VIDEO Directorul Institutului Nobel din Norvegia, Geir Lundestad: Consider ca Romania a castigat jumatate de premiu Nobel pentru Pace prin Elie Wiesel
Ce criterii trebuie sa indeplineasca castigatorul Premiului Nobel pentru Pace? Cat de dificil este sa alegi laureatul ? Au existat premii controversate ale Premiului Nobel pentru Pace acordate de Institutului Nobel din Norvegia, premii despre care directorul Institutului, Geir Lundestad, vorbeste intr-un interviu HotNews.ro.
Cat de dificil este sa alegi laureatul la premiul Nobel pentru Pace?
Este foarte dificil deoarece avem multi candidati. Unii dintre ei sunt extraordinari si este o mare responsabilitate.
Care este procedura de nominalizare a candidatilor la premiul Nobel pentru Pace?
Trebuie sa fii nominalizat, este foarte usor sa fii nominalizat, sunt mii de oameni in toate tarile lumii care pot nominaliza, orice membru al guvernului, orice membru al Parlamentului, profesori universitari cu diferite specializari. E foarte usor sa fii nominalizat. Anul acesta am avut 237 de candidati. Foarte multi nominalizeaza acelasi candidat, primim mii de scrisori. Incepem cu cei 237, pregatim o lista scurta de 30-35, reducem la 5 sau 6. Si apoi deliberam cateva luni bune asupra acestor cativa candidati ramasi. E usor sa fii nominalizat, foarte greu sa obtii premiul.
Ce poate face premiul Nobel efectiv pentru pace?
Nu foarte multe. Este o inalta distinctie, probabil cea mai inalta distinctie din lume. Dictionarul Oxford for Contemporary History defineste premiul Nobel pentru Pace ca fiind cea mai importanta distinctie din lume. In anumite situatii, dar numai in anumite situatii, poate sa aiba implicatii politice. Sa va dau un exemplu: Lech Wałęsa spune ca fara acest premiu Nobel nu ar fi putut sa faca ceea ce a facut. Premiul i-a dat putere si astfel a putut sa joace rolul pe care l-a jucat in 1989 in Polonia, cu consecinte semnificative in Romania.
Premii controversate ale Premiului Nobel pentru Pace
Au fost mai multe. Au existat cazuri cand membrii comitetului si-au dat demisia. In 1937 doi membrii si-au dat demisia deoarece nu au fost de acord cu alegerea lui Carl von Ossietzky care a fost un simbol al rezistentei anti-naziste, impotriva lui Adolf Hitler.
In 1973 alti doi membrii au parasit comitetul deoarece nu au fost de acord cu alegerea lui Henry Kissinger si a lui Le Duc Tho. Si in 1994 un membru a parasit comisia cand i-am acordat premiul lui Yasser Arafat, Shimon Peres si Itzhak Rabin.
Premiul acordat lui Ossietzky este controversat de foarte multi. Un premiu poate fi foarte controversat dar poate fi un real succes. Dar nu toate premiile controversate sunt un succes.
De ce ii pasa lumii atat de mult de premiul Nobel pentru Pace?
Acordam premiile astea din 1901, apartinem unei familii a premiilor Nobel, avem o istorie de 109 ani, n-avem un dosar perfect, dar este un dosar consistent, si am reusit sa ne schimbam de-a lungul vremii. Premiul Nobel pentru Pace a devenit un premiu global, premiul acordat este o definitie a pacii, am incercat sa premiem femeile care au facut lucruri importante pentru pace.
De ce ati ales sa vizitati Romania?
Imi place sa vizitez tari pe care nu le-am vizitat niciodata. N-am fost niciodata pana acum in Romania si in Bulgaria, de cand am scris prima mea carte in 1975, The American Non-Policy Towards Eastern Europe 1943-1947, unde am inclus un capitol despre Romania si un capitol despre Bulgaria. Ma intereseaza de multa vreme aceste doua tari, asa ca era timpul sa vin sa le vizitez.
Au fost candidati romani in trecut. Consider ca Romania a castigat jumatate de premiu Nobel pentru Pace prin Elie Wiesel.Un motiv pentru care ma aflu aici este sa fac cunoscut acest premiu si sa existe mai multe nominalizari din partea Romaniei si a Bulgariei. Primul pas este sa existe nominalizari, si apoi vedem ce se intampla.
Directorul Institutului Nobel din Norvegia, Geir Lundestad, a fost intrebat in cadrul unei conferinte sustinute joi la Institutul Diplomatic Roman, de ce i-au acordat in 2009 cea mai inalta distictie pentru pace presedintelui Barack Obama, un presedinte proaspat ales, desi in mod traditional, Institutul acorda acest premiu pentru realizarile unei persoane, si nu pentru ceea ce urmeaza sa faca.
Geir Lundestad a raspuns ca motivatia Comitetului Nobel de a-i acordat premiul lui Obama a fost: „pentru eforturile extraordinare in vederea consolidarii diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare”. Dar si pentru „eforturile depuse in redemararea negocierilor de pace in Orientul Mijlociu si cererile de reducere a arsenalului de arme nucleare”. Si pentru lupta pe care o duce impotrival schimbarilor climatice, si pentru multe alte lucruri pe care Comitetul le asteapta de la el.
Lista ultimilor 10 laureati ai Premiului Nobel pentru Pace:
- 2008: Martti Ahtisaari (Finlanda)
- 2007: Al Gore (SUA) si Grupul interguvernamental al expertilor privind evolutia climatului GIEC
- 2006: Muhammad Yunus (Banglades) si Grameen Bank
- 2005: Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si directorul sau Mohamed ElBaradei (Egipt)
- 2004: Wangari Maathai (Kenya)
- 2003: Shirin Ebadi (Iran)
- 2002: Jimmy Carter (SUA)
- 2001: Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si secretarul sau general Kofi Annan (Ghana)
- 2000: Kim Dae-Jung (Coreea de Sud).