VIDEO O bucată din Cascada Clocota din Hunedoara s-a prăbușit
O parte din versantul Cascadei Clocota din Geoagiu Băi – unul dintre cele mai populare locuri din județul Hunedoara – s-a surpat, iar bucăți de rocă de câteva sute de kilograme, amestecate cu trunchiuri de copaci, au căzut în gol, peste treptele de la poalele cascadei, chiar în locul ocupat adesea de turiștii care vin să își facă fotografii sau să facă baie acolo, scrie Ziarul Hunedoreanului.
Autoritățile au pus o bandă din plastic pentru a-i ține la distanță pe turiști de zona afectată de sub Cascada Clocota, pentru că alte bucăți de rocă și trunchiuri de copac s-ar putea prăbuși și ele. Unii turiști continuă se se aventureze însă sub cascadă și se declară nemulțumiți că le este interzis accesul la apă, conform Ziarului Hunedoreanului.
„Este un fenomen natural”
Formaţiunile calcaroase formate pe rădăcinile unor copaci s-au prăbuşit din cauza greutăţii şi au reconfigurat căderea de apă, fenomenul natural petrecându-se fără ca vreun turist să aibă de suferit.
„Cascada nu este afectată. S-a prăbuşit o mică porţiune formată ca rezultat al unor depuneri calcice pe rădăcinile unor copaci din partea de sus a cascadei, dezvoltându-se ca un fel de stalactite. Este un fenomen natural. Nu se va interveni cu nimic şi credem că, în scurt timp, acestea se vor reface”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Claudiu Nicolae Şimonaţi, consilier în turism la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Geoagiu Băi.
În urma prăbuşirii formaţiunilor calcaroase, cascada se prezintă acum ca o cădere de apă în două trepte, imaginea fiind mult mai spectaculoasă ca înainte, a apreciat consilierul în turism.
El a menţionat că pentru siguranţa lor turiştii trebuie să respecte mai multe reguli şi să nu se mai expună la diverse riscuri. Unul dintre acestea se referă la faptul că anumiţi turişti, în căutarea unor fotografii spectaculoase, se poziţionau în spatele perdelei de apă a cascadei, lucru interzis.
Cascada Clocota s-a format pe cursul pârâului cu acelaşi nume din Geoagiu Băi, acesta colectând surplusul de apă mezotermală din staţiune. Căderea de apă are o înălţime de 40-43 de metri şi o lăţime de 22 de metri, fiind una dintre cele două cascade cu apă termală din România. (Foto: Dreamstime.com)