VIDEO Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor: In loc sa ne dea o prima ca platim la timp, bancile vor sa ne ia dobanzi mai mari
Bugetul este gata “in proportie de peste 90%”, urmand sa fie trimis in Parlament abia dupa validarea Guvernului, indiferent care va fi culoarea lui, a declarat Gheorghe Pogea ministrul interimar si desemnat al Finantelor, in cadrul Discutiei de luni, realizata de Hotnews.ro si RFI. Pogea a mai spus ca 2010 va incepe cu 9000 de bugetari mai putin si ca nu vom asista la fluctuatii mari ale cursului euro/leu.
- Noi suntem tehnic pregatiti cu Bugetul pe 2010, dar acest buget trebuie sa reprezinte un Program de Guvernare. Or, noi la aceasta ora nu avem niciun program de guvernare, pentru ca Guvernul a fost dat jos. E un paradox.
- Ar fi o mare greseala sa crestem acum taxarea. Asta pana cand nu ne asiguram ca vom asigura o crestere sanatoasa, ireversibila. Acum, doar am frana consumul.
- Evaziunea fiscala ajunge la 14% din PIB. Ea a cunoscut fluctuantii importante din 2005 incoace. Impreuna cu expertii FMI vom pune la punct programe care sa creasca eficienta administratiei fiscale.
- Pentru 2010 nu sunt avute in vedere majorari ale Taxei pe Valoarea Adaugata sau ale cotei unice. Ce se aude pe TV sunt declaratii de campanie electorala.
- Sistemul reactioneaza si se opune masurilor de restructurare. Ne-a trebuit o luna si jumatate ca sa ni se aprobe reducerea numarului de agentii. Asa cum se opune descentralizarii, sistemul se opune si restructurarii.
- Datorita deprecierii leului, accizele au crescut, dar cursul leu/euro in perioada urmatoare va avea o volatilitate care s-a mentinut in parametrii care au fost si pana acum. Deocamdata, cu toata fluctuatia si volatilitatea leului, nu avem motive sa ne ingrijoram.
- Din 1,96 miliarde cat era transa a treia, cea amanata, doar jumatate revenea MFP. Noua ni se cuveneau 900 de milioane. Banii acestia ii vom trage din piata, la alte dobanzi evident. Acesta este costul politic pe care il platim pentru ca nu suntem in stare sa avem un Guvern.
- Doar in lunile mai si iunie, sumele aduse in plus la buget ca urmare a aplicarii impozitului forfetar ating 260 de milioane de lei. Asta ca diferenta intre incasarile pe care le-am atras prin forfetar si cele pe care le-am fi atras prin impozitarea clasica.
- Bancile vin la noi si, desi dobanda cheie a BNR e 8%, noua ne iau 10 si ar vrea chiar si 12%. Asta in loc sa dea o prima Statului, pentru ca noi de fiecare data platim la scadenta. Noi suntem prinsi la inghesuiala din cauza politicilor pe care le fac, iar bancile stiu asta.
- Firmele nu s-au inchis datorita impozitului minim. La nivelul anului 2007, an de boom economic, numarul societatilor care au declarat pierderi a fost de 242.106. Adica 39,2% din totalul companiilor inregistrate la Registrul Comertului. In intervalul ianuarie-august 2009, potrivit datelor de la ONRC, 129.551 de societati au intrat in stare de inactivitate temporara (suspendare activitate) sau s-au dizolvat cu lichidare. Dintre acestea, 13.118 s-au inregistrat in cursul anului 2008, in timp ce 115.288 au luat fiinta la date anterioare. Cu alte cuvinte, societatile care au luat decizia de inchidere sau suspendare a activitatii, fie aveau venit zero, fie erau inactive. Impozitul minim le-a determinat in fapt sa decida.
- Pentru 2009 si, mai ales in 2010, Romania nu va folosi politici prociclice. Se va mentine nivelul taxarii, iar pentru incurajarea mediului de afaceri, incepand cu trimestrul IV 2008 s-a introdus neimpozitarea profitului reinvestit.
- Numarul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835. Pentru anul 2009, au fost bugetati 1.414.465 de angajati. Pentru 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8, 7% din PIB.
- Statul se misca in general greoi si trebuie restructurat. Rareori sunt avute in vedere principii de rationalitate economica, de eficienta a cheltuirii banului public.
- Masurile luate in cursul anului 2009 au limitat cheltuielile cu personalul, dar nu intr-o masura suficienta. Abia incepand cu luna noiembrie se vor putea pune in aplicare masuri de restructurare a agentiilor si a diferitelor institutii guvernamentale.
- In Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa. Romania are impozit pe profit 16%, in timp ce media in tarile UE este 19%. Impozitul pe venit 16%, in timp ce media in UE este 31%. Taxa pe Valoarea Adaugata este 19% in Romania, fata de 20% cat e media in UE. Este adevarat ca nivelul contributiilor este mai mare in Romania, 44%, fata de 39,5% cat este in restul statelor. Numai o analiza completa poate sa exprime daca deciziile luate in domeniul taxarii au fost adecvate sau nu momentului relativ greu prin care trecem.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro