VIDEO Experimentele de laborator pe sobolani deschid calea catre crearea de membre umane
Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts au refăcut membrul unui șobolan într-un experiment de laborator, printr-o procedură de distrugere și recreare a celulelor vii. Metoda a fost folosită cu succes și pentru organe: inimă, plămâni și trahee. Următorul experiment ar putea să fie crearea de membre umane, informează gizmodo.com.
Această procedură, care s-a dovedit a fi de succes, constă în distrugerea de celule ce aparțin donatorului și păstrarea unei structuri de bază alcătuită din vase de sânge, oase și muschi, care este supusă procedurii de refacere a celulelor. În lipsa celulelor vii rămase de la donator, sistemul imunitar al destinatarului este mai dispus să primească noul membru și să îl identifice ca fiind compatibil cu întregul organism.
Membrul creat a fost stimulat electric în laborator, observându-se prezența reflexelor unui membru viu. În urma tranplantului efectuat pe un șobolan anesteziat, sângele circula normal, operația fiind executată cu succes. Cu toate acestea, echipa de cercetători așteaptă ca șobolanul să poată controla noul membru ca pe unul natural, iar acestul lucru va fi posibil dacă sistemul nervos acceptă transplantul și se dezvoltă la nivelul membrului.
Cercetătorii au efectuat aceeași procedură și pe brațul unei primate și, deși acest experiment este de o complexitate mai mare, este de așteptat ca următorul pas să fie crearea de membre umane.