Sari direct la conținut

VIDEO Israelul atacă din nou capitala Libanului. Explozii puternice zguduie Beirutul / IDF susține că a vizat „cartierul general” al Hezbollah / Netanyahu își scurtează vizita în SUA

HotNews.ro
Oameni și angajați ai serviciilor de urgență stau în jurul molozului care a rămas în urma distrugerii mai multor clădiri din Bierut de către loviturile aeriene ale Israelului / FOTO: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia
Oameni și angajați ai serviciilor de urgență stau în jurul molozului care a rămas în urma distrugerii mai multor clădiri din Bierut de către loviturile aeriene ale Israelului / FOTO: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia

O serie de explozii puternice au zguduit Beirutul vineri și nori groși de fum s-au ridicat peste oraș, scrie Reuters, în ceea ce presa libaneză a declarat că ar fi o serie de atacuri aeriene israeliene asupra suburbiilor de sud ale orașului controlate de Hezbollah.

Două persoane au murit, iar alte 76 au fost rănite, a anunțat Ministerul libanez al Sănătății, scfie BBC.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a publicat o fotografie despre care spune că îl arată pe premierul israelian aprobând atacul aerian asupra sediului Hezbollah din Beirut, relatează The Guardian și BBC.

Fotografia pare să-l înfățișeze pe Netanyahu în camera sa de hotel din New York.

Acesta urmează să își scurteze călătoria în SUA, unde a fost pentru Adunarea Generală a ONU, și se întoarce în această seară în Israel.

Presa israeliană a raportat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ținta acestui atac asupra bastionului grupului din sudul Beirutului. Cu toate acestea, secretarul general al Hezbollah este în viață, a declarat vineri pentru Reuters o sursă apropiată grupului, în urma unei serii de atacuri aeriene israeliene asupra suburbiilor din sudul Beirutului.

Sursele Hezbollah au confirmat că că Nasrallah este în viață și în siguranță după loviturile din suburbia Dahieh și pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că cartierul general a fost „construit intenționat sub clădiri rezidențiale” în zona Dahieh din sudul orașului „ca parte a strategiei Hezbollah de a folosi libanezii ca scuturi umane”.

„Israelul face ceea ce ar face fiecare stat suveran din lume dacă ar avea o organizație teroristă care urmărește distrugerea lor la granița lor, luând măsurile necesare pentru a proteja poporul nostru, astfel încât familiile israeliene să poată trăi în casele lor, în siguranță”, a spus el.

Fox News relatează că ținta atacului israelian de vineri de la Beirut a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

The Guardian nu a putut încă să verifice aceste informații. 

O sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru AFP că lovitura IDF asupra Beirutului a distrus șase clădiri.

Capitala Libanului, bombardată de Israel pe 27 septembrie / FOTO: AP / AP / Profimedia
Capitala Libanului, bombardată de Israel pe 27 septembrie / FOTO: AP / AP / Profimedia

Forțele de Apărare Israelului tocmai au susținut că au atacat „sediul central” al Hezbollah din Beirut, relatează BBC.

Armata israeliană spune că sediul este situat „sub clădiri rezidențiale” în suburbia Dahieh din sudul orașului.

Ministrul de externe al Israelului a respins joi apelurile globale pentru un acord de încetare a focului cu Hezbollah, susținut de Iran, și atacurile aeriene care au ucis sute de oameni în Liban și au crescut temerile de un război regional.

Televiziunea Al-Manar a Hezbollahului a spus că patru clădiri au fost distruse în suburbiile de sud ale capitalei libaneze.

Ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, a declarat că numărul morților în atacurile israeliene asupra Libanului de la primele ore de vineri a fost de 25. 

Un atac a ucis nouă membri ai unei familii, inclusiv patru copii, în orașul de graniță Shebaa, a declarat primarul Mohammad Saab pentru Reuters. 

Peste 700 de persoane au fost ucise în Liban în atacurile israeliene de luni, potrivit unui bilanț al oficialilor.

Hezbollah a declarat că a lansat vineri rachete în Israel la Kiriat Ata, lângă orașul Haifa, la aproximativ 30 km de graniță, și în orașul Tiberiade, declarând că atacurile sunt un răspuns la atacurile israeliene asupra satelor, orașelor și civililor. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a denunţat vineri o ”calomniere” a Israelului în Adunarea Generală a ONU, la New York, în timpul unui conflict între Israel şi Liban, a fost huiduit în timpul discursului, iar numeroşi diplomaţi – inclusiv reprezentanţii Iranului – au ieşit din sală, relatează AFP.

”Israelul caută pacea, Israelul vrea pacea, Israelul îndeamnă la pace”, a declarat la tribună premierul israelian.

INTERVIURILE HotNews.ro