VIDEO Hillary Clinton si Segolene Royal – doua candidate, acelasi comportament la TV
Hillary Clinton trebuie sa castige marti alegerile in Texas si Ohio pentru a ramane in cursa pentru Casa Alba. In ultima dezbatere care a pus-o fata in fata cu Barak Obama si-a pierdut cumpatul si a dat semne ca este pregatita pentru infrangere. Ea si staff-ul sau au negat, fireste. Evolutia lui Clinton a dus inevitabil cu gandul la Segolene Royal si confruntarea ei televizata cu Nicholas Sarkozy. Cu anumite diferente, fireste, ambele au izbucnit in fata adversarului, o atitudine nu tocmai de invingatoare.
Ultima dezbatere televizata, cea de martea trecuta, din Ohio, a starnit o serie de comentarii referitor la sansele lui Hillary Clinton de a ramane in cursa pentru Casa Alba. „She snapped” (a izbucnit), au spus o serie de comentatori politici americani pe blogurile lor si au incercat sa analizeze – ajungand pana la explicatii „freudiene” – semnificatia dicursului senatorului american. Ziarele au descris dezbaterea, pe YouTube.com au aparut inregistrari ale dezbaterii, cu toate momentele, fie ele axate pe continut, fie pe reactiile celor doi candidati democrati, dar concluzia acestora este ca Hillary si-a pierdut cumpatul, un semn al recunoasterii – chiar si la nivel subconstient – a infrangerii.
Hilary Clinton ataca presa americana pentru simpatia fata de Obama
Hillary Clinton, spre deosebire de Segolene Royle, nu a fost prinsa niciodata descoperita asupra temelor de discutie. Ea si-a pierdut insa stapanirea de sine – desi a incercat sa mascheze – atunci cand a incercat sa se portretizeze ca o victima a mass media, care par sa il simpatizeze pe Obama. Totul a pornit de la intrebarea daca NAFTA (North American Free Trade Agreement) a creat sau a distrus locuri de munca in Statele Unite. Moderatorul i-a dat cuvantul lui Hillary Clinton.
„Pot doar sa remarc ca, in ultimele dezbateri, se pare ca eu primesc tot timpul prima intrebare? Dar nu ma deranjeaza asta”, a spus Hillary cu o grimasa. „Stiti, sunt bucuroasa sa raspund la ele, dar mi se pare curios. Daca ati vazut Saturday Night Live (n.r. un show de comedie), poate poate ar trebui sa il intrebati pe Barack daca sta comod si nu are nevoie de o perna”, a spus senatorul Clinton.
Faptul ca a facut referire la un moment comic in care au fost portretizate mass media americane ca simpatizante ale lui Obama a demonstrat, potrivit Chicago Tribune, frustrarile candidatului Hillary Clinton. Pierzand statutul de favorit al cursei, are nevoie disperata sa castige alegerile primare din Ohio, din 4 martie, comenteaza publicatia americana.
Sarkozy catre Segolene Royal: „Calmati-va si nu aratati cu degetul!”
Intr-o dezbatere care a fost ultima sansa de a schimba mersul lucrurilor, in conditiile in care, dupa Super Tuesday, Obama a marcat punct dupa punct, malitiozitatea lui Clinton a dus cu gandul la disperarea cu care s-a prezentat Segolene Royal in ultima confruntare directa cu Nicolas Sarkozy.
Cu sondajele de opinie care aratau clar ca Sarkozy conduce in cursa electorala, candidata socialistilor francezi se afla in fata ultimei oportunitati de a-si atrage voturile indecisilor si de a micsora distanta fata de oponentul ei. Numai ca atitudinea sa ezitanta, consultarea permanenta a notitelor pe care le avea in fata si mai apoi, incrucisarea bratelor la piept au aratat clar nesiguranta simtita de Royale.
Sfatul consilierilor sai a fost sa il provoace pe Sarkozy, sa il faca sa isi piarda cumpatul, cunoscuta fiind firea colerica a acestuia. Un astfel de moment a fost atunci cand au discutat despre repartizarea locurilor in crese, dar scopul ei nu a fost atins. Dimpotriva, contraargumentatia lui Sarkozy a facut-o sa exclame: „Eu aveam cuvantul!” („C’est moi qui avait la parole”).
Totusi, Royal si-a jucat bine cartea atunci cand dezbaterea a ajuns la tema privind integrarea copiilor cu handicap in scolile normale. „Imoralitatea politica are limite”, i-a spus ea contracadidatului ei, in timp ce Sarkozy i-a replicat: „Calmati-va si nu aratati cu degetul”, dupa care si-a reinceput raspunsul: „Nu stiu de ce doamna Royal, de obicei calma, si-a pierdut cumpatul. Nu stiu de ce v-ati enervat”, in timp ce Segolene ii raspundea: „Nu, nu m-am enervat deloc”.
Segolene „snapped”, iar comentariile celor care au urmarit aceasta parte a dezbaterii pe YouTube au vut doar critici la adresa ei, considerand-o o femeie isterica, nepotrivita pentru functia de presedinte al Frantei. Parerea analistilor a fost insa alta: Royal a „performat” foarte bine in aceasta parte a dezbaterii. Cu lacrimi in ochi, ea a contestat cu vehementa sinceritatea declaratiei lui Sarkozy privind integrarea copiilor handicapati in scolile normale, prin castigarea unor procese, si a jucat cartea sentimentelor. Astfel, explicatiile tehnice si reci ale contracandidatului ei au fost irelevante, in ciuda a doua ore de dezbatere in care opiniiile lui pertinente au dominat discutiile.
Barak Obama are sange rece, de invingator
Stapanire de sine a aratat si Barack Obama in confruntarea cu Hillary Clinton, chiar daca aceasta il ridiculizase cu doar trei zile in urma. „Haideti sa fim impreuna, sa ne unim, cerul se va deschide, lumina se va pogori asupra noastra, corurile celeste vor canta si toti vor sti ca facem ceea ce trebuie, iar lumea va fi perfecta”, spunea Clinton intr-o filmare prezentata in timpul dezbaterilor. „Senatorul Clinton are umor”, a fost replica retinuta a lui Obama.
De altfel, alternand atacurile si consideratia aratata adversarului, Hillary suscita intrebari: in care din aceste doua situatii este sincera? „Sunt onorata, sunt onorata sa fiu aici cu Barack Obama. Sunt absolut onorata sa fiu aici”, a spus ea cu doar cateva zile inainte, intr-o alta dezbatere, strangand puternic mana acestuia. Cele doua fraze au fost interpretate de unii analisti ca o recunoastere, „aproape freudiana”, a infrangerii sale si a suprematiei contracandidatului.
De altfel, si concluzia dezbaterii din Ohio trasa de Hillary Clinton – „indiferent de ceea ce se va intampla” in alegeri, atat ea, cat si Barack Obama vor avea de castigat – i-a determinat pe analisti sa spuna ca a fost un fel de ramas bun, de cuvant final al acesteia, in conditiile in care este constienta ca acum cursa pentru Casa Alba este pierduta.
Intr-un interviu pentru CBS, senatorul Clinton a fost intrebat direct daca remarca ei finala este expresia convingerii sale ca va pierde alegerile preliminare, raspunsul a venit ferm: „Nu, bine inteles ca nu”. „A fost recunoasterea ca amandoi suntem intr-un moment de schimbare istorica. Stiti, sunt foarte mandra ca noi doi concuram pentru postul de candidat al democratilor, cu speranta ca vom deveni urmatorul presedinte american”, a spus ea, adaugand ca speram ca ea sa fie aceea.
Raspunsul va veni in curand, intrucat marti vor vota Ohio si Texas, dar si Vermont si Rhode Island. Deocamdata, potrivit ultimelor sondaje de opinie, Barack Obama se bucura la nivel national de sprijinul a 50% dintre democrati, in timp ce Hillary Clinton este sustinuta de 40% dintre alegatorii partidului.
O ancheta de opinie a CNN a dezvaluit ca senatorul Obama are in Texas un avans de patru puncte in fata lui Clinton (48% fata de 44%), in timp ce, in Ohio, fosta Prima Doamna conduce cu sapte procente in fata senatorului de culoare (47% fata de 40%).
Analistii sustin ca, in cazul in care nu se impune in alegerile din Ohio si Texas, nu este exclus ca Hillary Clinton sa-si anunte retragerea din cursa pentru nominalizarea democrata si sa-si concentreze eforturile pentru unificarea formatiunii si sprijinirea lui Obama.