VIDEO Last Energy, firmă americană susținută de investitori implicați în proiecte Space X, vrea să dezvolte capabilități modulare de producere a energiei nucleare în România
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat la începutul ședinței de Guvern că a avut azi o întâlnire cu o companie americană care este interesată să dezvolte capabilități modulare de producere a energiei nucleare în România. Pe agenda Guvernului era trecută o întâlnire cu firma Last Energy.
„Azi am avut de asemenea întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilități modulare de producere a energiei nucleare. (..) După întâlnirea de azi dimineață există de asemenea o perspectivă ca în 2 ani de zile împreună cu Institutul de la Pitești această companie să poată să finalizeze un demonstrator care ulterior va putea, în funcție de rezultate, să treacă la o producție mai mare astfel încât să ajungem la acel obiectiv de independență energetică.”, a declarat miercuri Nicolae Ciucă, fără a preciza numele companiei.
Pe de altă parte, pe agenda transmisă de Guvern cu programul premierului este trecută o întâlnire la ora 9:00 între acesta și firma Last Energy.
UPDATE (11:48) Guvernul: Este vorba de Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X
Ulterior Guvernul a venit cu următoarele precizări:
- „În continuarea eforturilor de asigurare a independenței energetice a României, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.
- Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) urmează a fi realizat un proiect demostrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.
- Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.
- La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.”
Cum vrea Guvernul să mărească producția de energie electrică / CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW
Premierul Ciucă a amintit miercuri la începutul ședinței de Guvern de întâlnirile avute în urmă cu o zi cu reprezentanții companiilor Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia și CE Hunedoara, pentru a identifica soluțiile de dezvoltare a capacității naționale de producere a energiei electrice.
„Ceea ce pot spune este că după întâlnirea de aseară, în acest an la Complexul Energetic Oltenia există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugăm încă 300 de MW, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiției de la Iernut, până la finele anului să avem de asemenea cel puțin 210 MW în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile pentru a putea produce cât mai multă energie.”, a spus Ciucă.
Ce solutii a propus marți Guvernul pentru a crește nivelul de independență energetică a României, încă din acest an:
- din luna mai, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW
- până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW
- investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor.
Totodată, Guvernul susține că va intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile:
- Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare.
- Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
- În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.
- Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei.