Sari direct la conținut

VIDEO De ce sunt importante pădurile urbane? Explorând conexiunea dintre spațiile verzi și sănătatea mintală cu Mirona Păun, psiholog clinician

Smile Media
Mirona Păun, psiholog clinician, Foto: OMV Petrom
Mirona Păun, psiholog clinician, Foto: OMV Petrom

​În ritmul agitat al vieții moderne, în care suntem adesea copleșiți de stres sau expuși la tensiunile cotidiene, este tot mai important să găsim modalități de a avea grijă de sănătatea noastră mintală.

În căutarea soluțiilor, oamenii se întorc tot mai mult spre natură și spațiile verzi ca un refugiu pentru echilibrul și bunăstarea lor. Din acest motiv, existența acestor spații, implicit acțiunile de plantare în urban devin din ce în ce mai importante atât pentru îmbunătățirea calității vieții, cât și pentru promovarea unui mediu sănătos și echilibrat pentru toți.

În cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de împădurire din țară sprijinită de OMV Petrom și mai multe ONG-uri partenere, am stat de vorbă cu Mirona Păun, psiholog clinician, despre rolul pe care îl joacă natura în sănătatea noastră mintală.

„Natura vindecă, ea ne ajută să facem față durerii. Natura liniștește. A petrece timp în natură ne reduce frica, neliniștea, furia și generează sentimente de bine. Natura reface. Ea ne sporește capacitatea de atenție și ne ajută să ne concentrăm mai bine”, a declarat Mirona Păun explorând beneficiile timpului petrecut în natură.

Natura poate îmbunătăți starea generală de spirit

Natura ne oferă o varietate de experiențe senzoriale care pot îmbunătăți instantaneu starea noastră de spirit. Nu există nimic mai reconfortant decât să simți razele calde ale soarelui pe față sau să observi frumusețea florilor înflorite în jurul tău. De la plimbările prin pădure și contemplarea peisajelor montane, până la relaxarea pe malul mării sau într-un parc, natura ne oferă o oază de liniște și frumusețe care ne poate încărca cu energie pozitivă. Mai mult, aceste efecte pozitive se resimt chiar și după ce ne întoarcem în mediul urban.

Expunerea la lumina naturală și aerul proaspăt al naturii poate avea un impact benefic asupra stării noastre de spirit. Soarele ne stimulează producția de serotonină, cunoscută drept „hormonul fericirii”, care poate contribui la îmbunătățirea dispoziției și a nivelului de energie. De asemenea, respirarea aerului curat și purificarea plămânilor cu ozonul și ioni negativi prezenți în aerul natural pot susține sănătatea mintală și ne pot ajuta să ne simțim mai proaspeți și mai optimiști.

Natura poate reduce stresul și anxietatea

Studiile arată și că zonele bogat împădurite ameliorează depresia, furia, anxietate și agresivitatea, ba chiar că plimbările în pădure contribuie la creșterea nivelului de fericire mult mai mult decât sportul practicat în sălile de fitness. Petrecerea timpului printre copaci, ascultarea sunetelor păsărilor și mirosul proaspăt al aerului pot contribui la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, și la creșterea producției de endorfine, substanțele chimice care ne fac să ne simțim bine, în organism. Mai mult, respirarea aerului bogat în fitoncide, substanțe chimice volatile eliberate de copaci și plante, contribuie la reducerea nivelului de stres din organism.

Natura ne poate conecta

Studiile arată că avem nevoie de aproximativ 2h pe săptămână de a beneficia de efectele pe care natura le are asupra noastră. „Atunci când ești în natură sau doar o privești încearcă să te conectezi cu toate simțurile. Ascultă ciripitul păsărilor, privește mișcările norilor sau simte mirosul copacilor. Profunzimea cu care reușim să ne conectăm cu natura este extrem de benefică pentru sănătatea noastră mintală. Să avem grijă de parcul în care mergem sau de grădina din fața blocului ne ajută să simțim că ne facem treaba în bucățica în care suntem și că aparținem, iar asta generează sentimente pozitive.”

Totuși, pentru unii oameni petrecerea timpului în natură nu este atât de simplu, de cele mai multe ori din cauza lipsei unui spațiu verde. Vestea bună este că nu trebuie să plecăm în drumeție sau să ieșim din oraș pentru a ne bucura de beneficiile pe care natura le are asupra noastră. Caută natura oriunde ai fi, ea este peste tot în jurul nostru. Poate fi vorba de o grădină, de un parc sau de copacii din fața blocului.

Iar dacă vrei să contribui și tu la crearea unui oraș mai verde, mai curat și mai prietenos, stai cu ochii pe „România plantează pentru mâine” pentru a fi sigur că pui umărul la următoarele acțiuni de plantare planificate pentru toamna acestui an.

Proiectul face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă de plantare finanțată din fonduri private din România, susținută financiar de OMV Petrom și implementată de o coaliție de 6 organizații neguvernamentale partenere: Mai mult Verde, Act for Tomorrow, Viitor Plus, Plantăm Fapte Bune în România, Pădurea Copiilor și Asociația Parcul Natural Văcărești.

Ești curios ce alte beneficii aduce pădurile urbane, Cristina Cocioabă, Medic Rezident Oncologie Medicală, ne-a povestit despre potențialul acestora pentru sănătatea celor care trăiesc la oraș, iar Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, a adus în lumina reflectorului beneficiile acestora pentru comunitate.

Articol susținut de OMV Petrom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro