VIDEO Muzicieni din Congo, Burkina Faso,Turcia si Egipt vor canta la prima editie Outernational Days, un festival de muzica etnica
Intre 1 si 3 iulie isi va face debutul un nou festival de muzica in Bucuresti. Prima editie Outernational Days va aduce pe scena locala din Romania trupe si artisti din intreaga lume, precum si o serie de evenimente discursive. Vor avea loc concerte cu trupe si muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, USA si Romania, DJ set-uri, conferinte, proiectii de filme documentare si multe altele, anunta organizatorii. Outernational Days isi propune sa defineasca termenul de “world music” sau “musique du monde” (muzica etnica), in cautarea aspectului autentic, original, specific si mondial din muzica de azi.
Festivalul va avea loc in perioada 1-3 iulie, in Gradina Uranus si in Control Club, unde vor avea loc concerte cu trupe si muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, USA si Romania), dar si DJ set-uri. Pe langa concerte vor mai exista si un spectacol de arta performativa, o instalatie sonora, proiectia documentarului Petites Planetes, si un workshop de percutie cu Okay Temiz.
*Ce inseamna Outernational?
Outernational este un termen relativ nou folosit in muzica si muzicologie si se refera la genuri de muzica actuala, contemporana, specifice unor subculturi sau periferii din spatiul cultural ce nu se identifica in mod direct cu normele vestice / occidentale. Outernational se afla la polul opus fata de international. Are propriile forme de promovare si diseminare culturala care functioneaza si la nivel global, chiar daca de cele mai multe ori vin din periferii, atat culturale, cat si geografice.
Muzica asimilata ca fiind Outernational se regaseste pe tot parcusul Asiei Mijlocii, in Estul Asiei, Africa, Europa de Est, inclusiv in Romania.
*Cine canta la festivalul Outernational Days?
KONONO NO1 (Congo, Africa)
Orchestra folclorica africana Konono Nᅡ 1 a fost fondata acum mai bine 40 de ani de catre Mingiedi Mawangu, un virtuos la likembe (instrument traditional, numit alternativ “thumb piano” – nr. “pian pentru degetul mare” care este compus din mai multe tije de metal atasate o cutie de rezonanta de lemn). Line-up-ul trupei include doua likembe electrice, echipate cu microfoane facute de mana din magneti care provin de la parti de masini vechi, recuperate si conectate cu amplificatoare. Gandita in doua planuri, orchestra are o parte care foloseste percutie traditionala si experimentala (din tigai, oale si piese auto) si una distinctiva, formata dintr-un sistem de sunet compus la randul lui din megafoane care dateaza din perioada coloniala.
Baba Commandant & The Mandingo Band (Burkina Faso, Africa)
Baba Commandant & The Mandingo Band este un grup contemporan din Burkina Faso. Provenind din Bobo-Dioulasso, grupul este in traditiile muzicale din Mandingue a mostenirii lor culturale. Vocalul, Baba Commandant (Mamadou Sanou) este un personaj original si excentric, foarte respectat in comunitatea muzicala din Burkina Faso. Un fel de activist punk Faso Dan Fani pentru muzica traditionala Mandingo, Baba continua sa redefineasca limita dintre traditional si modern. Baba Commandant and the Mandingo Band sunt o forta formidabila adancita in scena culturii muzicale underground DIY din Ouagadougou.
OKAY TEMIZ (Turcia)
Nascut in 1939 in Istanbul, Okay Temiz a fost influentat de catre mama sa, Naciye, muziciana formata in stilul clasic. Muzician profesionist incepand cu 1955, Temiz a studiat la Conservatorul din Ankara si la Tophane Art Institute si a invatat sa isi construiasca singur propriile instrumente muzicale. Dupa ce a trait aproape 30 in strainatate, noul climat cultural precum si tinerii muzicieni care vin din urma l-au determinat sa se mute inapoi in Turcia in 1998. In prezent OKAY TEMIZ are un program incarcat, predand si sustinand concerte, de multe ori ca invitat special in alte orchestre, creand proiecte in care foloseste propriile instrumente, precum tobele de cupru, piramida magica si artemis confectionat din clopote de vaci si camile.
MAURICE LOUCA trio (Egipt)
Maurice Louca, un compozitor si muzician nascut in Cairo, este unul din cei mai captivanti artisti de pe scena muzicala alternativa din lumea araba de astazi. Garraya, albumul sau solo de debut a fost lansat in ianuarie 2011 la label-ul egiptean 100COPIES. Jurnalistul muzical egiptean Ali Abdel Mohsen l-a descris ca “o lucrare de o intensitate zdrobitoare” si de o “frumusete neasteptata”. Marca sa de ritmuri bazate pe percutie se impleteste perfect cu straturile de compozitii si improvizatii discordante, insa coerente, redate de artisti internationali invitati precum Alan Bishop (Sun City Girls, Alvarius B.), Sam Chalabi (Land of Kush, Shalabi Effect), Tamer Abu Ghazaleh (Solo Artist/Alif), Khaled Yassine (Anouar Brahem/Alif) si voci precum Egyptian Mahraganat MCs Amr 7a7a and Alaa 50, fiind doar cateva dintre ele. Inspirat de multe influente, de la psychedelic la shaabi egiptean, Louca penetreaza limitele etichetarilor muzicale si culturale, afisand o traiectorie in care fragmente hipnotizante puncteaza episoadele ritmice.
RABIH BEAINI (Liban)
Producatorul libanez Rabih Beaini (cunoscut anterior ca Morphosis) este specializat in techno-ul imaginativ, analog. Cu toate acestea, anul trecut casa lui de discuri Morphine s-a concentrat pe voci (adesea trecute cu vederea) cheie din muzica electronica de avangarda si muzica outernational. Ca Morphosis, Beaini si-a orientat atentia catre zonele intunecate ale techno-ului, inca din anii 90. electronica, techno si impro-jazz.
ANDY VOTEL (Anglia)
Andy Votel este un muzician, DJ, producator, graphic designer si co-fondator al caselor de discuri Twisted Nerve Records si Finder Keepers Records. Votel a inceput sa produca hip-hop la finalul anilor 80, ca cel mai tanar membru al grupului Violators of the English Language (de unde provine numele sau de scena, VOTEL). Grupul a aparut in documentarul produs de BBC si Howard Jacobson – Think of England in 1991, cu o piesa rap impreuna cu tanarul DJ Semtex ca backing dancer. Construindu-si o reputatie prin Violators of the English Language, Votel a inceput sa mixeze muzica psihedelica cu discuri de jazz si hip-hop in cluburi precum The Hacienda si Home And South inca de la inceputul anilor 90. Acum este un DJ cu renume international, a performat la evenimente precum Sonar, All Tomorrows Parties si Green Man Festival. Votel este fondator al colectivului de DJi BMusic, impreuna cu fostul DJ rezident Hacienda, jurnalistul John Maccready.
VINCENT MOON (Franta)
Vincent Moon este un regizor independent de film care se autodescrie ca explorator al sunetului. In ultimii 10 ani a calatorit in jurul lumii si a descoperit si intregistrat totul incepand de la Sufism in Cecenia si Etiopia, ritualurile de Ayahuasca din Peru, ceremoniile de intrare in transa din Brazilia, dansurile Jathilan din Indonezia si ritualurile Len Dong din Vietnam. Crescut in Paris, Moon a studiat imaginea la Atelier Reflexe din Montreuil. In 2005 a inceput sa experimenteze cu filmele scurtmetraj, combinand diferite tipuri de pelicula cu cele mai bizare medii de intregistrare: film super 8 cu video filmate cu telefonul – obtinand rezultate pline de viata, intime si chiar poetice. In anul ce a urmat, a inceput sa produca o serie de video transmisiuni intitulate “Concert a Emporter/ Concerte de luat la drum”. In acestea erau invitati artisti precum REM, Arcade Fire, Sufjan Stevens, Yo La Tengo, si Sigur Ros sa performeze in locuri si contexte neasteptate (in mijlocul unei gasti de copii in fata scolii, in lift etc).
LAURENT JEANNEAU (KINK GONG) (Franta)
Muzician nomad si etnograf, Laurent Jeanneau si-a fondat arhivele de inregistrari si proiectul compozitional Kink Gong in 1999. A parasit Franta nativa in 1991 pentru a calatori singur din Kenya in Nigeria. De atunci, prin multe deplasari in Asia de Sud-Est (Cambodgia, Laos, Vietnam, China si Thailanda), Jeanneau a documentat muzica locala traditionala a minoritatilor etnice ale caror traditii si culturi erau amenintate de modernizare. Din 1992 Jeanneau a condus mare parte din cercetarea sa in Zomia, un termen ce se refera la terenul muntos ce se intinde intre Asia de Sud-Est si pana in Nord-Estul Indiei. Jeanneau colectioneaza si compileaza inregistrari neprelucrate ale mostenirii muzicale ale regiunii, intr-o arhiva audio-video in continua dezvoltare. El evita sa decontextualizeze muzica si sa o supuna astfel examinarii academice sau criticilor
*Artisti romani la Outernational Days
RAZE DE SOARE
In timpul anilor ’80 si la inceputul anilor ’90, s-a dezvoltat in Romania o pseudo-industrie paralela a nuntilor. Sute de formatii au aparut peste tot in tara, iar muzica predilecta la evenimentele in familie, fie acasa, fie la restaurant, era ceea ce astazi numim “protomanele”, un amestec de pop oriental electro, cu influente traditionale si care se va cristaliza, ulterior, in “manele”, muzica contemporana de nunta. Raze de Soare poarta toate insemnele “maneletronics” de la Future Nuggets preluand elemente din saltareata dar traditionala muzica lautareasca romaneasca, motivele orientale, nostalgia si dorul, mixate cu muzica electronica a secolului XX, un sunet chill asemanator cu psihedelicul anilor ’70 si ’80.
DAN ARMEANCA
Cel mai cunoscut cantaret de muzica de petrecere dupa ’89, Dan Armeanca, numit “parintele” manelelor, s-a intors in Romania dupa ce a stat in Canada mai multi ani. In urma cu multi ani, Dan Armeaca avea sa ii descopere si sa il lanseze pe Adrian Minune. Se comite o confuzie grava in ceea ce-l priveste pe “manelistul” Dan Armeanca. Muzica lui nu este “manelistica”, este pur si simplu autentica, spun organizatorii festivalului. Albumul sau “Cantece tiganesti” (“Chilea romane”) da clase de profesionalism, atat in privinta interpretarii vocale, cat si in orchestratie. De altfel, toate cele zece melodii ale albumului sunt cantate in tiganeste.
KHIDJA
Prieteni de-o viata, Florentin Tudor si Andrei Rusu compun duoul de producatori de muzica electronica sub numele Khidja. Cei doi producatori imping muzica de club la granite extreme. Ritmuri electronice cu iz de world music si mult curaj. In ultimii ani au scos diferite discuri la Emotional Response, Especial, Love on the Rocks sau Forgotten Corner. Al doilea din cariera lor, lansat la casa de discuri londoneza [Emotional] Especial se numeste Mustafa & Abdul si e puternic influentat de sunete orientale funky, o pasiune pentru cei doi in ultimii ani.
HARRY TAVITIAN
Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta, intr-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la varsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul, in momentul in care il asculta pe Memphis Slim in concert la Brasov. In 1974 participa la prima editie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, si canta in jam-session cu Richard Oschanitzky la patru maini. Din 1976 se dedica exclusiv jazz-ului. In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. In perioada 1978-1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanta. In 1992 infiinteaza Fundatia Culturala “Harry Tavitian”. Din ianuarie 1990 si pana in prezent este realizatorul emisiunilor Jazz Context de la Radio Constanta. Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit in noul jazz est-european, prin diversele sale experiente artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzica de camera contemporana, blues, muzica medievala, folclor din Balcani. Radacinile lui armenesti sunt, de asemenea evidente. Muzica sa are un puternic caracter etnic.
*A fost pus in vanzare un numar limitat de bilete pentru toata durata festivalului, la pretul de 70 de lei, pe eventbook.
*PROGRAM:
1 IULIE:
@ Grădina URANUS
Ore: 16.00 – 00.00
Konono No1 (Congo)
Idris Ackamoor & The Pyramids (USA)
Maurice Louca (trio) (Egypt)
Khidja (live) (RO)
@ Control Club
Ore: 23.00 – 06.00
Outernational x RBMA #1: Andy Votel (Finders Keepers / UK)
Booty Carrell (B-Music / DE)
The Attic Soundsystem (RO)
2 IULIE:
@ Grădina URANUS
Ore: 14.00 – 00.00
Baba Commandant & The Mandingo Band (Burkina Faso)
Okay Temiz (TR) & Harry Tavitian (RO)
Dan Armeanca live with band (RO)
Raze de Soare (RO)
Live Performance: Rabih Beaini (LB) & Vincent Moon (FR) Lecture: Vincent Moon (FR) presents Petites Planètes
@ Control Club
Ore: 23.00 – 06.00
Outernational x RBMA #2: Rabih Beaini (Morphine Records / LB)
Hisham Mayet (Sublime Frequencies / USA)
DJ soFa (BE) The Attic Soundsystem (RO)
3 IULIE:
@ Grădina URANUS
Ore: 14.00 – 23.30
Paradaiz Tape Mașina presents Novomatic & Marius Vișinescu (RO)
Percussion workshop: Okay Temiz (TR)
Panel discussion: ‘The Outernational Condition’ Kink Gong presents Gong of Cambodia & Laos