul Dragnea la conducere, cu atat mai bine. Pentru ca, vedeti, lumea zice „dom’le, ai o obsesie”. Eu n-am nicio obsesie. Dar trebuie sa dai un chip. Si trebuie sa dai o explicatie: cine ia deciziile. Intamplator, le ia domnul Dragnea, nu le ia altcineva.
DT: Daca reuseste domnul Tudose, va fi nevoit sa urmeze traditia PSD, sa-l dea afara pe domnul Dragnea din partid.
VP: Problema lor.
DT: …ca sa nu-i submineze deciziile…
VP: Deja e problema lor, nu mai e problema mea.
DT: Apropos de PRO Romania, de partidul dumneavoastra, m-am gandit, inainte de interviu. Ce nume neinspirat!
VP: Ma rog, depinde. Mie mi s-a parut inspirat.
DT: Haideti sa facem un mic exercitiu. Dumneavoastra sunteti pro-NATO?
VP: Da. Cred ca Romania e foarte bine ca e in NATO.
DT: Pro-american?
VP: Da, cred ca parteneriatul cu America e necesar si util Romaniei.
DT: Pro-UE?
VP: Da. Cred ca intrarea noastra in Uniunea Europeana a fost un lucru extraordinar de benefic.
DT: Si-acum ce stire scoatem de aici? Liderul, sau zicem Victor Ponta, din PRO-Romania este pro-Nato, pro-UE si pro-America.
VP: Da, atat timp cat interesele…
DT: Dar suna hilar titlul asta. Liderul PRO-Romania este pro-UE, pro-NATO, pro-America…
VP: Da, pentru ca atat timp cat interesele noastre sunt comune…
DT: Dar nu va ajuta titlul asta de partid. E stupid.
VP: Ei, o sa facem un research sa vedem.
DT: Adica de cate ori sunteti pro ceva, stiti, interferati cu partidul si iese prost.
VP: Prin simplul fapt ca dumneavoastra ziceti ca nu e bun, ne ajutati la cresterea notorietatii.
DT: Nu, dar ajutati-ma sa dau o stire de-aici. Sa spun Victor Ponta, de la PRO Romania, este pro-NATO si pro-America.
VP: Da. De ce nu. Sunt interese comune.
DT: E hazliu.
VP: Nu mi se pare hazliu. De ce? Trebuia sa fiu ANTI. Si daca fac partidul ANTI-Rusia o sa fiti fericit? Nu.
DT: Pai nu, tocmai asta e problema. Ca niciun partid, de ce suna stupid, de ce spun ca suna prost: niciun partid din lumea asta n-o sa fie anti-tara lui. E redundant. E prea mult.
VP: Imi pare rau. Vreau sa va dau un singur exemplu…
- Despre referendumul pe tema familiei traditionale: O prostie
DT: Ah, ca partidele romanesti au fost impotriva tarii…
VP: Nu, nu. Nu incercati sa anticipati ce spun, ca o sa va uimesc. Mie mi se pare ca sa faci un referendum acum pe tema familiei traditionale, este impotriva intereselor Romaniei. E o prostie. Nu e ceva, nu e o conspiratie, o soros-ista. Este, pur si simplu, o prostie.
DT: De ce?
VP: Pai, in primul rand, pentru ca nu ai o problema. Avem aceasta problema, ne ataca pe strada cineva sa… In al doilea rand…
DT: Nu, domnul Dragnea va va spune „avem un proiect de lege votat in Parlament, o initiativa semnata de trei milioane de oameni si nu fac decat sa pun in acord treaba asta”.
VP: In Parlament se voteaza tot ce vrea domnul Dragnea. Doi: eu am crezut intotdeauna…
DT: Nu, dar spuneti ca de ce organizeaza, pai de-asta organizeaza.
VP: O secunda: eu am crezut intotdeauna in ceea ce a spus la un moment dat Mandela ca obligatia unui lider este sa-i spuna poporului si cand greseste. Nu doar sa faca… ca asa, maine, daca facem referendum pe pedeapsa cu moartea, sunteti convins ca va trece, nu, referendumul?
DT: Ce idee masiv sustinuta de populatie, ati respins dumneavoastra, cand erati lider PSD sau premier? Dati-mi un exemplu.
VP: Pot sa va dau multe exemple, dar ideea nu e neaparat sa te lupti cu poporul, ci ideea e, sa incerci, anumite subiecte, sa incerci sa le tratezi rational. Am fost cinci ani presedintele PSD-ului si prim-ministru, seful majoritatii. Am facut acest referendum? Ca puteam sa-l fac. Era popular si acum trei ani sau patru ani. De fiecare data am zis „dom’le, ok, nici nu suntem noi in avangarda drepturilor civile, ca alte tari, dar nici nu vreau sa fim aia ultimii care….” Va mai spun un lucru, ati scris-o si dumneavoastra. Nu e un subiect deloc comod si placut. Nici pentru Biserica Ortodoxa, care e prinsa in tot felul de scandaluri, nici pentru liderii politici, eu recunosc ca nu ma simt confortabil, desi nu sunt cine stie ce personaj negativ, dar nu ma simt confortabil sa ma duc sa dau lectii de moralitate. Eu pot sa conduc bine economia, pot sa imi dau cu parerea despre politica externa a Romaniei, dar sa dau lectii de moralitate, sa spun ca ce fac eu e moral si ce face altcineva acasa nu-i moral. Nu cred ca e corect. Cu atat mai putin domnul Dragnea, sau orice alt lider politic. Sunt multe lucruri in care pot sa… da, stiti, era foarte popular in 2012, ii luam, ii gonim pe FMI din tara. Am vazut ca acum domnul Tudose e dur si-i knock-out-eaza. Am luat-o usor, am luat lucrurile bune de la ei, altele le-am explicat. La fel, era foarte usor sa fac si eu deficit cat a facut domnul Vosganian, 7% sau cat o fi facut in 2008. De fiecare data, nu esti popular cand reduci deficitele. Dar ati vazut, din 2012 incoace, de fiecare data s-a dus in jos. Mai putin in 2016 cand s-a dus la 3%. Deci sunt lucruri pe care trebuie sa le tratezi rational si pe care nu le tratezi doar ca acum e popular ceva, maine e popular altceva. E un gen de politica… de-aia m-am despartit de PSD. Nu-mi plac populismele astea.
DT: Daca tot sunteti la tema asta. Sunteti de acord sau nu cu casatoriile gay?
VP: Nu, eu unul n-as vota „pentru”, in Parlament, pentru adoptarea acestei chestiuni. Dar, sincer sa fiu, nici nu vreau sa interzic. Poate ca dupa mine va veni de la Gorj un deputat mai liberal sau mai progresist decat mine si va vota „pentru”. De ce sa trec in Constitutie asa ceva? Nu, eu in general in Constitutie as vrea sa fie cat mai multe drepturi, mai putine interdictii.
DT: In ce relatii mai sunteti cu domnul Ghita, prietenul dumneavoastra, cu care ati facut Partidul Romania Unita mai anul trecut…
VP: Nu am facut Partidul Romania Unita, eu eram in PSD.
DT: Ma rog, l-a facut domnul Ghita cu domnul Diaconu, v-au sustinut la functia de premier, dumneavoastra ati acceptat, adica n-ati zis ca nu.
VP: Nu, nu, a fost atunci o chestiune de campanie.
DT: Asumati-va partidul asta.
VP: Pai nu-i al meu.
DT: E al domnului Ghita, dar v-a sustinut la functia de premier. N-ati zis dati-ma jos de pe afis.
VP: Asa s-au gandit ca vor obtine voturi. Dar nu-mi asum decat ce fac eu, nu-mi asum ce fac altii. Nici ce faceti dumneavoastra, nici ce…
DT: Dar nici n-ati zis „dati-ma jos de pe afis”. Ca, totusi, defilau cu numele dumneavoastra.
VP: Stiti deja povestea, ca a fost o intelegere politica intre Dragnea si Ghita. N-am niciun fel de relatie, pentru simplul motiv ca vreun an jumate nu am avut voie sa comunicam si acum, dupa cum stiti, ne aflam in tari si orase diferite.
DT: Si n-ati mai vorbit cu domnul Ghita…
VP: N-am mai avut ocazia.
DT: Nici pe la televiziune nu va mai cheama.
VP: Ma descurc.
DT: Mai rar, asa…
VP: Ma descurc. Pe partea de comunicare am facebook-ul si nu-l poate interzice nimeni, deocamdata, in Romania.
DT: Da, vedeti si cum e cu mogulii astia… cat sunteti mare si tare la putere va ciugulesc din palma si dup-aia, la revedere!
VP: Asta-i viata. Nu am reprosuri de facut nimanui.
- Dragnea si vizitele private in Rusia
DT: Apropo de Romania Unita, domnul Bogdan Diaconu, acum un an, ii adresa dlui Dragnea urmatoarea intrebare, care a ramas fara raspuns: „de cate ori a fost domnia sa in Rusia din 2010 pana in prezent si care a fost scopul vizitelor sale repetate acolo?” Stiti ceva de vizite pe care dl Dragnea sa le fi facut in Rusia din 2010 incoace si sa nu stim de ele?
VP: Da, stiu, dar e vorba de vizite cu caracter personal, nu politic, nu oficial, motiv pentru care n-am de ce sa vorbesc despre ele.
DT: Cum adica vizite cu caracter personal?
VP: Adica daca dvs va duceti maine in Bulgaria la mare nu va duceti in calitate de reprezentant al HotNews.ro, nu?
DT: A avut mai multe vizite cu caracter personal in Rusia, dl Dragnea?
VP: Nu cunosc detalii. Stiu sigur ca nu este vorba de… Nu s-a dus sa se vada cu Putin, din cate stiu eu. Banuiesc ca avem servicii in aceasta tara, SIE, care ne poate spune. Dar eu nu stiu de asa ceva.
DT: Deci erau vizite private, spuneti, a avut vizite private in Rusia?
VP: Stiu lucruri private despre foarte multi oameni. Nu stiu de nici un fel de vizita oficiala sau cu caracter politic ale domnului Dragnea in Rusia.
DT: Ci private.
VP: Privat e viata lui, treaba lui.
DT: Si inteleg ca stiti despre aceste vizite private.
VP: Privat e viata lui si nu scoateti mai mult de la mine. Eu n-am o batalie personala cu Dragnea.
DT: Nu, dar incercam sa lamuresc o declaratie.
VP: Pai puteti sa-l intrebati pe Diaconu, eu n-am facut o asemenea declaratie publica.
DT: Dl Diaconu n-a mai venit cu detalii si am zis ca-l cunoasteti totusi pe dl Diaconu, si pe dl Dragnea.
VP: Da, dar de un an de zile sunt ei prieteni si eu nu.
DT: “Pot să-mi dau doctoratul în cei cu mustanţă când mint, că le tremură mustaţa”, ati spus duminica, in conferinta de presa.
VP: Da, m-am exprimat mai colorat.
DT: Era doar un atac la adresa lui Dragnea sau si o auto-ironie?
VP: Evident ca-i o auto-ironie cu tot doctoratul meu si cu toate povestile mele, dar atata timp cat pot sa vorbesc despre ele si cu barca, si cu toate celelalte, mi le asum.
DT: Cu barca, ce cu barca?
VP: Nu stiti cum erau eu cu Dragnea si cu Doina Pana in barca.
DT: Da, da. Fa Doino!
VP: Ma rog, nu mai conteaza ca nu i-am zis fa, conteaza ce a ramas,
DT: Ca mai era o poveste cu barca cu domnul Dragnea si cu domnul Grindeanu in barca, si credeam ca ati fost si dvs in barca aia.
VP: Nu, sunt si eu in diverse barci dar nu in aceea.
DT: In barca cu dl Dragnea la pescuit ati fost vreodata?
VP: Mmmmm..Nu sunt pescar eu de felul meu.
DT: Dar v-a invitat vreodata acolo unde l-a invitat pe dl Grindeanu?
VP: Am fost in toate proprietatile private ale domnului Dragnea in calitate privata, deci nu vreau sa vorbesc despre asta. Vreau sa ma intelegeti un lucru. Nu ma apuc sa spun acuma, sa povestesc toate lucrurile private, nici cu X, nici cu Y, nici cu Z pentru ca nu sunt genul si nu cred ca asa se traieste in viata. Daca sunt chestiuni cu relevanta pentru opinia publica, sigur, le spun. Dar dupa cum ati vazut, nu m-a chemat nimeni pe la nici o comisie.
Victor Ponta despre afacerea Belina
Video realizat cu echipament Nikon.
DT: Bun, chestiile cu relevanta pentru opinia publica ar fi urmatoarele. Ati spus asa: Eu nu cred că există cineva, un român din cei 20 de milioane, care să aibă cel mai mic dubiu că Tel Drum e al lui Dragnea. Toată lumea ştie. Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta”. Ce stiti direct si nu ati spus?
VP: Destule lucruri, nu am probe, nu am documente ca sa…
DT: Ce anume stiti in mod direct.
VP: Diverse informatii pe care le detin si discutii la care am asistat. Dar vreau sa va spun un lucru, pentru ca m-am pregatit. Cand am venit la dvs m-am pregatit doar la aceasta intrebare, restul puteti sa ma intrebati orice. Si o sa va spun de fapt adevarul. Eu sunt convins, fac o afirmatie si mi-o asum. Eu sunt convins ca institutiile statului stiu tot, mai mult decat dvs care ati facut cercetari jurnalistice, mai mult decat mine, stiu absolut tot despre Tel Drum de foarte multi ani, nu de acum, de anul asta, de cand a publicat Rise Project.
DT: De unde stiti asta?
VP: Sunt convins de chestia asta.
DT: Pe ce baza?
VP: Pe baza a ceea ce eu am constatat direct. Faptul ca nu s-a facut niciodata…
DT: Fiti un pic mai explicit.
VP: Nu pot sa fiu mai explicit. Repet, si serviciile de informatii, si DNA, cunosc totul despre Tel Drum de foarte multi ani. Unde a fost protectia sau poate nu-i nimic ilegal, habar nu am. Dar de ce nimeni nu a facut nimic in acesti ani, e o intrebare la care eu nu am raspuns, nu stiu daca il aveti dvs. Dar e clar ca e o protectie, totusi.
DT: De ce credeti ca nu au facut nimic, daca stiau?
VP: Nu am raspuns la aceasta intrebare. As vrea sa-l am.
DT: L-au protejat, asta spuneti?
VP: Categoric.
DT: Cine? DNA? SRI?
VP: Institutiile care pot sa cerceteze, eu nu pot sa cercetez.
DT: De ce n-ati mers la DNA cu probe ca Tel Drum e a lui Dragnea?
VP: Unu, ca nu am probe in acest sens, am doar informatii. Si doi, ca nu sunt denuntator de meserie si nu ma lupt cu colegii mei politici. Si trei, ca eu cred ca DNA-ul daca vrea probe le gasea, dar nu cred ca a vrut. N-am incredere ca vor sa faca chestia asta.
DT: De ce spuneti acum lucrurile astea, si anume ca sunteti convins ca Tel Drum e a lui Dragnea, cand atatia ani de zile ati fost colegi si prezentati relatia cu dl Dragnea cu totul altfel.
VP: Pentru ca, in perioada in care eu am fost prim-ministru, am avut destule discutii pe aceasta tema privata, si din cunostinta mea, de fiecare data, cel putin eu sau cei pe care i-am numit eu, nu au favorizat Tel Drum. Desi au existat rugaminti, presiuni, dar nu au facut acest lucru.
DT: Rugaminti presiuni din partea cui?
VP: Din partea celor care sunt apropiati de Tel Drum.
- Culisele afacerii Belina
DT: Cat ati fost prim-ministru, domnul Dragnea v-a rugat vreodata sa interveniti intr-un fel sau altul pentru Tel Drum sau pe cineva din guvernul dvs?
VP: Da, si o sa va dau un alt exemplu care m-a deranjat foarte tare si concret, cu acte. Domnul Dragnea mi-a cerut, a facut de altfel hartia pentru guvern, pentru trecerea acelui lac la Consiliul Judetean Teleorman.
DT: Lacul Belina pe care HotNews.ro l-a investigat.
VP: Eu am aflat acum din presa si inteleg ca asa este, adevarat, cred ca nu-i o minciuna, ca acel lac a ajuns la Tel Drum. Sigur ca m-am enervat. Ca nu mi-a zis ca ajunge la Tel Drum, mi-a zis ca ajunge la poporul teleormanean.
DT: La Consiliul Judetean.
VP: Da. Asta e o chestiune care m-a deranjat. Pentru ca e si semnatura mea acolo. Normal, dupa ce semneaza toti ceilalti ministri semneaza si primul ministru. Dar, da, domnul Dragnea a propus ca acel lac sa treaca la …dar nu mi-a zis ca-l trece dupa aia la Tel Drum. M-am si enervat dupa aceea, si am vorbit si cu Sorin Grindeanu, si i-am zis, Sorin, tu stii unde te duci? Nici eu nu am stiut unde ma duc. Cum poate sa ne puna in situatia asta, sa mergem in locuri ale lui Tel Drum?
DT: Adica ati fost si dvs pe lacul Belina?
VP: Am fost destui oameni invitati acolo fara sa stim ca era proprietatea Tel Drum, am aflat de la dvs de la presa acest lucru.
DT: HotNews.ro a publicat investigatia ca lacul Belina apartine de fapt familiei Dragnea.
VP: Am si vorbit cu niste colegi de guvern pe care i-am intrebat, bai, voi stiati chestia asta? Pai nu, ca era trecut la Consiliu. Stiti, noi l-am trecut la Consiliul Judetean. De unde sa stim ca dupa aceea se ducea la Tel Drum? Or, daca cineva imi spune mie sau dvs ca de la Consiliul Judetean era presedinte domnul Gadea, nu, Adrian Gadea, a trecut la Tel Drum fara stirea domnului Dragnea, dati-mi voie sa rad si sa va intreb totusi daca cineva pune aceasta intrebare in mod serios. Normal ca stia.
DT: Cum v-a prezentat solicitarea de a trece lacul Belina de la Apele Romane la CJ Teleorman.
VP: Ca multe alte treceri, el intotdeauna a sustinut si in multe situatii avea dreptate, ca daca trecem la autoritatile locale sunt mai bine administrate, se folosesc fonduri europene. Mi se pare ca si acolo trebuia facut un proiect european, nu?
DT: Puteti sa-mi spuneti de cate ori v-a invitat pe lacul Belina la pescuit?
VP: Nu, nu-mi amintesc. Repet, nu sunt pescar de felul meu. Dar m-am vazut in situatii private…
DT: Ati fost de mai multe ori acolo?
VP: Da, cred ca ala-i locul.
DT: Dar nu l-ati intrebat pe domnul Dragnea ce cautam noi aici? De ce venim noi tocmai aici, a cui e treaba asta?
VP: Eu am asumat ca merg la o proprietate privata a domnului Dragnea, daca stiam ca ma duc intr-un loc al Tel Drum nu m-as fi dus. In general sunt foarte atent, cel putin cat am fost prim-ministru, acuma nu am nici o obligatie, pot sa stau pe orice terasa.
DT: Dar domnul Dragnea se purta acolo ca si cum ar fi a lui?
VP: Era o gazda. Foarte buna.
DT: Deci domnul Dragnea se comporta ca si cum ar fi proprietarul lacului Belina.
VP: Repet, m-a deranjat acest lucru. Si daca n-ar fi aparut public, n-as fi stiut. Si daca nu l-as fi auzit pe domnul Dragnea…Pentru ca am avut o reactie la fel ca aceea cu intalnirea din vie cu doamna Kovesi, care culmea, imi este reprosata nu de dvs, sustinatorii doamnei Kovesi, ci mi-e reprosata de Antena 3, ce ai cautat in vie? Eu m-am dus la Ghita, care era prietenul meu, nu stiam ca-i Kovesi acolo. Dar si atunci am reactionat, ca nu povestesc lucruri din intalniri, pentru ca doamna Kovesi a spus “Nu-l cunosc pe Ghita”. Il cunoaste foarte bine. Cand domnul Dragnea a venit si a spus “Eu nu stiu cine-i Tel Drum, n-am mai vorbit cu ei din 2004”, sigur ca m-am enervat. Stiti cum, sunt niste limite pana la care poti sa ascunzi niste lucruri. Cum nu-i cunoaste? Ii cunoaste, poate nu-s ai lui, poate sunt, cine stie, un fond de investii american. Dar sa spui ca nu-i cunosti, e ca si cum eu ies acum de la interviu si spun domne nu l-am vazut pe Tapalaga de zece ani. E prea mult, nu?
DT: Dumneavoastra imi spuneti asa: am aflat acum, dar atunci nu stiam.
VP: Nu, atunci am crezut, ca multe alte proprietati care au trecut de la institutii centrale la institutii locale, ca e vorba de a trece la ….N-am trecut, sper, sper sa nu fi pacalit nimeni in patru ani, dar am avut grija cu secretarul general sa verific, n-am trecut niciodata ceva de la stat la un privat, indiferent cine o fi privatul ala.
- Legatura dintre conflictul lui Sova cu Dragnea si Tel Drum
DT: Alt tip de interventii pentru Tel Drum in afara de acest episod?
VP: Am avut destule discutii pe tema CNADNR-ului (n.r. Compania Nationala de Drumuri), pe tema…daca nu ma insel, conflictul intre domnul Dragnea si domnul Sova a pornit de la CNADNR, dupa aceea sigur a degenerat pe alte chestiuni.
DT: In ce sens, conflictul a pornit de la CNADNR?
VP: Se certau pe tema CNADNR-ului. Stiti ca in 2013, seful acelui minster si dupa aceea la transporturi a fost Sova. Motiv pentru care Sova este singurul caruia domnul Dragnea i-a dat aviz de arestare.
DT: De ce se certau, ce legatura are cu Tel Drum?
VP: Are.
DT: Ce?
VP: Diverse proiecte si alte lucruri de acest gen.
DT: Adica domnul Dragnea ii cerea domnului Sova…
VP: Nu stiu detalii, si asta e originea conflictului intre domnul Dragnea si domnul Sova.
DT: Teldrum?
VP: partea de drumuri, da. CNADNR-ul, faptul ca este dezavantajat Tel Drum-ul, chestiuni de genul asta.
DT: Cand va aude publicul acum, criticandu-l pe domnul Dragnea…
VP: Nu-l critic, ma intrebati dumneavoastra, eu n-am vorbit de Dragnea, eu vorbesc de politici economice.
DT: In general vorbind, cand va aude criticandu-l pe domnul Dragnea o sa spuna ca l-ati mintit ani de zile pe acest public pentru ca in toti anii astia v-ati prezentat un bun prieten cu domnul Dragnea, l-ati promovat, dvs l-ati facut secretar general.
VP: Nu, domnul Mircea Geoana, eu l-am facut presedinte executiv.
DT: Si vicepremier..
VP: Da, si vicepremier. Pentru ca am crezut destul timp ca poate exista un parteneriat in masura in care domnul Dragnea e foarte bun la lucruri la care eu nu sunt bun si nu-mi plac si anume, partea de autoritati locale, de tinut baronii. De fapt, domnul Dragnea a condus PSD-ul, deliberat, cu acordul meu, sedinte, decizii, negocieri politice pentru functii, pentru fiecare judet in parte, lucruri care nu mi-au placut niciodata, nu sunt bun la ele, si de altfel le purta domnul Dragnea in numele PSD-ului.Si am crezut tot timpul ca impreuna tragem in aceeasi directie. Am tras destul timp in aceeasi directie apropo de guvernare. Si anul trecut, am crezut ca vrea sa faca o guvernare mai buna decat aia pe care am avut-o noi. La fel de buna pe economic si social, mai buna in alte domenii unde noi am esuat. Ce l-a trecut asa deodata, a devenit un fel de Hugo Chavez al Romaniei, nu cunosc detalii pentru ca nu am mai fost apropiati. De fapt, de cand mi-am dat demisia din functia de prim-ministru, in noiembrie 2015, nu cred ca am mai discutat mai mult de o data sau de doua ori, sa stam o jumatate de ora- o ora de vorba. De fiecare data, domnul Dragnea m-a mintit.
- Demisia de la sefia PSD si intelegerile cu Dragnea
DT: Demisia din functia de presedinte al PSD, in iulie 2015, acela a fost practic momentul in care domnul Dragnea v-a luat partidul. Regretati ca ati demisionat atunci?
VP: Nu, nu regret ca am demisionat. Regret altceva. Ca atunci nu m-am implicat mai mult. Aveam inca autoritatea macar de prim-ministru, in a impune un alt candidat pentru functia de presedinte. Un candidat care sa indeplineasca o singura conditie.
DT: Cine punea fi atunci din PSD?
VP: Atunci a candidat Rovana Plumb daca nu ma insel. Oricine altcineva, o singura conditie sa indeplineasca: sa nu aiba pe rol nici un dosar penal.
DT: Da, dar partidul il voia pe Liviu Dragnea care a iesit cu un scor din asta, de Hugo Chavez cum ziceti.
VP: Greseala mea.
DT: Erati atunci prea sigur ca, fiind premier in functie, nu aveti cum sa pierdeti partidul.
VP: Nu, atentie, nu. A doua zi m-am si vazut cu Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si cu Gabriel Oprea, a doua zi dupa faimoasa mea intalnire cu domnul Uncheselu, si le-am zis, domne, eu cred ca eu ar trebui sa ma retrag si din prim-ministru si din presedinte. A fost o discutie mai lunga legata de faptul ca stai asa, pierdem tot, ca nu stim ce se intampla, tara. Si atunci am plecat, m-am operat, mi-am lamurit lucrurile in mintea mea, si la intoarcere am si discutat cu Liviu Dragnea. El minte, ii minte tot timpul pe pesedisti ca eu mi-am dat demisia pe Facebook. Am vorbit-o cu el, a fost la Istanbul, la mine, deci am vorbit-o cu Rovana Plumb, pe care am si desemnat-o presedinte interimar s.a.m.d. Si am spus foarte clar: eu nu ma duc la Tribunal cu partidul dupa mine. Am o chestie, pe care…nu eram in PSD, pe cand cu Bivolaru, atunci. Dar eu nu ma duc. Ca de fiecare data cand ma voi duce la Tribunal se va spune: presedintele PSD…atentie, un principiu pe care il stabilisem cu Liviu Dragnea si pe care el il respectase: cand a fost condamnat, s-a retras din functia de presedinte exectuiv. Ce s-a intamplat…Ne-am inteles, vine Rovana, nu-ti place Rovana, spune tu pe cine sa punem dar cu o singura conditie: sa nu aiba probleme penale, ca asta e calcaiul nostru in care ne loveste toata lumea. Ce s-a intamplat in acea saptamana in care Liviu Dragnea nu a mai vorbit cu mine, in care el a discutat cu presedintii carora le dadea bani, prin programe, cu care era prieten, ma rog, el nu are prieten, era partener, in asa fel incat s-a intors si a zis: nu, domnule, eu candidez. I-am spus: dupa parerea mea ai gresit, nici nu o sa te votez. Si ma rog, de atunci sa zic s-a…De ce? Ca eu am ramas la ceva ce am discutat si in continuare cred ca-i bine: un partid care se duce toata ziua la Tribunal cred ca-i o chestie gresita.
DT: N-ati fi pierdut partidul daca nu plecati de la guvern insa, ghinion, a venit si asta e o poveste foarte serioasa, a venit tragedia de la Colectiv care v-a si determinat plecarea de la Palatul Victoria.
VP: Atentie, era foarte clar ca trebuia sa plec de la Palatul Victoria din mai multe motive: in primul rand deja din septembrie, Liviu Dragnea, presedinte al partidului, incepuse sa ma sape foarte tare si public si…si am zis, domne, eu nu raman prim-ministru ca sa ….Va dau un singur exemplu. Am adoptat Codul Fiscal, a zis ca nu e bun si sa-l amanam. Am vrut sa reducem impozitul pe dividende si i-a spus lui Eugen Teodorovici: ‘daca semnezi ordonanta pe care ti-o cere Ponta te dau afara din partid’. Eugen Teodorovici a venit la mine si mi-a zis – ‘ba, hai sa o facem acuma’. Am facut-o si asa s-a adoptat scaderea…Deci nu mai aveam, deja incepuse sa-i cheme pe ministri sa…In al doilea rand, domnul Dragnea incepuse sa-l tot curteze pe domnul Iohannis, domne, ii retrag eu sprijinul lui Ponta, dar sa pun pe cine vreau. Domnul Iohannis are aici marele merit ca nu i-a zis ‘Da’. Nu i-a zis nici da, nici nu.
DT: Desi incerca sa scape de dvs.
VP: Da. Trei: Eu eram convins ca daca PSD ramane la guvernare cu mine sau cu altcineva in 2016, fiind sub acest atac, l-am schimbat pe Ponta dar vine Dragnea care are dosar, probleme in partid samd, urma sa pierdem alegerile din 2016. Nu ma puteti banui ca am anticipat momentul Colectiv. Deci asta era atmosfera, in care era clar ca pana la sfarsitul anului, candva, trebuie sa facem o schimbare. Atunci cand a aparut tragedia de la Colectiv si am vazut ca Ponta e criminalul, ala a fost un declic, da. A fost o picatura care alaturi de multe alte lucruri, cu Gabi Oprea care mi-a zis ce urmeaza sa ne batem pe strazi, am zis, hopa, stati asa, eu nu conduc o tara in care sunt probleme. Cred si acum ca am facut bine si vad ca acum e o acuzatie a dragnistilor, domne, de ce a plecat Ponta.
DT: Ati avut in seara aia o discutie cu Dragnea, a incercat sa va convinga sa demisionati?
VP: Pe mine? Nu. Am avut o intalnire cu Gabriel Oprea, a fost la mine acasa, marti seara. M-am uitat la televizor si i-am spus, Gabi, eu maine imi prezint demisia. Dupa care a doua zi dimineata m-am vazut cu Liviu Dragnea si i-am spus. Nu sunt de acord, erau oameni in strada, trebuie sa dezamorsam. Si intotdeauna cand dezamorsezi trebuie un cap, stiti cum, trebuie cineva sa cada. Si s-a dezamorsat din fericire situatia si mai spun un lucru, care, sigur, e discutabil, si dvs cu partea de analist politic puteti sa o confirmati sau nu. Eu cred ca daca PSD ramanea la guvernare pana in decembrie 2016 pierdea alegerile. Prin faptul ca dl Iohannis l-a pus pe dl Ciolos, s-a lacomit in ultimul an…
DT: A fost un avantaj pentru PSD. Absolut.
VP: Urias.
- Despre Colectiv si Coruptia Ucide
DT: Indiscutabil. Suntem la aproape doi ani de la tragedia de la Colectiv. Si intrebarea este asa: tot mai credeti domnule Ponta ca a fost organizat incendiul?
VP: Nu am crezut niciodata ca a fost organizat. Ca a pus cineva foc acolo, n-am zis niciodata….
DT: Citat: “ Doamne Ferește, nu stiu in ce sa bat sa nu mai se organizeze inca vreun Colectiv sau ceva”, a spus Ponta, la RTV. Întrebat dacă cel de anul trecut a fost organizat, Ponta a spus:”Nu stiu. O sa vedem la un moment dat”.
VP: Chiar nu stiu.
DT: Ati sugerat atunci ca a fost organizat, s-a indignat lumea.
VP: Nu-mi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am spus.
DT: Pai ba da: “Nu stiu in ce sa bat sa nu se mai organizeze un Colectiv sau ceva”. Ati spus.
VP: In sensul in care eu nu stiu azi, daca dvs stiti, sunteti o persoana mai bine informata, nu stiu ce s-a intamplat acolo si cum s-a ajuns la acea tragedie.
DT: Cum adica nu stim ce s-a intamplta?
VP: Vorbesc de firul acelei tragedii.
DT: O tragedie, au luat foc niste din astea (izolatii) …
VP: Dar e foarte greu sa spuneti ca asta e vina primului ministru.
DT: Si dvs este foarte greu sa sugerati ca a fost organizat.
VP: Eu nu stiu.
DT: Ati spus asta anul trecut.
VP: Si mie mi-au spus asta o mie de oameni ca-i vina lui Ponta. Si aia se putea dovedi ca nu-i vina mea. Dincolo de asta, am vazut acum un comunicat ca incepe anul scolar, in Bucuresti. Colectiv, tragedie…Am vazut ca 10% din scoli si gradinite nu au ISU
DT: An de an se intampla, si pe vremea dvs 80% nu aveau ISU.
VP: Asa este, asa este. Eu incerc doar sa spun, atunci era o tensiune in societate, era o tragedie, si trebuia categoric un cap care sa dezamorseze. Eu mi-am asumat acest lucru. Nu mi-a cerut nici Dragnea sa demisionez, nici Iohannis nu m-a sunat, nimeni. A fost decizia mea. Problema e, daca tot a fost o tragedie, daca tot am dat jos un prim-ministru care nu avea de fapt nici o treaba, nu era in atributiile mele chestia asta, s-a schimbat ceva in bine, in cei doi ani? Si daca ma uit, nu s-a schimbat nimic, nu va suparati. Am un baiat care merge in centrul vechi si mi-e foarte frica in fiecare seara.
DT: Ultima intrebare e asa, domnule Ponta. Foarte sincer.
VP: Credeam ca si pana acum ati fost.
DT: Si pana acum am fost dar asta fiind un subiect delicat n-as mai vrea sa sugerati ca s-a organizat, lumea s-a enervat, s-au simtiti multi foarte jigniti.
VP: Ei, hai, nu, iertati-ma. Lasati asta cu jignitul. Ca nu am jignit pe nimeni, ca mi-am dat demisia pentru ceva ce n-am facut si nu era treaba mea. Ca ma intrebati ce s-a intamlat, nu stiu. Daca as sti v-as spune, dar nu stiu.
DT: Da. Pai a fost un incendiu, o drama, o tragedie.
VP: Si atunci ce treaba o un prim ministru daca e un incendiu?
DT: Prin ultima intrebare poate ne dati un raspuns. Ce credeti dvs, coruptia ucide?
VP: Cred ca prostia ucide mult mai mult in Romania, si minciuna si demagogia. Si pe locul patru, daca vreti, coruptia. Dar prostia, demagogia si minciuna vad ca sunt mai la putere.
DT: Dar la Colectiv nu credeti ca a ucis coruptia, in final?
VP: Nu, sincer nu.
DT: La Casa de Asigurari, nenorocirea aia cu deconturile fictive?
VP: Ba da, aia da. Si aia e treaba celui care a numit si a girat conducerea de acolo.
DT: Pai si cum spuneti ca-i pe locul patru, dupa prostie. E pe primul loc!
VP: Domnule Tapalaga, si de ce in doi ani de zile nu s-a intamplat nimic sa fie mai bine?
DT: Pentru ca s-a perpetuat coruptia.
VP: Si pentru ca face casa buna cu prostia.
DT: Si pentru ca politicieni din fostul dvs partid fac tot ce pot sa opreasca institutiile astea care mai fac ceva, de bine de rau.
VP: Ma rog, aici deja e o polemica politica. Eu vorbesc despre chestiuni concrete. Si chestiunile concrete sunt asa. Avem foarte multe lucruri in Romania care merg prost, mult mai multe, dupa experienta mea, care merg prost din cauza incompetentei, faptul ca ajung in functie oameni care n-au nici o treaba, din cauza demagogiei, pentru ca acelasi om, doamne fereste, se intampla pe vremea lui Ciolos, nu-i cerea nimeni demisia, si pentru ca avem coruptie cum am avut la Casa Nationala, dar daca oamenii aia de la presedinte in jos falsificau retete si furau banii de …dar aici o sa va supar cu o intrebare? Felicitari ca au prins un asemenea caz de coruptie, dar daca unii dintre ei se lauda ca nu stiu ce au gasit ei in 2008 la Tariceanu ca a zis ceva…De coruptia asta daca s-ar ocupa sa stiti ca n-ar mai avea nici un adversar.