Sari direct la conținut

​VIDEO Dimitrie Cantemir (Cantemiroglu), fondatorul muzicii laice in Turcia

HotNews.ro
Dimitrie Cantemir, in prima editie a "Descrierii Moldovei" (1716), Foto: Wikipedia
Dimitrie Cantemir, in prima editie a "Descrierii Moldovei" (1716), Foto: Wikipedia

„Dimitrie Cantemir (1673 – 1723), domn al Moldovei (1693 si 1710 – 1711), autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor, a fost primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714. In opera lui Cantemir, influentata de umanismul Renasterii si de gandirea inaintata din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea”.

  • Asculta mai jos doua pesrevuri ale lui Dimitrie Cantemir, in interpretarea formatiei Imago Mundi.
  • Compara diferitele versiuni ale melodiei Pesrev Buselik, in variante Imago Mundi, Anton Pann si En Chordais.

Kitab-i-musiki, Cartea stiintei muzicii, scrisa in limba turca, este una dintre primele lucrari ale savantului domnitor, conceputa in perioada vietii acestuia din Istanbul. Este prima lucrare dedicata muzicii Orientului, conceputa intr-un stil savant – european. Finalul studiului este insotit de o culegere de compozitii, precum si un numar de 20 de creatii proprii. Datorita acestei lucrari, Dimitrie Cantemir a intrat in istoria muzicala a Turciei ca fondator al muzicii laice si studios al celei religioase sub numele de Cantemiroglu (fiul lui Cantemir).

Muzica lui a fost redescoperita si de Jordi Savall, care a inregistrat CD-ul „Jordi Savall & Hesperion XXI – Istanbul”.

Printul roman are meritul de a fi structurat stiintific toata teoria muzicii otomane, „demonstrandu-le turcilor otomani ca au dreptul sa spuna ca si-au creat o muzica proprie”.

Melodia Zori de ziua / Subh-i sahar a fost prezentata de Imago Mundi luna aceasta, la Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

Pesrevul este o piesa instrumentala ce deschide o compozitie muzicala de anvergura.

Pesrev Buselik a fost cantata anul acesta la Institutul Cultural Roman de formatia romaneasca Anton Pann (in cadrul serii „Calator la Portile Rasaritului”) si de ansamblul grecesc En Chordais (in cadrul serii „Bizantul de dupa Bizant”), dar si de formatia Imago Mundi, la Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

Melodia face parte astfel si dintr-un material ce isi propune „o intoarcere muzicala in trecut din perspectiva artistului contemporan”. Albumul Isvor (Dimitrie Cantemir: Cartea stiintei muzicii si Muzica traditionala romaneasca) al formatiei Imago Mundi face o paralela intre compozitii ce-i apartin lui Dimitrie Cantemir si creatii traditionale romanesti ale vremii.

Detalii despre Imago Mundi puteti gasi aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro