Sari direct la conținut

VIDEO Majoritatea PNL-USR-PLUS a votat bugetul Primăriei Capitalei, estimat la 5,8 miliarde lei / Ce investiții primesc bani și de unde s-a tăiat 1 miliard de lei

HotNews.ro
Nicușor Dan , Foto: PMB
Nicușor Dan , Foto: PMB

​După o săptămână de negocieri cu Nicușor Dan, consilierii USR-PLUS au votat vineri, alături de consilierii PNL, bugetul Primăriei Capitalei, estimat la 5,8 miliarde lei. Condiția USR-PLUS a fost ca veniturile să fie diminuate cu circa 1,1 miliarde lei, primarul Nicușor Dan venind cu un amendament în acest sens. Inițial, bugetul era estimat la aproape 7 miliarde lei, iar consilierii USR-PLUS au acuzat că veniturile sunt umflate, arătând că în anii trecuți încasările nu au fost mai mari de 5 miliarde lei. Suma a fost tăiată în principal de la proiectele derulate cu fonduri europene, dar și din proiectele cu bani de la bugetul de stat, de la modernizarea rețelei de termoficare, achiziția de mijloace de transport electrice, piste de biciclete, rețeaua de canalizare.

Bugetul Capitalei a trecut de CGMB cu 34 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 15 abțineri.

De la subvenția la STB s-au tăiat 100 milioane și a rămas 1 miliard lei, iar de la subvenția la căldură s-au tăiat 150 milioane lei și a rămas 1 miliard de lei. Cele două subvenții reprezintă peste 30% din buget.

  • ”Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă, pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi.
  • Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019.
  • Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen. Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor”, a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței de Consiliu General.

El a spus că, în ceea ce privește persoanele adulte cu handicap, acestea vor primi deocamdată jumătate din stimulentul de 500 lei, pentru că doar pentru asta are municipalitatea bani.

  • ”În proiectul de buget sunt prevăzute stimulente banii pentru copii cu handicap, iar pentru adulți sumele sunt prevăzute la jumătate față de anul 2020, respectiv 250 lei în loc de 500 lei. Dacă vom avea bani, vom face rectificare”, a declarat Nicușor Dan.

Din bugetul Capitalei au fost taiate aproximativ 1,1 miliarde de lei atât de la capitolul venituri cât și de la capitolul cheltuieli.

  • ”Influențele totale în bugetul local se prezinta astfel: la cheltuieli se diminuează de la 6.959.798,29 mii lei la 5.858.745,32 mii lei (-1.101.052,97 mii lei ) și la venituri se diminuează de la 6.906.541,29 mii lei la 5.805.488,32 mii lei (-1.101.052,97 mii lei)”, se arată în amendamentul primarului Nicușor Dan.

De unde se taie bani

Tăierile sunt în principal de la proiectele realizate cu fonduri europene, unde anul acesta nu s-ar fi putut deconta banii estimați inițial – Glina, reabilitarea colectoarelor, achiziția de mijloace de transport electrice.

Printre tăierile/majorările propuse prin amendamentul lui Nicușor Dan se numără:

  • pentru „Elaborare studiu de calitate a aerului şi asistenţă tehnică pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti” se majorează creditele de angajament de la 250 mii lei la 5.000 mii lei (+4.750 mii lei), creditele bugetare rămân nemodificate,

  • de la proiectul „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti – Traseu 1 – Piața Victoriei – B. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Şos. Pipera – str. Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN 1 – Piața presei Libere – Şos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan, pe sursa transfer de la bugetul de stat se diminuează creditele bugetare de la 5.611 mii lei la 600 mii lei, creditele de angajament rămân nemodificate;
  • de la proiectul „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti – Traseu 2,3, 4, Piața Victoriei- Bd. lancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – Şos. Mihai Bravu 3 –Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta Bd. M. Kogalniceanu – Splaiul Independenței- 4 – Bd. Libertății – Bd. Unirii- Bd. Decebal – Bd. Basarabia – pe sursa transfer de la bugetul de stat se diminuează creditele bugetare de la 38.798 mii lei la 6.900 mii lei, creditele de angajament rămân nemodificate;
  • la proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București”, se diminuează la creditele bugetare de la 52.862 mii lei la 74 mii lei ( 52.788 mii lei),
  • la obiectivul ” Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km)”, se diminueză cu suma de 35.000 mii lei, la credite bugetare.
  • Ce proiecte primesc bani

    • Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, lucrare finalizată – circa 6 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este 370 milioane lei, s-au plătit 183 milioane lei, mai sunt de plată 186 milioane lei.
    • Penetrație Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti – 20,8 milioane lei. Valoarea proiectului este de 2,2 miliarde lei pentru toate cele 3 segmente, s-au plătit 276 milioane lei, au mai rămas de plată circa 2 miliarde lei; Doar pasajul de la Ciurel a costat 240 milioane lei și a fost inaugurat toamna trecută.
    • Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai-Bd Aerogarii – 1.000 lei; Valoarea totală a proiectului este 87 milioane lei, s-au plătit 38 milioane lei;
    • Reabilitare Pasaj Muncii, lucrare finalizată – 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 94 milioane lei, s-au plătit 62 milioane lei. Mai sunt de plată circa 32 milioane lei.
    • Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai Reabilitare unica Sos Pantelimon – parcarea park&ride – 50,7 milioane lei; Valoarea totală a proiectului este de 348 milioane lei, s-au plătit 180 milioane lei. Mai sunt de plată 168 milioane lei;
    • Lărgire Șoseaua Fabrica de Glucoza, proiect finalizat – 9,8 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 214 milioane lei, s-au plătit 100 milioane lei, mai sunt de plată peste 111 milioane lei.
    • Penetrație Prelungirea Ghencea Domnesti si Supralargire Bd Ghencea si Str. Brasov si Terminal tramvai 41 – 47 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 564 milioane lei, s-au plătit 29 milioane lei până acum. Datoriile Primăriei pentru lucrările executate sunt de de circa 7 milioane lei.
    • Pasaj Doamna Ghica – circa 39 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 143 milioane lei, s-au plătit până acum 6 milioane lei. Datoriile pentru lucrările executate și neplătite sunt de 18,7 milioane lei.
    • Lucrările la Pasajul Doamna Ghica sunt foarte avansate, potrivit datelor furnizate de municipalitate în luna decembrie, iar de atunci nu s-a mai lucrat. ”Stadiul fizic al contractului este de aproximativ 40% din valoarea total contractată, împărțindu-se astfel: lucrările de relocare rețele și sistematizare sunt finalizate în proporție de 90%; lucrările de infrastructură drum sunt finalizate în proporție de 80% (10% din aceste lucrări se vor executa după montarea tablierului metalic, fiind vorba despre ultimul strat de asfalt, stratul de uzură care se va așterne unitar pe tot proiectul la sfârșitul lucrărilor); infrastructura pasajului (2 pile și 2 culei) este realizată în proporție de 99%, rampa 1 în proporție de 100% și rampa 2 în proporție de 50%; suprastructura pasajului (tablierul, predalele și parapeții) – în proporție 0% (parte din material este în stoc la furnizor); semnalizări și semaforizare definitivă (după turnarea stratului de uzură) – în proporție de 0%”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Pasajul are termen de finalizare 5 mai 2021.
    • Consolidare, reabilitare, extindere și reabilitare fațadă imobil. bd. Regina Elisabeta 29-31 – 25 milioane lei. Reabilitarea imobilului costă 78 milioane lei, s-au dat până acum 17,8 milioane lei, au mai rămas de dat 60,9 milioane lei;
    • Sistem de management al documentelor și fluxurilor de lucru în PMB – circa 1 milion lei;
    • Patinoar Lia Manoliu – 571.000 lei. Construirea patinoarului costă în total 136 milioane lei, s-au plătit aproape 30 milioane lei, au rămas de plată 106 milioane lei.
    • Restaurarea Palatului Voievodal Curtea Veche – 4.000 lei. Restaurarea costă circa 60 milioane lei, iar până acum s-au plătit 4,2 milioane lei;
    • Reabilitare sală de spectacole Teatrul Ion Creangă – 7,3 milioane lei. Reabilitarea costă în total circa 20 milioane lei, s-au plătit până acum 10,5 milioane lei;
    • Polivalenta Lia Manoliu – 1,4 milioane lei. Construirea sălii costă în total 658 milioane lei, până acum s-au plătit 1,2 milioane lei.
    • Realizarea retelelor de alimentare cu apa , canalizare, iluminat public și a drumurilor aferente ansamblului Henry Coanda, lot I și lot II – 13,2 milioane lei. Costul total al proiectului este circa 85 milioane lei, până acum s-au plătit 32,6 milioane lei.
    • Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Bucureşti – Sector 6 – 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 250 milioane lei, s-au plătit până acum 0 lei.
    • Revizuire Plan Urbanistic General al Municipiului București – 5 milioane lei;
    Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro