VIDEO Dragos Pislaru: Bune practici europene – masuri care vizeaza IMM-urile. Un instrument de tip factoring pentru creantele firmelor asupra statului
HotNews.ro
„Planul de actiuni pentru mediul de afaceri” elaborat de un consortiu de consultanti, pentru Ministerul Economiei (Directia Mediu de afaceri) contine cateva zeci de masuri, desprinse din bune practici din statele UE, care ar putea avea efect pozitiv asupra IMM-urilor din Romania. Dragos Pislaru, manager al GEA Strategy&Consulting a oferit exemple in cadrul unei intalniri online si a unui interviu acordat HotNews.ro.
- „Una din propunerile „Planului de actiuni” este de a simplifica prevederile care permit neimpozitarea profitului reinvestit pentru IMM, astfel incat, cel putin pe perioada 2011-2012 sa se permita o oarecare acumulare de capital la nivelul IMM. Aceasta masura ar permite inclusiv reducerea economiei informale”, a explicat Pislaru in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro.
O alta masura propusa:
- „Internalizarea in cadrul administratiei circuitul documentelor care in prezent sunt solicitate antreprenorilor si cetatenilor in general. Exemplu: atunci cand participi la o licitatie, ti se cer bilanturile firmei pe ultimii 3 ani, copie dupa certificatul de inregistrare, certificat de atestare fiscala, ceritifcat pentru plata taxelor locale, ca sa dau doar cateva exemple. Reforma propusa ar presupune ca o institutie a statului nu ar avea voie sa ceara unui agent economic/cetatean roman documente pe care ar trebui sa le solicite si sa le procure de la o alta institutie publica. In cazul exemplului nostru, Autoritatea contractanta a respectivei achizitii publice ar trebui sa obtina de la ONRC datele firmei, de la Ministerul de Finante – datele privind indeplinirea obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, de la Administratia financiara locala – datele privind indeplinirea obligatiilor fiscale locale. Deja se discuta despre o astfel de reforma in proiectul e-romania, promovat in mod paradoxal de catre MCSI si nu de MECMA. In prezent, se asteapta construirea si interconectarea bazelor de date, dar nimic nu opreste implementarea imediata a unei astfel de masuri, de internalizare a documentelor. Ar fi vorba doar de transferarea timpului/costului pe care il suporta agentii economici pentru obtinerea documentelor, catre institutiile care le solicita. Evident, ca rezistenta la o astfel de reforma nu poate fi decat una considerabila.”
Vezi mai multe declaratii in interviul video: