VIDEO Hunedoara, judetul-cobai pentru votul informatizat. Cum vor vota romanii in 2012 si cum dispare posibilitatea de fraudare prin vot multiplu
Internetul a fluctuat sau a lipsit cu totul, dar sistemul a functionat. De rezerva au stat statiile emisie-receptie de la STS si flash SMS-urile. S-a intamplat in Colegiul Hateg-Tinutul Padurenilor, unde duminica peste 25.000 de romani si-au ales reprezentantul in Parlamentul Romaniei prin sistemul electronic de vot. Pentru prima oara in tara, in sectiile de votare a fost introdus un program-pilot de identificare electronica a persoanelor cu drept de vot. Scopul principal al noului sistem: sa impiedice votul multiplu.
Hateg, 5 decembrie. Un oras linistit, care este invitat la vot: duminica a fost ales un nou deputat, dupa ce postul a fost vacantat in luna august. „Noi ne stim toti cu totii, aici, asa ca votam in cunostinta de cauza. Cum orasul este mic, stim fiecare candidat ce problema are si cam pe cine vrem sa votam”, spune o doamna de varsta a doua. S-a dus la biserica si dupa slujba a venit sa voteze, „ca sa avem si noi pe cineva in Parlament, poate ne mai ajuta sa faca ceva in orasul asta”. Stie foarte bine ca a fost introdus sistemul electronic de vot si este foarte mandra de premiera din Hateg. „Este foarte bine, asta este viitorul”.
Vezi cum s-au desfasurat alegerile in Hateg
Raul Catalin Farc este operatorul de serviciu la una dintre sectiile de vot amenajate in Hateg si a fost pregatit special sa lucreze pe noul soft. „Ideea cu sistemul este foarte buna. Usureaza si munca, si procesul in alegeri, atat a comisiei, cat si la procesele verbale care se fac dupa inchiderea urnelor. Procesul de votare merge mai repede, pentru ca imediat ce s-a inchis programul se stie exact numarul de alegatori. (…) Si putem sa detectam si fraudele, daca cineva voteaza de doua ori, n-are cum sa se ascunda de noi”, sustine acesta.
Si daca „misterul softului” a fost dezlegat de aproape toti alegatorii, nedumerirea oamenilor este cum vor mai spune partidele ca au fost furate. „Toate datele sunt mult mai transparente, pe calculatoarele astea moderne, dar cine stie?” Raspunsul vine prompt de la un alt alegator, sigur ca nici un program nu poate fi infailibil in fata romanilor. „Pai mai ales ca e pe calculator, atunci sa vezi cum se masluiesc datele astea de nu le mai indreapta nici naiba”.
Mariana Campeanu – noul deputat din Colegiul Hateg-Tinutul Padurenilor
Candidatul adus de PNL de la centru, Mariana Campeanu, a fost cea care a castigat alegerile din Colegiul Hateg-Tinutul Padurenilor. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Judetean Hunedoara, fostul ministru al Muncii a obtinut 8.738 de voturi, ceea ce reprezinta 34,85% din numarul total al voturilor valabil exprimate, transmite Agerpres. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul PDL Daniel Raducanu, cu 29,27%, urmat de Liliana Tolas (PSD), care a obtinut 20,81 %. Primarul orasului Hateg, Nicolae Timis, care a candidat independent, a fost votat de 2.683 de alegatori (10,7%).
”Prezenta la vot a fost de 48,27 la suta, pe ansamblul Colegiului 3. In mediul urban s-au prezentat la vot 36,28 la suta dintre alegatori, in timp ce in mediul rural participarea la vot a fost de 54,36 procente”, a declarat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Hunedoara, Nicolae Amzoi.
Cum a dat Mariana Campeanu peste cap planurile liberalilor din Hunedoara
Intr-un fief cunoscut ca apartinand PNL, nu mai putin de cinci liberali si-au anuntat candidatura, in luna septembrie, in interiorul partidului. Decizia finala a fost ca partidul sa fie reprezentat in alegeri de fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu. O hotarare care a dat peste cap, insa, liderii locali ai partidului. Asa se face ca doi liberali si-au dat demisia din partid pentru a putea candida si ei la un loc de parlamentar, dupa ce candidatul oficial a venit de la centru.
Nicolae Timis, primar al Hategului, a demisionat din PNL pentru a putea sa intre si el in cursa pentru un loc de deputat. Timis este fratele fostului deputat al Colegiului Hateg, Ioan Timis – PDL, decedat in luna august 2010.
O alta „victima” a Marianei Campeanu a fost Daniel Raducanu, primar al comunei Baru Mare. Acesta a demisionat din PNL si „am ajuns sa candidez din partea Partidului Democrat-Liberal, dupa ce am fost invitat la discutii de domnul Falca si de domnul Vasile Blaga”, a declarat Raducanu.
Pe lista candidatilor s-au mai aflat Fulop Bela (UDMR), Liliana Tolas (PSD), Emil Danci (PNTCD), Mircea Paraian (PNG-CD) si independentul Remus Cernea.
Cum functioneaza sistemul informatizat de vot:
- in fiecare sectie, presedintele de sectie va indruma alegatorul catre un operator care va introduce in calculator, prin scanare sau tastare, CNP-ul acestuia, care va fi interogat intr-o baza de date
- in principal, aceasta operatiune va scurta timpul in care un votant sta in sectie, pentru ca va da imediat raspuns unde se afla pe lista respectivul votant, daca s-a prezentat la sectia de votare corecta si, cel mai important, daca a mai votat o data
- daca se constata existenta unei probleme, se ia legatura cu un operator din call-center, care verifica la randul lui intr-o baza de date care este problema cu acel CNP
- la finalul procesului de votare, la semnarea procesului verbal, operatorii completeaza un formular electronic corespunzator procesului verbal cu valorile obtinute in urma numararii buletinelor de vot. Astfel, timpul cu verificarea acestui proces verbal este redus semnificativ, iar daca apar probleme, membrii comisiei le pot rezolva imediat
- cel mai important rezultat al acestui sistem il reprezinta prevenirea votului multiplu. Pe de alta parte, se va face o prezenta la vot exacta, procesul verbal va fi intocmit corect si se fluidizeaza procesul de votare. „Noi, initial, am crezut ca sistemul va ingreuna putin votul si va aglomera sectiile de votare, dar s-a dovedit ca dimpotriva omul petrece mult mai putin timp, pentru ca nimeni nu mai sta sa il caute pe liste, ci scanarea CNP-ului intoarce imediat raspunsuri la mai multe intrebari”, a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet.
Hunedoara este locul unde s-a testat pentru pentru prima oara in tara, inclusiv in zone fara acces la internet sau unde operatorii de telefonie mobila nu au acoperire, programul pilot de identificare electronica a persoanelor cu drept de vot. Sistemul a mai fost testat doar in Bucuresti, la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor, Colegiul 19. „Raportul dupa acele alegeri a fost cat se poate de pozitiv, dar acum il repetam in conditii ceva mai vitrege din punct de vedere al comunicatiilor”, a precizat Marian Muhulet. „Hateg este una dintre cele mai grele zone geografice, fiind arii unde nici operatorii de telefonie mobila nu au acoperire. Avem 16 sectii fara internet, unde vom folosi flash SMS-uri, iar in doua sectii vom folosi statii de emisie-receptie puse la dispozitie de STS, cu care suntem parteneri in acest proiect”, a continuat acesta.
Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente a declarat ca „obiectivul nostru este ca la alegerile din 2012 acest sistem sa fie folosit in toata tara, insa pentru acest deziderat alegerile din Hateg reprezinta o mare incercare, avand in vedere ca este o regiune extrem de dificila”.
De la alegerile din 2008, au mai avut loc alegeri locale partiale si alegeri partiale pentru Camera Deputatilor. Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, in urma acestor alegeri partiale distributia de voturi este urmatoarea: PDL a castigat 20 de primarii, PSD – 18 primarii, PNL – 4. La consilieri locali: PSD a castigat 47, PDL – 38 si PNL – 23, iar la Camera Deputatilor PSD si-a revendicat doua locuri de parlamentar si PDL unul.
Citeste aici mai multe despre sistemul electronic de vot.