Sari direct la conținut

VIDEO Emir Kusturica, primit de Putin la Kremlin / Regizorul amintește de „banderiții” croați și laudă „dreptatea istorică” a președintelui rus

HotNews.ro
Emir Kusturica a fost primit la Kremlin de Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia
Emir Kusturica a fost primit la Kremlin de Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți seara la Kremlin pe regizorul sârb Emir Kusturica, care i-a cerut bani și a făcut o paralelă între războiul din Ucraina și cele din fosta Iugoslavie, relatează RBC și The Moscow Times.

Kusturica i-a povestit liderului de la Kremlin că are în plan să facă mai multe filme inspirate de romane clasice ale literaturii ruse și a cerut sprijinul Moscovei în acest sens.

„Am o idee… să fac un triptic rusesc, trei filme”, a spus el în timpul conversației, afirmând că acestea se vor baza pe scrieri ale lui Dostoievski, Gogol și Tolstoi. El a confirmat de asemenea că lucrează la un film despre un erborist care s-a călugărit, bazat pe romanul „Laur” al lui Evgheni Vodolazkin, a cărui acțiune are loc în Rusia medievală.

Kusturica a spus că dacă Putin îl va sprijini să termine toate aceste filme, își va încheia cariera.

Regizorul sârb a vorbit la Kremlin despre „banderiții” croați

Înainte de a-și prezenta proiectele, Kusturica i-a mulțumit președintelui rus pentru „dreptatea sa istorică personală”, despre care a subliniat că i-a caracterizat „întotdeauna” pe slavi.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o zbatere pentru noi. Noi, care am văzut ce s-a întâmplat cu acești ‘banderiți’ în Croația, când au expulzat 230.000 de sârbi… Cred că această analogie este foarte importantă pentru toată lumea”, a spus regizorul sârb.

„Banderiți” este un termen folosit de propaganda rusă pentru a-i descrie pe ucraineni drept ultranaționaliști care sunt inspirați de controversatul Stepan Bandera.

Putin i-a răspuns că evaluarea sa cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina coincide cu propria viziune asupra situației și l-a asigurat de sprijinul său pentru realizarea filmelor.

Cu toate acestea, Putin i-a transmis că „este prea devreme să vorbim despre retragerea din carieră”.

„Ați făcut atât de multe până astăzi și, mi se pare, nu veți face mai puține” pe viitor, i-a spus Putin.

Emir Kusturica afirmă că vrea să devină un regizor rus

The Moscow Times amintește că, anterior, regizorul sârb a susținut public invadarea Ucrainei de către Rusia, afirmând că a fost o măsură forțată de „agresiunea vestică”, al cărei scop este „de a șterge rușii de pe fața pământului”.

„Acesta este un război al populației de limbă rusă din Donbas, Lugansk și Crimeea, care nu a vrut să rămână cu Ucraina, care îi este ostilă. Și Rusia în februarie a acestui an a vrut practic să oprească tragedia pe care Kievul o continuă de opt ani, sau mai bine zis din 2014. Mai mult, aceasta nu a fost o decizie ucraineană, ci una americană. Kievul s-a supus doar, atrăgând majoritatea forțelor sale armate în Donbas”, a spus Kusturica în 2022.

Putin l-a primit acum la Kremlin după ce Kusturica a declarat luna trecută într-un interviu pentru presa de la Moscova că vrea să devină un regizor rus.

El a povestit atunci că lucrează la un film în care intenționează să îmbine poveștile din romanele „Crimă și Pedeapsă” și „Idiotul” ale lui Feodor Dostoievski. „Vreau să fac parte din cultura rusă, așa că fac acest film. Nu doar din acest motiv, desigur, dar fără îndoială, vreau să fiu un regizor rus”, a mărturisit Kusturica, adăugând că pentru el este important să facă parte din cultura rusă.

„Asta înseamnă pentru mine să fiu într-un corp imens de oameni pe care i-am iubit când eram mic, pe care i-am citit, pe care i-am văzut – Dovjenko, Șukșin, Pudovkin, Mihalkov”, a enumerat regizorul sârb, amintind că Rusia a avut multe capodopere în domeniul cinematografic.

Regizorul sârb a făcut de-a lungul anilor mai multe declarații pro-Rusia și de susținere a președintelui Vladimir Putin, el fiind amenințat la un moment dat de Ucraina cu o interdicție de intrare pe teritoriul ei.

După începerea invaziei Rusiei în Ucraina Kusturica a anunțat că a semnat o petiție împotriva impunerii de sancțiuni sârbe împotriva Moscovei ca urmare a declanșării conflictului.

Petiția nota, printre altele, că alianța dintre poporul rus și cel sârb reprezintă singura garanție pentru menținerea integrității teritoriale a Serbiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 770-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro