Sari direct la conținut

VIDEO Lingușeli și festinuri: Elon Musk a fost primit ca un rege în China comunistă

HotNews.ro
Elon Musk in timpul unei vizite efectuate in China in 2020, Foto: Ding Ting / Avalon / Profimedia Images
Elon Musk in timpul unei vizite efectuate in China in 2020, Foto: Ding Ting / Avalon / Profimedia Images

Este un „pionier” sau „Fratele Ma” iar unii vor ca el să devină președintele Statelor Unite. Miliardarul sud-african Elon Musk a avut parte de o recepție regală din partea publicului chinez, dar și din partea guvernului comunist, după sosirea sa în țară, relatează Reuters.

După ce a aterizat marți la Beijing, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter s-a întâlnit cu miniștrii chinezi ai afacerilor externe, comerțului și industriei și a luat cina cu Zeng Yuqun, președintele companiei producătoare de baterii electrice CATL 300750.

Deși discuțiile oficiale au fost în spatele ușilor închise, ministerul chinez al industriei rezumându-se la a afirma că șeful său și Musk au schimbat puncte de vedere cu privire la dezvoltarea mașinilor electrice, acest lucru nu a oprit entuziasmul uriaș declanșat pe rețelele de socializare chineze de vizita miliardarului.

„Este un idol global”, a comentat un utilizator. „Elon Musk este pur și simplu extraordinar, păcat că China nu are pe cineva ca Elon Musk”, a adăugat un altul.

Elon Musk, vizită-surpriză în China

Vizita neanunțată a lui Musk în China, prima după 3 ani, este doar cea mai recentă deplasare a unui CEO de top din Statele Unite după ce guvernul comunist a renunțat la politica sa „Zero Covid” și a decis redeschiderea granițelor după protestele fără precedent care au izbucnit la finele anului trecut din cauza măsurilor draconice care au rămas în vigoare timp de aproape 3 ani.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a vizitat China în luna martie, în timp ce Jamie Dimon și Laxman Narasimhan, șefii JPMorgan Chase și Starbucks, se află la rândul lor în țară săptămâna aceasta.

Însă în timp ce vizitele celor doi au trecut aproape neobservate, sosirea în țară a lui Musk a devenit cel mai discutat subiect pe rețelele de socializare chineze, în pofida tensiunilor recente dintre Washington și Beijing, dar și dintre miliardar și guvernul comunist.

Până și meniul cinei cu 16 feluri pe care Musk a luat-o cu Zeng Yuqun la restaurantul de lux Fu Yan a fost unul laudativ la adresa miliardarului sud-african, potrivit fotografiilor care au apărut pe social media.

Ilustrat cu doi cai față în față, o referință la numele lui Musk în chineză, meniul a descris Tesla drept un „cal negru” (n.r. cu sensul de „outsider”) care „iese în evidență în fața companiilor auto tradiționale”.

Miliardarul sud-african, neobișnuit de „tăcut” în timpul vizitei în țara comunistă

În contrast însă cu „furtuna” pe care a declanșat-o pe rețelele de socializare din China și valurile pe care le provoacă de multe ori pe Twitter prin postările sale, Musk nu a făcut deocamdată comentarii publice în timpul vizitei sale în țara comunistă.

Twitter, rețeaua de socializare pe care Musk a cumpărat-o oficial la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, este blocată în China.

Însă în timp ce avionul său se afla în drum spre China, miliardarul a scris pe Twitter despre progresele înregistrate de programul spațial al Beijingului, care speră să ducă un echipaj uman pe Lună până în 2030. „Programul spațial chinez este mult mai avansat decât își dau oamenii seama”, a subliniat Musk.

După sosirea sa, ministerul chinez de externe l-a citat pe miliardar ca afirmând că economiile Chinei și a Statelor Unite sunt ca „gemeni siamezi” și că se opune decuplării acestora.

Musk vrea să obțină extinderea Tesla în China

Prima vizită a lui Musk în China după o pauză de 3 ani vine în contextul în care Tesla se confruntă cu o concurență tot mai puternică din partea producătorilor locali de mașini electrice și unele incertitudini legate de extinderea operațiunilor sale din Shanghai.

Giga Factory”-ul Tesla din China a produs peste 700.000 din mașinile Model Y și Model 3 anul trecut, peste jumătate din numărul total de vehicule electrice produse de compania condusă de Musk în 2022, un an cu profituri record.

Presa de stat chineză a anunțat luna trecută că Tesla va construi o nouă uzină la Shanghai pentru a produce baterii Megapack. Tesla plănuiește ca această uzină să producă inițial 10.000 de unități Megapack pe an, echivalentul a aproximativ 40 de gigawați-oră de stocare a energiei, care vor fi vândute la nivel global, potrivit agenției de stat Xinhua.

„Tesla continuă să se concentreze în mod agresiv pe extinderea” prezenței sale în China, „care rămâne găina care face ouă de aur”, potrivit unei analize publicate de firma de investiții Wedbush Securities.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro