Sari direct la conținut

​VIDEO/INTERVIU Aurora Simionescu, cercetator in astrofizica la NASA: Sunt convinsa ca exista viata extraterestra/Descoperim din ce in ce mai multe planete si ne dam seama ca Pamantul nu este o planeta atat de rara cum ne imaginam

HotNews.ro
Aurora Simionescu, cercetator la NASA, Foto: UPC Romania
Aurora Simionescu, cercetator la NASA, Foto: UPC Romania

Materia din Univers este distribuita intr-un fel de retea care are noduri, care sunt conectate de filamente. In 2008 impreuna cu colegii mei am descoperit pentru prima data emisia in raze X de la un astfel de filament din reteaua cosmica. Cred ca acesta este rezultatul meu cel mai important pana acum, declara Aurora Simionescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. A facut aceasta descoperire la 24 de ani, impreuna cu un colectiv de cercetare de la Institutul Max Planck din Germania. Este bursiera de trei ani la NASA, iar incepand de anul viitor se muta la Agentia Spatiala Japoneza unde va contribui la lansarea unui nou satelit in spatiu.

Aurora Simionescu (28 de ani) a spus joi in cadrul unui eveniment in Bucuresti, ca a ajuns atat de departe gratie pasiunii pentru astrofizica pe care a descoperit-o in clasa a 12-a in urma unei carti second-hand (Astronomy: The Structure of the Universe, de Wiiliam J. Kaufmann) primite de la mama ei. La acel moment studia la Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci din Braila si era olimpica la fizica.

Interviu HotNews.ro:

  • Reporter: Aurora, spui ca pasiunea pentru astrofizica ti-a fost trezita de o carte si abia in clasa a 12-a. Astazi, esti printre tinerii cercetatori romani care lucreaza la NASA. Cat de greu a fost?

Aurora Simionescu: Motivul pentru care mama mi-a cumparat aceasta carte a fost pentru ca eram olimpica la fizica si stia ca imi place mult fizica si s-a gandit ca astrofizica este un fel de fizica si ca m-as bucura si a avut dreptate.

Eram pasionata de fizica si nu stiam exact ce voi face dupa terminarea liceului. Ma gandeam sa ma duc la medicina, ma gandeam sa ma duc la automatica dar nici una din ideile astea nu mi-a suras foarte mult. Carierea mea a fost o combinatie intre cartea cumparata de mama si faptul ca am fost admisa la Facultatea din Bremen, unde exista specializarea de astrofizica pe care am ales-o imediat. Optiunea asta nu stiu daca exista in vreo Facultate din Romania la momentul respectiv.

  • Reporter: Cum ai ajuns la NASA?

Aurora Simionescu: De la Bremen am fost la doctorat la Munchen, la Institutul Max Planck si dupa ce am terminat doctoratul, pur si simplu m-am inscris pentru o bursa oferita de NASA. A fost un concurs pe care l-am castigat. Nu stiu daca am crezut cu adevarat la momentul cand mi-am depus dosarul ca voi castiga aceasta bursa, dar m-am bucurat foarte mult cand s-a intamplat.

  • Reporter: Este de ajuns sa fii foarte inteligent pentru a reusi sau ai nevoie si de o sustinere financiara semnificativa? Cum ai stat la capitolul acesta?

Aurora Simionescu: Din punct de vedere financiar, atunci cand am fost admisa la Facultatea din Bremen am primit si bursa integrala pe merit, deci parintii mei nu au fost nevoiti sa plateasca nimic din educatia mea de acolo. Apoi la doctorat la Institutul Max Planck am avut salariu, am fost practic angajata a Institutului Max Planck. Deci nu e absolut necesara o sustinere financiara, dar desigur nu este suficienta numai inteligenta. Este nevoie de multa munca si de multa putere de caracter pentru ca in stiinta, calea nu e niciodata complet dreapta. Totdeauana facem greseli, treuie sa ne revizuim teoriile ceea ce poate fi destul de greu de suportat.

  • Reporter: De cat timp esti la NASA si ce faci mai exact acolo?

Aurora Simionescu: Am aceasta bursa de 3 ani. Bursa este platita de NASA, dar locul meu de munca este la Universitatea Stanford din California, deci practic sunt doar finantata de catre NASA. Am fost la sediul NASA de mai multe ori. Nu stiu sa-ti spun cum este la NASA. 90% din timp programam. Primim date de la sateliti din jurul Pamantului, date care vin la centrul NASA, noi descarcam aceste date pe calculatoarele personale si programam – facem analiza de date. Nu este asa de interesant cum suna, dar intrebarea este care sunt rezultatele care ies din aceasta programare.

Reporter:Care crezi ca este cea mai mare descoperire sau o idee de-a ta pana la acest moment?

Aurora Simionescu: Cred ca deocamdata rezultatul cel mai interesant la care am participat este si acela pentru care am primit premiul din 2008 – de omul anului in Romania – este descoperirea unui filament din reteaua cosmica. La scara foarte mare, materia din Univers nu este distribuita uniform – este distribuita intr-un fel de retea care are noduri, care sunt conectate de filamente. In 2008 impreuna cu colegii mei am descoperit pentru prima data emisia in raze X de la un astfel de filament din reteaua cosmica – cred ca acesta este rezultatul meu cel mai important.

  • Reporter: Lumea asociaza NASA cu intrebarile legate de OZN-uri si extraterestri. Exista viata extraterestra?

Aurora Simionescu: Acesta nu este rapsunsul NASA, este raspunsul meu personal. Eu sunt convinsa ca exista viata extraterestra pentru ca au fost gasite foarte multe planete de curand. In ultimii ani se descopera din ce in ce mai multe planete. La inceput s-au descoperit mai mult planete de genul – o planeta de marimea lui Jupiter foarte foarte aproape de steaua in jurul careia orbiteaza, dar intre timp capabilitatile noastre au crescut si descoperim din ce in ce mai multe planete si ne dam seama ca Pamantul nu este o planeta atat de rara cum ne imaginam. Exista foarte multe stele cu foarte multe Pamanturi in jurul lor si atunci este normal sa ne imaginam ca exista si viata pe aceste alte planete.

Intrebarea daca aceasta viata extraterestra a luat contact cu noi este una cu totul diferita si cred ca, in momentul asta, raspunsul este – Nu, nu am luat contact cu nici o alta civilizatie in momentul asta, dar asta nu inseamna ca ele nu exista.

  • Reporter: Cum este vazuta Romania si cercetatorii romani in afara?

Aurora Simionescu: Sunt si alti romani care lucreaza in cercetare si in astrofizica. Romanii sunt vazuti foarte bine in strainatate pentru ca avem o educatie buna. Cel putin cand eram eu la liceu educatia in stiintele exacte era extrem de buna. Romania inca mai castiga medalii la olimpiadele internationale de matematica, fizica si asa mai departe, deci romanii sunt foarte bine vazuti.

Reporter:Cate limbi straine vorbesti?

Aurora Simionescu: Trei limbi straine: engleza, germana si spaniola. Probabil in Japonia va trebui sa invat macar putin (rade). In Japonia, ma bucur foarte mult sa fac parte din aceasta colaborare care va lansa un nou satelit cu noi capabilitati in domeniul razelor X. Ceea ce sper este ca aceste noi capabilitati vor facilita noi descoperiri si ca ideile mele vor fi considerate atunci cand se va decide ce sa observe acest satelit si ca astfel voi contribui la aceste descoperiri care vor fi facute in urmatorii ani.

  • Reporter: Multumesc pentru acest interviu si mult succes in continuare.

Aurora Simionescu a fost prezenta joi in Bucuresti in calitate de mentor al unui program educational – Tech School, initiat de UPC Romania si Ministerul Educatiei, care se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani pasionati de trei domenii tehnologice: programare, robotica si astronomie. In 4 luni de la lansare, aceasta platforma a strans peste 3000 de utilizatori activi, atat tineri care au inscris proiecte dar si vizitatori interesati de tehnologie si noutatile din domeniu.

Tinerii care se inscriu in acest program sunt indrumati de mentorii: Adrian Stoica – Lead Researcher, Advanced Robotics in cadrul NASA/JPL, Aurora Simionescu – cercetator in astrofizica si cosmologie – Stanford University, NASA/Einstein Postdoctoral Research Fellow si Emi Gal – CEO al start-up-ului international Brainient. In 2013 vor fi desemnate trei proiecte castigatoare care vor fi transformate in prototipuri cu sprijinul UPC Romania, iar premiul special consta intr-un loc in tabara de vara NASA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro